hirdetés
hirdetés

A négymilliárd dolláros panoráma

Nem nehéz megjósolni, hogy hamarosan hosszú sorok kígyóznak majd az egykori World Trade Center helyén. A május 27-én megnyíló új New York-i kilátóra már április elejétől lehet jegyet venni, s a megnyitót követő első napokra már szinte reménytelen a bejutás. Ez is bizonyítja: a kilátó remek üzlet.

hirdetés

Nagy biznisznek ígérkezik a romba dőlt World Trade Center helyére épült új felhőkarcoló panorámakilátója. A One World Center legfelső három szintjén elhelyezkedő „observation deck” iránt ugyanis hónapok óta nagy az érdeklődés, a látogatók száma az első becslések szerint hárommillió (!) felett is lehet évente. Ez pedig azt jelenti, hogy a terrortámadás áldozatául esett ikertorony „utódja” üzletileg is sikerre van ítélve. A négymilliárd dollárból felhúzott felhőkarcoló bevételeinek negyedét termelheti ki a kilátó – legalábbis a számítások szerint. Az épület tulajdonosai évente 144 millió dollárt kaszálhatnak az irodák kiadásából, a hárommillió látogatótól származó jegybevétel pedig 60-90 millió dollár is lehet.

One World Center
One World Center
Óriási haszon folyik be a kilátókból

A hetvenemeletes épület nagy részét irodáknak adták ki, de legfelső szintekre jó érzékkel kilátót álmodtak a tervezők. Nem véletlenül. A kilátóüzlet ugyanis „hasít” New Yorkban és több amerikai nagyvárosban is. A „szakma veteránjának” tartott Empire State Building az elmúlt másfél évtizedben szinte versenytárs nélkül uralta a manhattani panorámát. Az éltes épület előtt a nap szinte minden szakában turisták hosszú sora vár türelmesen a bebocsátásra. Az arányok ott még meggyőzőbbek: a szintén irodáknak helyt adó Empire State Building összbevételeinek negyven százalékát termeli ki a kilátó. Ez dollárban évi 101 milliót jelentett 2013-ban. Az évtizedes sikert látva a közeli Rockefeller Center is lépett: 2006-ban megnyitották a tetőteraszt a látogatók előtt. A Top of the Rock névre keresztelt lapos tető egy óceánjáró fedélzetére emlékeztet – pihenőkkel, bárral, étteremmel és persze fizetős távcsövekkel. A Top of the Rock külön előnye, hogy időpontra lehet jegyet venni, és így nem kell órákat sorban állni a feljutásra várva. De nemcsak a New Yorkii kilátók sikeresek: a chicagói Willis Tower – korábbi nevén Sears Tower – is évről évre bevételi rekordot dönt. A város látképét is meghatározó felhőkarcoló tetejére évente 1,5 millióan látogatnak – persze miután megvették a cseppet sem olcsó belépőjegyet. E sikereket látva egy sor amerikai nagyvárosban készítenek elő hasonló beruházásokat – így például Los Angelesben a U.S. Bank Tower tetején –, hiszen egy kilátóból négyszer annyi pénz folyik be, mintha ezeken a szinteken irodák üzemelnének. Arról nem is beszélve, hogy a panorámakilátók fenntartása fajlagosan kevesebbe kerül, az ide látogatók pedig átlagosan csak húsz percet időznek a táj szemlélésével.

Hasonló áron mozognak a belépők

A One World Center belépésével vélhetően nem kezdődik árverseny a New York-i kilátók között: a belépőjegyek árai közt ugyanis csak pár dollár a különbség. Az Empire State Buildingbe és a Top of the Rockba 30 dolláros a felnőtt jegy, míg az új látványosságba két dollárral drágább felnőtt jegyet árulnak (az idősek és gyermekek pár dolláros kedvezménnyel válthatnak jegyet.) A versenyt inkább a kapcsolt termékekkel akarják megnyerni: a Top of the Rockba például 45 dollárért kétszeri be-, illetve feljutásra szóló bérletet is lehet venni, s ugyanennyiért árulják a Museum of Modern Art (MOMA) belépővel kombinált kilátóbérletet is. A turisták számára legkifizetődőbb azonban továbbra is a CityPass, amely egy sor New York-i attrakcióra nyújt mérsékelt árú bejutási lehetőséget – ráadásul sorba sem kell állni ilyen bérlettel az Empire State Building jegypénztára előtt. A CityPass ára egy felnőttnek 114 dollár – ez több mint negyven százalékos megtakarítást jelent.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai