Készül a szakma, de lesz kinek?

Miközben a magyar turisztikai ágazat szereplőinek szinte minden reménye abban van, hogy a koronavírus-járvány után a belföldi utazók költéseivel élik túl a 2020-as szezont, az emberek kétharmadának esze ágában sincs kimozdulni otthonról a nyáron - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A turizmusban és a vendéglátásban működő cégek számára igazi megváltás a kijárási korlátozások feloldása, hiszen ez ad egyedül reményt arra, hogy újrainduljanak és túléljék ezt a szezont. Ugyanakkor vakcina híján az esetleges második járványhullám árnyékában, külföldi turistára aligha lehet számítani, és úgy tűnik, a magyarok sem tolonganak majd a hotelekben.

A megkérdezettek 66 százaléka ugyanis azt állítja, hogy sehova nem megy nyaralni idén, hanem otthon marad. A belföldi utazást tervezők aránya 25 százalék, csak külföldre 3 százalékuk, bel- és külföldre pedig 6 százalékuk vágyik - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

A nem túl biztató számokhoz a fertőzéstől való félelem mellett az is hozzájárulhat, hogy a magyarok egy jelentős részének csökkent a jövedelme, így nem az utazás lesz az elsődleges számukra a közeljövőben, hanem a családi kassza feltöltése, vagy rosszabb esetben az álláskeresés.

Pedig az ágazat készül: a Balatontourist kempingek és Hunguest szállodák már nyitnak, Guller Zoltán, Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pedig bejelentette, Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megszervezni augusztus 20-án, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható. Guller a zalakarosi tourinform iroda felújításának átadásán pedig már arról beszélt, hogy Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, az utazók száma és a költésük is magasabb lesz, mint tavaly volt. A belföldi vendégforgalom után elsőként a környező országokból érkeznek külföldiek, majd őket a schengeni határokon belülről érkező turisták követik. 

A belföldi turizmust jellemzően a budapestiek hajtják, körükben láthatóan nagyobb is az utazási hajlandóság, azonban nagyságrendi különbségek nincsenek: a fővárosiak 59 százaléka marad otthon a nyáron, ez az arány a megyeszékhelyeken 67, a vidéki városokban 64, a községekben pedig 73 százalék.

Bátor diplomások

A lakóhely úgy tűnik nem, az iskolai végzettség azonban jelentősen meghatározza, hogy ki, mennyire bátran indul útnak a járvány első hullámának lecsengése után: míg az alapfokú végzettségűek 78 százaléka otthon marad, ez az arány az érettségizettek körében 59, míg a diplomásoknál 43 százalék.

Utóbbiak 19 százaléka bel- és külföldre, 6 százaléka pedig csak külföldre utazna most nyáron. Ezt középfokú végzettséggel már csak a válaszadók 6, illetve 4, alapfokú végzettséggel pedig 3 és 1 százaléka állította.

Az idősek meghallgatták az intelmeket

A 60 éves vagy idősebb korosztálynak a 83 százaléka nem megy sehova a nyáron, belföldi utat 12 százalékuk, külföldit 2, kül- és belföldit 3 százalékuk tervez.

A 18-39 éveseknek épphogy a többsége: 51 százaléka marad otthon, 33 százalék nem lépné át a határt, 5 százalék csak külföldre menne és viszonylag sokan, 11 százaléknyian terveznek magyar és külföldi úti célt felkeresni.

A kutatásból kiderült az is, hogy a vírust követő utazási hajlandóságban nem alakult ki törésvonal a nemek között. A nők 68, a férfiak 63 százaléka szavaz az otthon maradásra. Belföldre 22, illetve 28, bel- és külföldre 7 és 6, csak külföldre pedig 3-3 százalékuk menne.

Forrás: napi.hu


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.