hirdetés
hirdetés

Több százezer forintra bírságolt egy utazási irodát az MKEH

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal megállapította, hogy az utazásszervező 2014. április és november között alulbiztosított volt, kaucióját csupán az év utolsó hónapjában emelte a megfelelő összegre.

hirdetés

328 ezer forintra bírságolta a süttői székhelyű Iránytű Utazási Iroda Kft.-t a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. A vállalatnak utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre is van MKEH-engedélye, a hivatal nyilvántartása szerint vagyoni biztosítéka 42 millió forint.

A bírságot az MKEH határozatában a következővel indokolja: a hivatal 2015 júliusában tájékoztatta az utazási vállalkozót egy elektronikus adatszolgáltatáson alapuló ellenőrzésről, melynek célja annak megállapítása, hogy a vállalkozó betartotta-e a 2014-re és 2015-re szolgáltatott vagyoni biztosítékok mértékére vonatkozó jogszabályi előírásokat. 2014-ben a cég árbevétele alacsonyabb volt, mint az az évre szolgáltatott kaució alapját képező összeg, mivel azonban az utazási vállalkozó 2014. decemberében módosította vagyoni biztosítékának összegét, a hivatal megvizsgálta az ezen az évben a cég releváns tevékenységéből eredő árbevételének göngyölt alakulását. Ez alapján megállapították, hogy az utazásszervező vagyonibiztosíték-köteles tevékenység végzéséből eredő árbevétele májusban 10%-nál nagyobb mértékben lépte át a vagyoni biztosíték alapját képező árbevételi összeget. Ha ugyanis a tényleges árbevétel 10%-kal több, mint a vagyoni biztosíték alapját képező árbevétel, a vállalkozó köteles öt munkanapon belül a tényleges forgalomnak megfelelően módosítani a vagyoni biztosíték összegét. A kaució összegének módosítására azonban csak decemberben került sor. A határozatban olvasható továbbá, hogy a vizsgálat szerint 2014-ben az utazásszervező április és november között alulbiztosítottnak tekinthető.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai