Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Aki június 22-én épp Szombathelyen jár, beszállhat egy szimfónikus zenekarba, körbenézhet az egykori börtönben, különleges édességeket kóstolhat vagy épp a rómaiak átkaival ismerkedhet.

A Múzeumok Éjszakáját hagyományosan a Szent Iván éjszakájához legközelebbi szombaton, vagyis idén június 22-én rendezik meg,országszerte közel 400 múzeum részvételével. A mostani esemény szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum, fókuszában a múzeumok digitalizációja áll, kiemelt helyszíne pedig Szombathely. A rendezvénysorozat idei arca pedig Liu Shaolin Sándor, olimpia aranyérmes gyorskorcsolyázó lesz, aki az első sportolóként népszerűsíti a programokat. Az ország egyik legrégebben alapított városában, Szombathelyen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös tanulmányútján kaphattunk ízelítőt a helyi múzeumok kínálatából és a június 22-re tervezett programokból.

Szombathelyen 8 helyszínen zajlanak majd az események. A Savaria Múzeumban ekkorra készül el a Változó kultúrák egy változó tájban állandó kiállítás III. terme, amely Vas megye és Savaria népvándorlás- és középkori történetébe ad betekintést, de addig is érdemes megnézni a különleges római körpanorámát. Ez egy régészetileg ismert útkereszteződés rekonstrukciója, amelynek „statisztái” között a múzeum munkatársai is megjelennek. A múzeum másik különleges, Astro Planetaria tárlata pedig a bolygók világát hozza közelebb a látogatókhoz, a NASA-tól kapott képek segítségével. Ám június 22-én itt tartják a múzeumi digitalizációs mintaprojekt bemutatóját, szó lesz digitalizáció és az építészet, illetveaz orvostudomány kapcsolatáról, és este fényfestésnek köszönhetően elevenedik meg a homlokzat.

Isis savariai otthonában, vagyis az Iseum Savariense-ben, a római kori szentélyben (amely fennállása idején a világ harmadik legnagyobb alapterületű Isis-templomának számított) 3D-s szkennerek és épületek, szabadtéri koncert és izgalmas beszélgetések várják a betérőket. A Varázslás és csillaghit a rómaiaknál kiállításon pedig szakavatott vezető mesél arról, miként használták az ókorban itt lakók az átkokat vagy épp ellenkezőleg, hogyan hárították el a rájuk szabadított rontást.

 

Kapd el az ütemet!

Másfajta kikapcsolódást kínál a Savaria Szimfonikus Zenekar, amely próbatermeibe és a kulisszák mögé vezeti a közönséget. A látogatók az öltözőkben egy-egy hangszercsoport hangszerét próbálhatják ki a zenészek vezetésével, és a bátrabbak a túra végén az egykori zsinagógában kialakított koncertteremben színpadra is állhatnak (persze egyszerűbb hangszerekkel) a zenekarral együtt, egy Kis éji zenére…

A Szombathelyi Képtárban a 30 alatt pályakezdő művészek mellett szintén a zene kerül a központba, a textilminták hangjával és a digitális zene hercegnőivel, de a reklámokról és az animációkról is szó esik. Aki pedig legális körülmények között készítene graffitit, szintén itt a helye!

 A szombathelyi törvényszéken viszont interaktív bírósági tárgyalásokkal, valamint PánikSzobával készülnek, és akit érdekel, a Vas Megyei Levéltár épületének pincéjében az egykori börtön celláit is bejárhatja.

 

Édességek, kártya, villamos  

A Smidt Múzeum kis méretét meghazudtolóan gazdag gyűjteményt vonultat fel, amely névadója, Smidt Lajos orvos és korántsem műkedvelő régész hagyatékára épül.  A barokk teremben megtekinthető a clavichord, az első kalapácsos billentyűs hangszer 18-19. századi bútorok és festmények, valamint ruhák társaságában, a hadtörténeti szobában az 1848-49-es szabadságharc emlékei (például a Nemzeti Dal első nyomtatott példánya) mellett akár Ferenc József hangját is hallhatjuk. Külön vitrint kapott az óragyűjtemény, és persze nem maradhatnak ki orvostörténeti ritkaságok sem, míg kertjében az 1974-ig közlekedő villamos egy kocsija is bejárható.

 

Június 22-én azonban a gasztronómia kerül középpontba: megismerhető a szombathelyi cukrászdák és kávézók története, előadások hangzanak el a tradicionális magyar süteményekről valamint a vadnövények gasztronómiájáról, és persze az alkalomra kreált, a tradíciókat a modern irányzatokkal vegyítő édes kreációk is kóstolhatóak. Levezetésként pedig bepillantást nyerhetünk a tarokk-kártya rejtelmeibe is.

Aki azonban a Múzeumok Éjszakáját épp nem itt tölti, máskor is megragadhatja az alkalmat, hogy megismerje a szombathelyi múzeumok és kiállítótermek izgalmas kínálatát, akár több napos program keretében is!


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?