Engedély helyett bejelentési kötelezettségük lehet az utazásszervezőknek

Ha Lázár János törvényjavaslatát megszavazza a Parlament, január 1-jétől az utazásszervező és -közvetítő tevékenységet folytató vállalkozásoknak csupán bejelentési kötelezettsége lesz, de működésük nem lesz engedélyhez kötött. A jelenleg érvényes vagyoni és személyi feltételeket azonban ezután is teljesíteni kell.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokra nyújtott be javaslatot, mely elfogadása esetén 2016. január 1-jén lép életbe.

A javaslat több tevékenység engedélykötelességének megszűnését is tartalmazza, többek között az utazásközvetítői és utazásszervezői tevékenységet se kötnék engedély meglétéhez, csupán bejelentési kötelezettségük lenne az ezzel foglalkozó vállalkozásoknak.

A törvénymódosító javaslatban az alábbi olvasható: „A kereskedelmi törvény módosításai (…) a szálláshely-szolgáltatási, valamint utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység megkezdésével járó bürokratikus terhek csökkentését célozzák. A hatályos rendelkezések szerint az említett tevékenységeket hatósági engedély alapján lehet végezni. Az engedélyezési eljárások jelen előterjesztés előkészítése keretében végzett felülvizsgálata alapján a fenti tevékenységek esetében az engedélyezés helyett a tevékenység bejelentése elegendő, különös tekintettel arra, hogy az eljárásban ellenérdekű ügyfél nem vesz részt. A módosítás a tevékenységekhez szükséges feltételeket, az anyagi jogi előírásokat nem érinti, így a szakmai garanciák nem sérülnek, azonban a tevékenységet folytatni szándékozó személy számára egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válik a tevékenység megkezdéséhez szükséges adminisztratív feltételek teljesítése. Az ügytípushoz kapcsolódó közérdek védelmét, az anyagi jogi előírások érvényesülésének garanciáját a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvényben a bejelentéssel összefüggésben szabályozott hatósági ellenőrzés és szankciórendszer biztosítja.”

A bejelentett utazásszervezőket és utazásközvetítőket továbbra is a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) tartaná nyilván és ellenőrizné, a javaslatban olvasható:

„6/G. § A kereskedelmi hatóság
a) a kereskedőkről,
b) a működési engedéllyel rendelkező és a bejelentett üzletekről, az üzletek nyitva tartásáról,
c) a bejelentett bevásárló központokról és helyi termelői piacokról, valamint az engedélyezett vásárokról és piacokról,
d) az idegenvezetői tevékenységet folytatókról,
e) a lovas szolgáltató tevékenységet folytatókról,
f) a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatókról,
g) a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységet folytatókról,
h) a bejelentett utazásszervezőkről és az utazásközvetítőkről
nyilvántartást vezet.”

A tevékenység azonnali megkezdésének lehetősége nagyobb felelősséggel jár 

A törvénymódosítással kapcsolatban megkerestük a Miniszterelnökségi Sajtóirodát is, ahonnan a következő választ kaptuk:

"A Kormány által az Országgyűlés elé terjesztett T/6410. számú törvényjavaslat célja, hogy ténylegesen megkezdődjön a közigazgatási bürokráciacsökkentés, annak érdekében, hogy az állampolgárok számára egyszerűbb és gyorsabb hatósági ügyintézési folyamatok jöjjenek létre, kevesebb személyes ügyintézést kelljen lebonyolítani, kevesebb okmányt kelljen egy hatósági eljárás megindításához benyújtani, és a hatóságok rövidebb eljárási határidőkkel dolgozzanak.

A közigazgatási bürokráciacsökkentés egyik eszköze – az általános eljárási szabályok egyszerűsítése, az ügyintézési határidők csökkentése mellett – az engedélyhez kötött tevékenységek körének szűkítése. E körbe tartozik a kereskedelemről szóló törvény módosítása révén a szálláshely-szolgáltatási, valamint utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység megkezdésével járó bürokratikus terhek csökkentése is.

A bürokráciacsökkentés keretében számos tevékenység – köztük az említett tevékenységek – esetében megszűnik az engedélyezési eljárás, helyébe a bejelentési kötelezettség lép. A korábban engedélyhez kötött tevékenységeket a jövőben már a hatóságnak történő bejelentést követően is lehet folytatni, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelni. Ezen eljárásokban az ügyfél ugyanazon feltételeknek köteles megfelelni, mint az engedélyezési eljárás során, azonban – ellentétben az engedélyezéssel – az ügyfél a bejelentést követően megkezdheti a bejelentett tevékenység folytatását, amit a hatóság a bejelentést követően ellenőriz. Az engedély helyett bejelentéshez kötött ügyekben így kiszámítható időpontban – a bejelentést követően – megkezdhető a tevékenység, formai okok miatt nem húzódik el az eljárás (a jövőben eljárási cselekmények helyett hatósági ellenőrzés történik), és mivel a hatóságnak nem kell döntést hoznia, így az értesítéssel és a jogorvoslattal járó időveszteség is megszűnik.

A törvénytervezetben javasolt módosítás tehát az említett tevékenységekhez szükséges jogi és szakmai feltételeket, követelményeket nem érinti, így a szakmai garanciák nem sérülnek, azonban a tevékenységet folytatni szándékozó személy számára egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válik a tevékenység megkezdéséhez szükséges adminisztratív feltételek teljesítése.

A tevékenység azonnali megkezdésének lehetősége ugyanakkor nagyobb felelősséget vár el az ügyféltől, mivel a bejelentést követően a hatóság – 8 napon belül – ellenőrzi a jogszabályokban előírt feltételek meglétét, és amennyiben valaki rosszhiszeműen kezd a tevékenység folytatásába, vagy nem felel meg a jogszabályokban előírt kötelezettségeknek, abban az esetben a hatóság az ügyfelet bírsággal sújthatja, de akár a tevékenység végzésétől is eltilthatja.

Ezen ügyekben tehát a közérdek védelmét, az előírások érvényesülésének garanciáját a bejelentés keretszabályairól is rendelkező, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvényben szabályozott hatósági ellenőrzés és szankciórendszer biztosítja. A bejelentett tevékenység hatósági ellenőrzésére ugyanazon hatóság lesz jogosult illetve köteles a jövőben is, amelyik jelenleg az engedélyezési eljárást lefolytatja.

A törvénytervezet megtárgyalására az Országgyűlés őszi ülésszakán kerül sor, a javasolt változások az előterjesztés szerint 2016. január 1-jével lépnek hatályba. A törvény elfogadását követően kerül majd sor a végrehajtási jogszabályok (kormányrendeletek) megalkotására, amelyek szintén 2016. január 1-jével lépnek majd hatályba.

Ennek keretében – mint minden más, a törvénytervezetben érintett szakterületen – a szálláshely-szolgáltatási, valamint utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység kapcsán is sor kerül majd a jelenleg hatályos, a részletes szabályokat tartalmazó végrehajtási rendelkezéseknek a törvénymódosításból adódóan szükséges módosítására."

Hatékonyabbá válhatna a fekete utazásszervezéssel szembeni fellépés

Dr. Füri Mihályné, a MUISZ Etikai Jogi Bizottságának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy semmilyen feltétel nem változik az utazásszervezői tevékenységnél, minden ugyanúgy megmarad, továbbra sem lehet megfelelő végzettség és utazásszervezői tevékenység esetén vagyoni biztosíték nélkül végezni ezt a tevékenységet. A változás csupán annyi, hogy nem engedélyhez, hanem bejelentéshez kötődik a tevékenység kezdete. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elegendő megküldeni a jogszabályban meghatározott igazolásokat a hatósághoz, és innentől el lehet kezdeni a tevékenységet, nem kell megvárni a hatóság engedélyező végzését. Amennyiben a benyújtott dokumentumok nem megfelelőek, a hatóságnak továbbra is joga van a tevékenységet megtiltani és bírságot kiszabni. „Az adminisztrációs teher csökkenésével reméljük, együtt jár majd az ellenőrzésre fordítható energia növekedése, és még hatékonyabban tud fellépni a hatóság a jogosulatlan utazásszervezéssel szemben. Ehhez véleményem szerint szükséges lenne a kiszabható bírság mértékét jelentősen emelni” – tette hozzá dr. Füri Mihályné.

A törvénymódosítással kapcsolatban érdeklődtünk az MKEH-nál is, amint választ kapunk a hivataltól, cikkünket frissítjük.

A törvénymódosításról szóló javaslat ide kattintva található.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.