Turisztikai újdonságok a Bán-patak völgyében

Noha Dédestapolcsány lakói közül naponta többen eljárnak a környékbe dolgozni, a borsodi falu életében mégis fontos szerepet játszik a turizmus. Évente mintegy hatezer vendéget fogadnak, akik közül sokan az éjszakát a helyi szálláshelyeken töltik. Napközben pedig gyalogosan, vagy kerékpárral szívesen túráznak a Bükk északi lábánál levő településen és a környéken is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Bán-patak völgyében, erdőkkel körülvett környezetben, ahol a csend honol és tiszta a levegő, három kilométer hosszúságban terül el Dédestapolcsány. A kedvező fekvése ma is meghatározza a falu életét, hiszen hat település közelében található. Lukács László polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy az Eger- Szilvásvárad- Aggtelek útvonal mentén Dédestapolcsány könnyen megközelíthető, amely jelentős előnyt jelent a községnek. Mindez kedvez a turizmusnak, hiszen a vendégek több napot is szívesen töltenek itt.

Többféle szálláshelyet kínálnak

Többféle szálláshely közül választhatnak, miután van három csillagos, étteremmel működő hotel, egy panzió szintén étteremmel, továbbá a katolikus egyház által fenntartott turistaszállás is. Ezt egyébként hamarosan fel is újítják. Ugyanakkor az önkormányzat 180 férőhelyes ifjúsági tábort működtet, amely szintén megújul, de mintegy húsz magán szálláshelyet is találni a házaknál Dédestapolcsányban.

Arról is értesültünk, hogy az egykori Surányi-kastélyt - amely privát tulajdon - a jövőben teljesen felújítják és több csillagos wellness szállodává alakítják át.

Az érkező turisták közül különösen sokan látogatják a dédesi várromot, amely a falu központjától alig két kilométerre található és az Országos Kéktúra útvonal mentén helyezkedik el. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 180 millió forint pályázati támogatást nyert el, amelyet arra fordítanak, hogy a földvárat feltárják, valamint a környékét látogathatóvá tegyék.

A munkát még az idén elkezdik és várhatóan jövőre be is fejezik. Ennek részeként tanösvényeket is alakítanak ki, hogy minél több bakancsos vendég túrázhasson ezen a területen.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a jövőben minél több érdeklődőnek nyújtson látványosságokat Dédestapolcsányban. Ennek érdekében a helyi idegenforgalomban és a vendéglátásban érdekeltekkel közösen hozták létre az Élmények Völgye Turisztikai Egyesületet. A helyi éves, egy millió forintos idegenforgalmi adóbevételt és az ehhez kapcsolódó állami támogatást az egyesület kapja meg, hogy a tagjai az idelátogatóknak minél több programot kínálhassanak.

Országos Trabant találkozó és Völgy-fesztivál

Legutóbb Pünkösdkor rendezték meg Dédesi Vásárt és az ehhez kapcsolódott eseményeket. Például Országos Trabant találkozót és extrém sportnapot tartottak, de a kézművesek is kiállították portékáikat. Augusztusban rendezik meg a Völgy-fesztivált, amelybe a környező települések is bekapcsolódnak.

Főzőversenyen mérik össze tudásukat a jelentkező csapatok, ugyanakkor a kulturális és szórakoztató műsorokból is kivehetik részüket az érdeklődők. Az idén is november végétől december közepéig tartják az Adventi ünnepsorozatot Dédestapolcsányban.

Ekkor nyitják meg az Angyalok erdejét, Betlehemmel és koszorúval. Egy baráti társaság pedig a fenyőfákat díszíti majd.

A falu közelében - három település határában - találni a Lázbérci-víztárolót, amely kiváló horgászhely, túra- és kerékpár útvonal is egyben. Ezen a részen Dédestapolcsány és Uppony között négy és fél kilométer hosszú kerékpárutat létesítettek, amelyet rendszeresen használnak a turisták.

De Dédestapolcsányban lovastanyát is találnak, ahol rendszeresen táborokat is szerveznek a tulajdonosok. A másik helyi érdekesség, hogy egy vállalkozó igény szerint, sétakocsikázást szervez, hogy ezzel is közelebb hozza a falu nevezetességeit a turistákhoz. Így megtekinthetik az országos hírű műemlék református templomot, a Serényi kastélyt, a szálláshelyeket, vagy a falu határában, a domboldalban emelkedő pincesort.

Kilátó lesz Lázbérci-dombon

Lukács László azt elmondta, hogy az önkormányzat a TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program - keretében, pályázati támogatással, újabb vonzó turisztikai fejlesztéseket valósít meg a jövőben. Így például egy különleges kilátót terveznek a Lázbérci-domb tetejére.

Ugyanott látogatóközpontot is létesítenek, ahol kiállító helyeket, tantermeket terveznek, hogy bemutathassák a környék növény- és állatvilágát. Egyébként arra törekszenek, hogy a pihenni vágyó turisták érdekében a következő időszakban is megőrizzék Dédestapolcsány csendjét, nyugalmát és biztonságát.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.