A METRO lépései az élelmiszerpazarlás ellen

Szomorú tény, hogy a világon megtermelt élelmiszerek 30%-a a kukában végzi – ezzel a légkörbe kerülő üvegházhatású gázokhoz akár 8%-kal is hozzájárulva, miközben ez az élelmiszermennyiség – ha a nélkülözők számát és a hasznosítás lehetőségeit nézzük – cseppet sem lenne felesleges. Ismerjék meg, hogy a METRO Magyarország milyen lépéseket tesz az élelmiszerhulladék kezelése érdekében!

Az élelmiszerhulladék képződése és kezelése a társadalom minden szintjén felelősséget jelent a termelőtől a nagykereskedőn és a kiskereskedőn át a háztartásokig. A METRO cégcsoport-szinten legutóbb nyáron adott ki az elmúlt három üzleti évre visszatekintő élelmiszerhulladék-jelentést: eszerint világszinten áruházlánc három év alatt 15,3%-kal csökkentette élelmiszer-pazarlását és 34%-kal több élelmiszer-adományt biztosított a rászorulóknak.

Rendelés-optimalizálás a felesleg ellen
Nagykereskedelmi üzletláncként elemi érdekünk fűződik a pontos rendelésekhez, vagyis ahhoz, hogy a lehető legkevesebb megrendelt élelmiszerből képződjék hulladék – mutat rá Hajdú Zsolt áruházi operációs osztályvezető. – A prioritás tehát nálunk inkább a megelőzésen van: ezt a cél szolgálják az optimalizálási törekvéseink. A legtöbb termék esetében nagyon jól működnek a rendelési stratégiák – amit algoritmusok és folyamatos monitorozás támogat -, így el tudjuk érni, hogy a hozzáférhetőség mindig biztosított legyen, ugyanakkor ne legyen fölösleg.
Felesleg jellemzően bizonyos termékkategóriáknál képződik: a legtöbb kihívást e téren a hús és hal, a zöldség-gyümölcs, valamint a pékség termékei adják. A METRO tevékenységében emblematikus hús és hal, valamint a HoReCa szektort kiszolgáló zöldség-gyümölcs osztályok, ezért ezeknél a termékeknél a hozzáférhetőség és az ultra friss minőség biztosításának elsőbbsége miatt nehezebb elkerülni a felesleget.



Rugalmas árcsökkentés
Az élelmiszerfelesleg képződésének egyik útja, hogy az adott terméket nem értékesítik annak lejáratáig. A METRO egyik hatékony módszere az élelmiszerhulladék-megelőzésben a flexible discount system (rugalmas árcsökkentési rendszer): adott egy keretrendszer, melyben meg van szabva, hogy az egyes termékek a lejárat előtt mennyi idővel, mekkora mértékben akciózhatók le. Az áruház azonban ezen keretek között saját hatáskörben gondoskodik a további árcsökkentésről az eladás érdekében. Ennek köszönhetően nagyobb arányban értékesíthetők még szavatolt minőségű termékek a lejárat közelében.

Évi félmilliárd forint értékű adomány
Az élelmiszerhulladék-képződés megelőzésének másik hatékony módszere az adományozás. A METRO éves szinten közel félmilliárd forint értékben adományoz élelmiszert partnereinek. E tekintetben is előre lefektetett prioritások szabják meg az arányokat – fejti ki Perendi Péter minőségbiztosítási és fenntarthatósági vezető. A lejáratközeli, kis esztétikai hibával rendelkező vagy sérült csomagolású, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereket nélkülöző embertársainknak juttatjuk el az Élelmiszerbankon keresztül. Ez éves szinten legkevesebb 400 millió Ft értékű adományt jelent, a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek a legrégibb partnerei vagyunk a hazai áruházláncok között.

Win-win szituáció az állatok etetése
A következő szinten az állatok etetéséhez járulunk hozzá: először a Szegedi Vadasparknak adományoztunk zöldséget és gyümölcsöt, az idei évben azonban az áruházak bevonásával kiterjesztettük az együttműködést az ország más vadasparkjaira, állatkertjeire is: többek között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán is fennáll ilyen partnerség. Az állatok etetésére szánt zöldséget és gyümölcsöt az első lezárások óta juttatjuk el vadasparkok számára, amikor a látogatók hiánya miatt nehézséget okozott az állatok ellátása. Az adományozás ezen formája win-win szituáció, amellyel mind az áruházak, mind pedig a vadasparkok, menhelyek, szervezetek jól járnak.

Módszertani segítségnyújtás és fenntartható gasztronómia
Húst és halat jelenleg több okból kifolyólag nem adományozunk, ezekben a termékkategóriákban egyelőre a módszertani segítségnyújtás a meghatározó: a METRO Gasztroakadémia képzésein és tematikus rendezvényein gyakorlati útmutatást ad a pazarlásmentes főzés gyakorlatához vendéglátóiparban dolgozók és hobbiszakácsok számára a Fenntartható Gasztronómia Program keretében. Ezen túlmenően körvonalazódik egy együttműködés is egy szerves hulladékot hasznosító startuppal.



A METRO nagykereskedőként az élelmiszerpazarlás társadalmi szintű kezeléséhez a szemléletformálásban és a fenntarthatósági szempontú minőségbiztosításban látja a megoldást, és ennek megfelelően a keveset utaztatott (rövid ellátási láncból származó), megfelelően tárolt és csomagolt élelmiszertermékek forgalmi arányának növelésére helyezi a hangsúlyt. A vállalat további, folyamatos fejlesztései ebbe az irányba mutatnak.

 


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.