Vendég & Hotel Business Klub, Carne di Hall étterem, május 17.

Mivel már mindenki izgatottan várta májusi találkozónkat – aki ismerte korábbról a budai, Duna-parti éttermet azért, aki pedig nem, nekik a szakmai kíváncsiság volt az egyik fő okuk -, azonban azt a kérdést többen is feltették, amikor meghallották, hogy hova készülünk: jó, jó, de miért Carne di Hall a hely neve? Így az egyik jelen lévő tulajdonostól, Halász Andrástól persze mi is rögvest ezt tudakoljuk.

Kiderül, korábban is így hívták az itt üzemelő vendéglátóegységet, ez tehát valamiféle örökség. A cégük címereként szereplő, repülő disznó magyarázata pedig az, hogy állítólag amikor John Steinbeck amerikai írónak azt mondta egy egyetemi tanára, hogy szerinte
akkor válik belőle híres író, ha majd disznók repkednek az égen, ezután szerencsére a fiatal Steinbeck nem adta fel a tervét, és tudjuk, mi lett belőle… Márpedig a Carne di Hall konyháján is hasonló a mottó (innen a párhuzam): „A gasztronómiában nem ismerünk lehetetlent”, vallja Bóné Márk főszakács, aki különben társtulajdonosa is az étteremnek, nemcsak főz a konyhán.

{kapcsolodo_fajlok||align=left|width=208}

Mivel épp az adóbevallások beadásának hajrájában tartjuk találkozónkat, ezért Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivőjének ideje percre kiszámított, emiatt ő az első előadónk, hogy utána siethessen vissza hivatalába, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalba (ez a NAV, az APEH és a VPOP jogutódja). Kétféle ellenőrzési módról beszél, amelyet kollégái szívesen alkalmaznak a vendéglátás- és szállodaipar területén. Az egyik az operatív ellenőrzés, amikor mindig két álcázott revizor érkezik az adott, vizsgált helyre, és akik főként azt vizsgálják: kapnak-e nyugtát az igénybe vett szolgáltatásról, és be vannak-e jelentve az alkalmazottak? Kiderül, némely mulasztás bírsága akár 1 millió forint is lehet, és ha valahol „visszaesést” tapasztalnak (másodszori ellenőrzéskor sem kapnak számlát az ellenőrök), akkor kötelességük elindítani a teljes körű ellenőrzést az adott cégnél, ami a nagykönyvek tanúsága szerint nem sok jót, és a vizsgáltak esetében jelentős idő- és energiaráfordítást, no meg nem kevés pénzbüntetést jelent. Persze, az sem sétagalopp, ha a NAV a beadott adóbevallás alapján vagyonosodási vizsgálatot, vagyis teljes revíziót rendel el. Például könnyen szemet szúr a hatóságnak, ha valaki minimálbéren tengődik, miközben a Rózsadombon vásárol magának villát. Szerencsére jó tanácsokkal is ellátja a szóvivő a jelenlévőket: például, ha beleesnek egy ellenőrzésbe, az alkalmazott addig nem köteles semmit aláírni, amíg meg nem érkezik a tulajdonos, vagy a cég könyvelője – akik utána átvállalják tőle a procedúrával járó megpróbáltatást. Aztán: a jegyzőkönyvekben rögzített tény, adat nem Szentírás, hozzá észrevétel minden esetben fűzhető. A határozat megfellebbezhető, a jogerős határozat kézhez vételekor pedig még bíróságra lehet vinni az adott ügyet.

Majd a legújabb árnyékolástechnikai megoldásokat mutatja be egymást követően Sulyok Éva, a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. szakértője és Szalma Róbert, a Kapitány Árnyékológyártó Kft. munkatársa. Ollókaros napellenzők a Liszt Ferenc térről, Szentendréről, a Citadelláról (ezt az előadó szomorúságára a hatóságok lebontatták), Ausztriából, Németországból, Svájcból, Angliából. Aztán un. oázis napellenzőkre látunk példákat szállodák ablakainak árnyékolására, majd könyökkaros és csuklókaros napellenzőkre mutatnak példát. Sátras elrendezésű megoldás található a Westendben – bent, és kiderül, jelentős reklámfelületként is funkcionálhat a napvédő.
A napernyők (sajnos) Magyarországon kevésbé divatosak – Olaszországban például nagyon gyakran alkalmazzák, kávézók, éttermek, kisvendéglők árnyékolásának megoldásához. (E témáról még többet is megtudhatnak most lapunk 16. oldalán – a szerk.)

Harmadik alkalommal van velünk a következő előadónk, Csákvári Krisztián, a BCS Hungary Kft. munkatársa. Ő az, aki klubtagjaink részére a bejáratnál olyan különleges badge-et készít egy szempillantás alatt, amely a későbbiek során akár több funkcionális információforrásként is szolgálhat.
Többek közt ennek is elmagyarázza a lényegét prezentációja során. Előadása két részből áll: először az informatív karszalagokat ismerjük meg (ellenőrizhetővé teszik a beléptetést, készpénzmozgás nélküli fizetőeszköz lehet, vendégek felé különleges szolgáltatások eszközeként alkalmazható, adatgyűjtésre jó), majd a nyomtatott kártyák felhasználási területeit mutatja be. Dolgozók azonosítására, törzsvásárlói megoldásra, különböző engedmények adására, reklámhordozónak és több, egyidejű rendezvény esetén azonosító eszköznek is felhasználható.

Májusi találkozónk utolsó témája ma, sajnos, sokkal több hazai kereskedelmi szálláshelyet érint, mint ahogy azt előzetesen gondolnánk. Ugyanis a bankok kezébe kerülő szállodákról, kisebb panziókról tart megdöbbentő adatokkal megtűzdelt tájékoztatót dr. Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezető igazgatója. A sok negatívum és elképesztő számadatok mellett hallunk azért némi pozitív változásról is hírt: például a bankok ma már hajlandók tárgyalni a bajba jutott tulajdonosi körrel a közös felelősségvállalásról (nem úgy, mint régebben, amikor erről hallani sem akartak), sőt, nem ritka, hogy a felhalmozott hiteltömegből is hajlandók valamennyi részt elengedni. Ötven körüli különben hazánkban ma azon szállodák száma, amelyek jelenleg valamely bank (CIB, MKB, Erste, MFB stb) tulajdonaként üzemelnek. Ilyenkor egy üzemeltetőnek adják át a házat, amíg vagy eladják, vagy bezárják - ha úgy látják, hogy számukra nem megfelelő a további nyitva tartás. Ami minden esetben gondként felmerül egy banki tulajdonú háznál: minden kifizetést a bank ellenőriz, új személyzetet nem lehet felvenni és további fejlesztéseket sem engednek, cél csupán a megfelelő szinten történő üzemeltetés.
Ma 850 hazai hotel, kisebb kereskedelmi szálláshely eladó, vagyis az összlétszám – ez 2195 szálláshelyet jelent – negyven százaléka, ilyen-olyan okból eladó! Korábban egy 100-120.000 euróért kialakított szállodai szobát 160-180.000 euróért lehetett eladni, ma ugyanezt 50-60.000 euróért árusítják a tulajdonosok. Biztató jel még, mondja végül a szakértő, ami a berlini befektetési fórumon hangzott el a minap: Kanadában és Észak-Amerikában már fellendülőben a szállodai piac, jelentős a szállodai értékesítés. A szakemberek előrejelzése szerint ez a kedvező változás úgy 3-5 év múlva ér el hozzánk.

Különleges, innovatív gasztronómia

Büféebéd menüsora, á la Carne di Hall:
Hideg ételek: Pejsli wonton tésztában, borjúpastétom, gravlax
Salátavariációk
Meleg ételek: Borjúsült erdei-gomba mártással, kacsacomb, lazac spenótos mangolddal
Köretek: Risotto, epres-mizós káposzta, steakburgonya
Desszert: Csokoládés kocka

A Káli-medence különc borásza megint kitett magáért

Liszkay Mihály az a pincetulajdonos, aki fittyet hányva a Balaton-felvidéki hagyományoknak, elsőként szakított a fehérszőlő világával, és kék szőlőt telepített megérkezése első lépéseként. Azóta kiderült, bátraké a szerencse, hiszen a négy klasszikus kékszőlő-fajta – cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir – ültetésével nem számított rosszul: boraival ma már számos hazai és nemzetközi cím és kitüntetés, érem birtokosa. Business Klub találkozónkra az exkluzív ebéd kísérőjeként tökéletesen illettek prémium kategóriás borai: a 2007-es évjáratú cabernet sauvignon-ja, a szintén ez évből származó Pángyéri Szűz cuvée-je, és a most debütáló Pinot Noir Rosé-ja (2011).


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.