A fesztiválok idén is fontos láncszemei a turizmusnak

A közös összefogás, a partneri együttműködés 2016-ban is hozzájárulhat ahhoz, hogy az idei turisztikai szezonban kiemelkedő eredmények születhessenek – emlékeztetett Mezőkövesden, a Magyar Fesztivál Szövetség regionális szakmai napján Elekes Zoltán alelnök. – Ehhez a szövetség is igyekszik segítséget nyújtani.

A Pandora Zsóry Apartmanok konferenciatermében tartott találkozóra a Magyar Fesztivál Szövetség tagjai mellett az észak-magyarországi- és a tisza-tavi turisztikai régióban tevékenykedő vállalkozókat, szállásadókat, a művelődési intézmények szakembereit, az utazási irodák képviselőit hívták meg. Azzal a céllal találkoztak, hogy a közös munkában résztvevők még jobban megismerjék egymás tevékenységét és megosszák a hasznos tapasztalataikat. Ezeket felhasználva és segítve állítsanak össze tematikus turisztikai csomagokat. Ezekkel pedig erősíthetik a szálláshelyek jobb kihasználását és elősegítik, hogy a rendezvényeken, a fesztiválokon még többen vegyenek részt.

Fenntartják a matyó örökséget

Elekes Zoltán hangsúlyozta, hogy a szövetség közel száz tagszervezettel és csaknem kétszáz fesztivállal rendelkezik. Négy tagozattal: a folklórral, a közművelődési, a gasztro-kulturális és a művészetivel működnek. Nemrég olyan szakmai kollégiumot hoztak létre, melynek tagjai felkészült, képzett emberek és jó döntéseket hozhatnak. Az alelnök szólt a fesztiválok regisztrációjának fontosságáról, amelyet évente kell, hogy frissítsenek. Ugyancsak kiemelte azok minősítésének a jelentőségét is. Méltatta azt a kerekasztal-beszélgetést, amelyre meghívták a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselőit. Ezzel is erősítették azokat a törekvéseiket, hogy a fesztiváljaikat, programjaikat biztonságosan, jogkövetően rendezhessék meg.

Ezután Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke beszélt arról, hogy szakmai civil szervezetként tevékenykednek Mezőkövesden. Munkájukkal a gazdag helyi értékeket igyekeznek fenntartani. Az elmúlt években többféle elismerést is szerzetek a helyi népi kultúrának. Így a matyó hímzés a Világörökség rész lett, továbbá felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listájára, valamint ma már hungarikumként is nyilvántartják.

Az előadó rámutatott, hogy a partnerszervezeteik fesztiváljainak rendezéséhez többféle ajánlatot is kínálnak. Ezek között javasolják például a nagy múltú Matyó Néptáncegyüttes közreműködését, amely gazdag repertoárral rendezik. De gyermek- és hagyományőrző programokkal is jelentkeznek. A világhírű matyó hímzés készítésére szakkört működtetnek a városban, a népművészeti darabokat pedig helyi kézművesek készítik. Minden év augusztusában - így az idén is - megtartják a Matyóföldi Folklórfesztivált. Emellett igény szerint a mezőkövesdi Hadas-városrészében levő központjuk melletti táncpajtában rendezik a Matyó lakodalmast. Egyébként ebben a városrészben rendszeresen időutazásra invitálják az érdeklődő turistákat, - többek között - a mézeskalácsos, a fazekas, a bútorfestő műhelyébe, ahol különböző alkotások készülnek. Véleménye szerint a következő időszakban összefogással olyan stratégiára lesz szükség, amely átfogja a gazdag Matyó-hagyaték jövőjét és az utánpótlás nevelést is tartalmazza.

A találkozón bemutatkozott a Budapesti Metropolitan Egyetem is, amely a Magyar Fesztivál Szövetség egyik partnere. Az intézményben angol és magyar nyelven folyik az oktatás. Így rendezvényszervező-, illetve turisztikai szakembereket is képeznek a fővárosban, illetve kihelyezett tagozatként Hódmezővásárhelyen. Hazánkban jelenleg egyedül a Metropolitanban folytatnak rendezvény- és hivatásturizmus oktatást. A gyakorlati ismeretek elsajátításához pedig fontos együttműködő partnerük a fesztivál szövetség.

Népszerűségben harmadik az északi régió

A tavalyi eredményei alapján az észak-magyarországi, valamint a Tisza-tavi turisztikai régió kiemelkedő szerepet játszott hazai és a külföldi vendégek fogadásában - hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. régiós marketing igazgatóságának vezetője. - Mindkét idegenforgalmi terület kimagasló teljesítményt ért el 2015-ben. Az északi régió például a népszerűségében Budapest és a Balaton után a harmadik helyet foglalja el az országban. A marketingigazgatóság fontos célja, hogy a következő időszakban növeljék a vendégek tartózkodási idejét Észak-Magyarországon. Ebben továbbra a belföldi turisták a meghatározóak. De rajtuk kívül a lengyel, a szlovák, a cseh, a német és a román vendégekre továbbra is számítanak. Az úgynevezett TOP-városok közül Eger bizonyult a legnépszerűbbnek, de Miskolcot, Tokajt, Gyöngyöst, Mátraszentimrét is sokan látogatták. A Tisza-tavi régióban viszont turisztikai attrakcióival Poroszló és Tiszafüred vált elsődlegessé.

A továbbiakban az igazgató arról is beszélt, hogy az idei évet a Magyar Turizmus Zrt. a gasztronómiai élvezetek évének nyilvánította. Ebben a programban a kilenc hazai turisztikai régió részt vesz, hogy bemutassa és népszerűsítse a vidéki Magyarország gasztronómiai kínálatát. Az északi régió ebben különösen gazdag, ezért szeretnék a specialistásaikat ajánlani, amelyekbe bevonják - többek között - az éttermeket, a pincesorokat, az Év Borászait, az Év Pincészeteit, illetve a helyi termékeket is. Így a térségben szezonális étlapokat is készítenek. Céljuk, hogy Észak-Magyarország a többi hazai turisztikai régióval történő megmérettetésben kiemelkedő eredményt érjen el. Ennek érdekében - többek között - borkorcsolya-napokon mutatkoznak be Budapesten a Városligeti Műjégpályán, illetve MÁV-val együttműködve nosztalgia vacsora vonatot is indítanak.

Slágerek a helyi termékek

Molnár Anita arra hívta fel a szakértők figyelmét, hogy minél nagyobb arányban jelenítsék meg a helyi termékeket. Ezek egyediek, magas minőségűek és a csomagolásuk is hiteles. Ebben pedig a falusi nyitott asztalok, a kézműves műhelyek, illetve a specialistásokat készítő éttermek nagyon sokat tehetnek. Erősíthetik a helyi fesztiválok gasztronómiai kínálatát. Ezért elengedhetetlen, hogy a szervezők még többet foglalkozzanak a helyi termékekkel. Ezekkel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ebben az évben még több vendéget lássanak el az észak-magyarországi régióban. Ugyanakkor nagyobb bevételeket is könyvelhessenek el.

A fesztivál szövetség szakmai napjára érkezett meghívottaknak végül Bán Andrea, a Pandora Zsóry Apartmanok igazgatója mutatta be a helyszínt. Elmondta, hogy a téglából épült 18, egyforma apartmanházat tavaly ősszel adták át rendeltetésének. Főleg családok érkeznek és egy-egy ház hat vendég kényelmes elhelyezésére alkalmas. A szállásdíj pedig gyógyfürdői belépőt is tartalmazza.


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?