Menő kulturális centrum nyílik a veszprémi várban

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fejlesztéseként - a nemrég megnyílt ActiCity tánc és mozgásművészeti központ után - hamarosan új multifunkcionális művészeti és kulturális központ nyílik Veszprémben.

A Vár utca 17. szám alatt található, régóta üresen álló épület, a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként várja a jövőben a kultúra iránt érdeklődőket. A Foton Audiovizuális Centrum célja, hogy a különböző művészeti ágazatok számára egyaránt otthonná váljon, ahol koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal, vetítésekkel, közönségtalálkozókkal várják a közönséget. A veszprémi lakosok régi vágya teljesül azzal, hogy a Fotonban archív és művészfilmeket is vetítenek majd. A június 6-ai ünnepélyes megnyitó után kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, melynek egyik kiemelt helyszíne a Foton lesz, ahol többek között olyan filmeket láthatnak majd a látogatók, mint a Szürkület, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija - tájékoztatta lapunkat az intézmény.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának fejlesztései egyszerre töltik meg izgalmas kulturális élettel a város és a régió korábban elhanyagolt épületeit, tereit; és teremtenek ugyanakkor lehetőséget arra, hogy ezek az új kultúraközpontok évek, évtizedek múlva is emlékeztessenek majd az EKF év eredményeire. E koncepció újabb példája, hogy a veszprémi Vár utca 17. szám alatti, régóta üresen álló épület és udvara, illetve a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként, multifunkciós művészeti és kulturális központként, Foton Audiovizuális Centrumként születik újjá a napokban. A Fotonban található egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet a korábbi bővítmény lapos tetős épületrész tovább tervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban film vetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshop-oknak adhat helyet. A Foton elengedhetetlen részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek, esténként pedig bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotó kiállításokat terveznek megvalósítani.



A 60 fő befogadóképességű tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek a szervezők, az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri rendezvényeket, melyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

A város tulajdonában álló funkcióját vesztett, de gazdag történelmi múltú Simoga házra már évekkel ezelőtt felfigyelt a VEB2023 EKF előkészítő csapata. Miután sikerült a várbéli épületegyütteshez illő izgalmas kulturális programot találni, az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. A TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján megújult központot a Veszprém város által kiírt nyílt pályázatot elnyert Várkultúraplusz Kft. üzemelteti. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg, aki alkotóként és kulturális szakemberként is bizonyított már Veszprémben.

A centrum elnevezése kapcsán Szántó Viktória elmondta: "Egy olyan nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestünk, ami egyszerű, s mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fogunk befogadni. Szeretnénk, ha a Foton egy találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudjuk szólítani."

A június 6-ai ünnepélyes megnyitót követően június 7-étől vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.


Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatók esetén

Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatók esetén 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.