A fény és árnyék országa

Magyar és román értékesítő partnereinek és újságíróknak szervezett tanulmányutat Hurghadára az Express Travel International (ETI). Az Egyiptom-specialista utazásszervező, amelynek budapesti leányvállalata 2014-ben jött létre, a tulajdonában lévő Red Sea hotelláncot mutatta be a résztvevőknek.

Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye, Hurghada a Vörös-tenger partján, a fővárostól mintegy 500 km-re ta­lálható. Hurghada nemcsak a várost foglalja magában, hanem azt a 25 km hosszú, finom homokkal borított, strandokkal szegélyezett partszakaszt is, amely csodálatos koralljairól és a szivárvány minden színében pompázó élővilágáról lett méltán híres.

Közel harminc éve már, annak hogy az első Red Sea Hotel, egy háromcsillagos szál­loda megkezdte működését. A lánc ma már 17, kizárólag négy- és ötcsillagos, minőségi szolgáltatást nyújtó hotelből áll Egyiptom­ban. A közelmúltban tovább gyarapodott a Red Sea Hotel birodalom, amikor a Marsa Alamhoz közeli Port Ghalib középső részén három vadonatúj szállodát nyitottak meg a turisták előtt.

LUXUS MÓR STÍLUSBAN

Hurghadán a magyarok egyik kedvenc Red Sea-szállodája, a mór stílusban épült ötcsilla­gos Grand Resort szolgáltatásait próbálhatta ki csoportunk. Az 1998-ban épült, 828 szobás hotelnek ugyan nincs saját tengerpartja, de vendégei a 150 méterre lévő Grand Hotel part­ját használhatják. Cserébe a Grand Resortban három édesvízi és két gyermekmedence kö­zül lehet választani, amelyből egyet-egyet télen fűtenek is. Alap, delux, junior suite, grand junior suite és a sokak által keresett családi­szoba-típus közül mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. A szórakozni vágyók sem panaszkodhatnak, nappal számtalan animátor biztosítja a változatos programo­kat, éjszaka pedig egyebek mellett a Pergola bárban élő zenés műsor nyújt szórakozást.

Az üdülőközpontban három all inclusive és öt á la carte étterem kínálja számos ízvilág remek ételeit. Mi igyekeztünk mindent kipró­bálni, ugyanakkor eljutottunk a város egyik legjobbnak tartott éttermébe, a Siva Grand Beachnél található, libanoni ételeiről híres Mandarinba, amelynek ízeire ma is szívesen emlékezünk.

OSZTRÁK, NÉMET VENDÉGKÖR

Csók Csilla közel tíz éve él Egyiptomban, há­rom és fél éve a Grand Resort guest relation managereként felel a vendég tökéletes nya­ralásáért. Tőle tudom, hogy a Red Sea lánc szállodáiban a vendégkör 75-80 százalé­ka német és osztrák, tíz százalékuk orosz, a fennmaradó rész pedig megoszlik az ango­lok, a skandinávok, a szlovákok, a szlovénok és a magyarok között.

A Grand Hotel hosszan elnyúló, homokos partja a gyermekes családoknak is kényel­messé teszi a fürdőzést. Ők itt is, akárcsak a legtöbb Red Sea Hotelben, igénybe vehetik az ETI Maxi Gyerekklub és ETI babyszerviz szolgáltatásait is.

A végtelennek tűnő bazársorokhoz közel található lassan mélyülő strandjával a Siva Grand Beach 550 szobás, négy csillag pluszos szálloda. Számos szobatípusa közül különösen kedveltek a 16 négyzetméteres, kétszintes bungalók.

A Siva Grand Beachnél egy olyan kis üz­letben is jártunk, ahol alkohol nélkül, növé­nyekből készítenek olajat és abból parfümöt. Megannyi apró, ezer színben játszó üvegcse sorakozott a polcokon, közben az üzlet ve­zetője arab szívélyességgel tárta fel előttünk az Ezeregyéjszaka édes-fűszeres illatvilágát.

HAJÓVAL A VILÁGCSODÁKHOZ

Kirándulásaink során eljutottunk az egyip­tomi kultúra bölcsőjének számító Nílus fo­lyóhoz is, ahol a szintén a cégcsoporthoz tartozó, kilenc hajóból álló nílusi hajóflotta egyikén, a Grand Preziosan töltöttünk egy éjszakát. A hurghadai kellemes 28 fok után jólesett a luxori 38 fokban, hogy a személyzet illatosított vizes kendőkkel és frissítőkkel várt minket. Este a hétfogásos lukulluszi élvezetek után hastáncbemutatóra és dervispartira invitáltak minket, az utóbbi során az iszlám misztikus irányzatát, a szúfizmust gyakorló szerzetesek furcsa keringő meditációjában gyönyörködhettünk.

Az ETI nílusi hajóútjai Luxorban kez­dődnek, mi is innen indultunk el megnézni Karnak szövevényes templomegyüttesét. A két négyzetkilométernyi területen lévő ókori komplexum kialakulásához nagyjából harminc fáraó járult hozzá, amíg kialakult az az építészeti csoda, amelyet az Újbirodalom legszentebb helyeként tiszteltek.

Ámon temploma a legnagyobb, imád­ságnak szentelt épület, amelyet valaha a vi­lágon emeltek. Mellette két másik hatalmas templom emelkedik, az egyiket Ámon feleségének, Mutnak, a másikat fiának, Honszunak szentelték. Karnak Egyiptom egyik legnagyobb ókori látványossága. Le­nyűgöző a hatalmas épületmaradványok között állni, és hangyaként nézni a hierog­lifákkal tele oszlopokra.

Luxor központjától nem messze talál­ható „a Királyok Völgye”. Mintegy fél év­ezreden át, az i. e. 16–11. század között királyok és nemesek számára épültek itt sírok. A feltárások a 18. század óta folynak, a közelmúltban egy amerikai kutatócsoport mégis egy több mint 3000 éves, díszített fáraókori sírra lelt.

Ellátogattunk egy alabástromgyárba is, ahol a zsírkőből ajándéktárgyakat vará­zsolnak. Azt is megnézhettük, hogy készül a papiruszból a pergamen.

MECSET ÉS AQUAPARK

Visszatérve Hurghadára, felkerestük a há­rom éve épült, hatalmas kéttornyú mecsetet. Hogy bemehessünk, a csoportunk női tagjai­nak fejtől lábujjig el kellett takarniuk magukat.

Folytatva a szállodákkal való ismerkedést, Makadi Bay üdülőhelyet kerestük fel, amely Hurghadától 25 km-re fekszik, és csodálatos strandjairól és saját korallzátonyairól híres.

Makadi Bayen a Red Sea szállodák egy gyönyörű parti sétánnyal vannak összekötve. Az egyik nagy kedvenc a családok körében legnépszerűbb Sunwing Waterworld. Ebben az ötcsillagos szállodában aztán minden a gyermekek és a szülők kedvéért van.

A Sunwing Waterworld szálloda aquaparkja mesterséges szörfhellyel, hul­lámfürdővel, csúszdákkal és gyermek- és felnőttmedencékkel a legkedveltebb a gye­rekekkel utazók körében. A Makadi Spa Hotel valamennyi Red Sea Hotel közül a legelegánsabb és a legdrágább is, mivel a szálloda vendégei valamennyi Makadi Bayen lévő Red Sea Hotel éttermét kipróbálhatják. A legfontosabb, ami ezt a szállodát az elegancián és a minőségen túl jellemzi, az a nyugalom és a csend, mert ide csak tizennyolc éven felüli vendégek jöhetnek.

A mór stílusban épült Makadi Mall szóra­koztató központ az öt hotelből álló Makadi bayi Red Sea hotelkomplexum részeként üzemel. Itt ötféle konyha specialitásaiból és számos üzlet portékai közül válogathatunk kedvünkre.

Hurghada belvárosába naponta többször ingyenes transzferbusz közlekedik a Makady Bayen található Red Sea szállodáktól.

HALÁSZFALUBÓL BÚVÁRPARADICSOM

Hurghadától jó 200 kilométerre délre egyre népszerűbb üdülőhely Marsa Alam és Port Ghalib környéke. A nyugalmat keresők szá­mára ideális az utóbbi, amely csak egy kis halászfalu búvárkodásra alkalmas tenger­parttal. Az innen hatvan kilométerre található Marsa Alam ellenben valódi luxus-üdülőöve­zet. Számunkra az ötcsillagos Palace Fort Ghalib vált emlékezetessé, mert itt a szálloda partjához közel lévő korallzátonyt a tenger­be benyúló stégen keresztül értük el, és itt szemlélhettük meg búvárszemüveggel és pipával felszerelkezve egészen közelről a ten­ger világát, a sokszínű halakat és a korallokat. Mint megtudtuk, az ötcsillagos Port Ghalib a közelben lévő két testvérszállodával együtt alkot egy létesítményt.

Hogy miben különböznek a Red Sea szállodák a többitől? Ápolt és buja kertek, kreatív építészeti megoldások, a szelektív hulladékgyűjtők és a változatos ételek jel­lemzik a Mohamed Samir és Maja Jennifer Köhl tulajdonában álló szállodákat. De ami az utasok körében is népszerűvé teszi őket, az az, hogy érkezésnél egyből elfoglalhatjuk a szobát, és akár egészen estig bent marad­hatunk a szobában. Emellett ingyenes és közvetlen a transzfer a repülőtértől a szál­lodáig és vissza, díjmentes a napágyak és a strandtörölközők használata is.

A Red Sea hotelek megközelítését meg­könnyíti a magyar utasok számára, hogy május 3. óta repül az ETI saját charterlánca Budapest és Hurghada között.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.