Ismeri Alsómocsoládot? Ha nem, ideje megismerni!

Már a negyedik kiírásánál tart a Professional Publishing Hungary, az Élelmiszer, a Gyártástrend, a Medical Tribune, a Kreatív és a Turizmus Trend/Vendég és Hotel lapok kiadója által életre hívott Greennovációs Nagydíj. A Mozsár kávézóban tartott díjátadón fény derült, hogy kik nyerték a különböző kategóriákat. A győztesek egy workshopon mutatták be projektjeiket.

A cél ezúttal sem változott: minél több kreatív ötletet szeretnénk megismerni és megismertetni. A tavalyi bővítés után idén is nőtt a kategóriák száma. A negyedik Greennovációs Nagydíjra már külön kategóriában még meg nem valósult tervpályázatokat is be lehetett adni. Nevezhettek civil közösségek, önkormányzatok, valamint olyan projektek is, amelyek korábban elindultak, de még a verseny idejében is zajlottak.

2015-ben összesen tizenhat kategóriában vártuk a nevezéseket, végül a beérkezett 54 pályázatot megvizsgálva, értékelve tizenkét kategóriában 31 nevezés jutott shortlistre, amely jóval több, mint tavaly – akárcsak a nevezések száma.



Hartay Mihály, a zsűri elnöke a következőképpen nyilatkozott a díjról: „Minden olyan kezdeményezést nagyon fontosnak tartok, amely képes bemutatni a magyar emberek kreatív ötleteit és azok megvalósulását. Ilyennek tartom a Greennovációs Nagydíj pályázatot. Kezdetektől van szerencsém részt venni a zsűri munkájában, és jó látni azt a fejlődési folyamatot, amely évről évre megmutatkozik a pályázatok számában és minőségében egyaránt. Idén is örömmel vettem részt az értékelésben, mert sok jó pályázat közül sikerült a legjobbakat díjazni.”

A tavalyihoz hasonlóan idén is több átfedés volt a kategóriák között, így előfordult, hogy egy pályázat nem abban a kategóriában került shortlistre, amelyben elindult. A Greennovációs Nagydíjakat a workshoppal egybekötött díjátadón adtuk át április 9-én a Mozsár Kávézóban.

A Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. „Komplex víz- és talajerő gazdálkodás a Dalmand Zrt. öntözéses kultúráiban” című projektje a Professional Publishing Hungary kiadó szerint nem csak a Mezőgazdaság kategóriában lett első, de kiérdemelte a Greennovációs Nagydíjat is. A technológia igazi értékét az adja, hogy a bemutatott rendszer szintjeinek egymásra épüléséből adódóan, önmagában nyeli el az egyedi szinteknek felesleges output anyagok jelentős részét. Ennek a folyamatnak a kiépítése hozhatja meg azokat az eredményeket, amelyek a XXI. század emberétől termelési színvonalban és a környezet iránt mutatott felelősségtudatban kötelezően elvárhatóak.

(A prezentációt innen töltheti le)

Energiaszolgáltatás kategóriában a Professional Publishing Hungary kiadó (PPH) a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata "Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT – innovatív megújuló alapú távhőszolgáltatás Miskolcon" című projektjét díjazta. Az önkormányzat jóvoltából három különböző megújuló energiaforrás felhasználásával Miskolcon több mint 47 százalékban már megújuló energiából kapták a fűtést, közel 20 millió köbméter földgázt megtakarítva.

(A prezentációt innen töltheti le)

Építőipar kategóriában az Agriapipe Kft. „No-dig", a 21. század zöld technológiája projektje nyert. A pozsonyi úti, 107 (!) éves csatornarendszert újították fel SPR technikával, úgy, hogy a 662 méteres szakaszt 4 hónap alatt, munkaárok ásása nélkül, a forgalom és a környéken élők megzavarása nélkül kellett megtenniük.

(A prezentációt innen töltheti le)

 

A nyíregyházi önkormányzat pályázata a „Fitoremediáció egy hulladéklerakónál Nyíregyházán” a Hulladékkezelés kategóriában lett első. A fitoremediációs, fitostabilizációs talajtisztítási eljárás hatásait évről évre érezni lehet, minden lombköbméter évente 440 gramm oxigént termel és 590 gramm széndioxidot  köt meg, a projekt második évében 1 hektér területen ültetett nyárfa már 11 800 kg. oxigént termel, az 5. évben 1100 köbméter fa termelhető le a területről, amely értéke 12 100 000 Ft.

(A prezentációt innen töltheti le)

A Varga Pincészet Kft. „Önálló betétdíjas borforgalmazási rendszer kiépítése” című pályázata az Újrahasznosítás kategórián belül lett díjazott. A pincészet üvege a prémium minőségű bor, prémium, de költséghatékony és környezetbarát kiszerelése, egyedi logóval és saját, jó minőségű rekesszel rendelkezik, a visszaváltást pedig maga a Pincészet garantálja.

(A prezentációt innen töltheti le)

Szolgáltatás/technológiai megoldások kategóriában a Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft. „Felhő alapú épületfelügyeleti – energiagazdálkodási – épületüzemeltetési rendszer Eco-MoD-SYSTEM” pályázatát találta a zsűri a legjobbnak. A technika használatával, időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg, eddig például 8000 tonnával csökkent a széndioxid kibocsátás, illetve 18 000 munkaórát takarítottak meg általa.

(A prezentációt innen töltheti le)

A WWF Magyarország Alapítvány „Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren” pályázatát a Településfejlesztés kategóriában találtuk a legjobbnak. A program megoldotta a térség energia önellátását, látogathatóvá és energiatermelésre alkalmassá tette a környezetet, ezzel együtt élénkítette a turizmust, illetve munkahelyeket teremtett.

(A prezentációt innen töltheti le)

A PPH kiadó az Innovációs ötletek, projektek között a Clean Way Kft. „Innovatív hulladékgazdálkodási rendszer, Magyarország területén végzett építési beruházások során keletkező másodnyersanyagok és hulladékok hasznosítására” című projektjét találta a kegjobbnak. A pályázat egyedisége abban rejlik, hogy optimalizálja az erőforrás hatékonyságot az építőiparban azzal, hogy a máshol feleslegesen kitermelt, nem felhasznált anyagokat mások rendelkezésére bocsájtja.

(A prezentációt innen töltheti le)

Turizmus, szálloda, vendéglátóipar kategóriában Alsómocsolád Község Önkormányzatának az „Élmények és Energiák Tárháza, Alsómocsolád” projektje nyert. A településen többek között kialakítottak egy szennyvíztisztító telepet, a belterületi-, települést körülvevő vízelvezető árkokat kitisztították, korszerűsítették, a vendégházra napkollektort szereltek, és számos környezet-, és egészségtudatos programot szerveztek.

(A prezentációt innen töltheti le)



A zsűri Különdíját az Unilever Magyarország „Unilever Magyarország a fenntartható mezőgazdaságért – Knorr mintafarm” programja kapta. A Mintafarm fenntarthatósága a mezőgazdasági vegyszerek, üzemanyagok, a talaj, a víz, a biodiverzitás, az energiafelhasználás, a hulladékmenedzsment, a szociális- és emberi erőforrás együttes mutatóiban nyilvánul meg.

Az Élelmiszer szaklap Különdíját a Bodey Honey Natural Cosmetics Kft.  terméke érdemelte ki. A Body Honey termékekben található termelői magyar akácmézet, méhviaszt és méhpempőt a saját technológiánk szerint termelik két méhész által. Ez a kulcsa annak, hogy ezek az alapanyagok a lehető legmagasabb hatóanyag-tartalommal rendelkezzenek.

Szakmai partnerünk, a HuGBC különdíját a Szolgáltatás/technológiai megoldások kategóriában már elismert Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft. kapta.

A nagydíj szponzorának a McDonalds'-nak a nyilatkozata:

„Tudjuk, hogy minden döntésünk hatással van környezetünk minőségére és jövőjére, ezért magyarországi jelenlétünk 27 éve alatt a környezetvédelmi programjainkat a napi működésünk szerves részévé tettük, a tevékenységeink folyamatos fejlesztésére pedig a vállalat minden szintjén figyelmet fordítunk. Célunk, hogy a környezetvédelemben élen járjunk. Ennek érdekében gyakorlatainkat folyamatosan fejlesztjük, és arra törekszünk, hogy az elérhető legjobb megoldásokat alkalmazzuk éttermeinkben. Ezért is támogattuk örömmel az idei Greennovációs Nagydíjat, amely a környezetvédelmi gyakorlatok fejlődését és az innovációt helyezi a középpontba.”

Díjazottak

Energiaszolgáltatás

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata:

Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT - innovatív megújuló alapú távhőszolgáltatás Miskolcon

Építőipar

Agriapipe Kft.

"No-dig", a 21. század zöld technológiája

Hulladékkezelés

Nyíregyházi Önkormányzat

Fitoremediáció egy hulladéklerakónál Nyíregyházán

Mezőgazdaság

Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Komplex víz- és talajerő gazdálkodás a Dalmand Zrt. öntözéses kultúráiban

Szolgáltatás / technológiai megoldások

Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft.

Felhő alapú épületfelügyeleti - energiagazdálkodási - épületüzemeltetési redszer Eco-MoD-SYSTEM

Településfejlesztés

WWF Magyarország Alapítvány

Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren

Turizmus, szálloda, vendéglátóipar

Alsómocsolád Község Önkormányzata

Élmények és Energiák Tárháza, Alsómocsolád

Újrahasznosítás

Varga Pincészet Kft.

Önálló betétdíjas borforgalmazási rendszer kiépítése

Innovációs ötletek, projektek

Clean Way Kft.

Innovatív hulladékgazdálkodási rendszer, Magyarország területén végzett építési beruházások során keletkező másodnyersanyagok és hulladékok hasznosítására

Különdíjas:

Unilever Magyarország

Unilever Magyarország a fenntartható mezőgazdaságért - Knorr mintafarm program

Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft.

Body Honey Natural Cosmetics Kft.  

Body Honey

Fődíjas:

Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Komplex víz- és talajerő gazdálkodás a Dalmand Zrt. öntözéses kultúráiban

 

 

 

 

Zsűritagok:

Zsűrielnök: Hartay Mihály, hulladékgazdálkodási szakértő

Bajdor Katalin, Nemzeti Innovációs Hivatal, főtanácsos

Bálint Mária, Bálint Analitika

Bándi Gyula, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Környezetjog és Versenyjog tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár

Beleznay Éva, HuGBC

Bódis Gergely, Tonic, ügyvezető

Gyetvainé Virág Dóra, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Szabadalmi Főosztály, osztályvezető

Kenyeres István, BIOPOLUS Intézet, főigazgató

Petrik Ida, BCSDH, elnök

Raptis Dimitrios, Festo Kft., mérnök szaktanácsadó

Varga Pál, Naplopó Kft., cégvezető

A Professional Publishing Hungary részéről:

Ács Dóra, Élelmiszer szaklap, főszerkesztő

Vándor Ágnes, ügyvezető igazgató


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.