Az Egri borvidék négycsillagos fellegvára

„Keressük meg kincseinket, fényesítsük ki és mutassuk meg!” – e gondolat mentén fejlődik három észak-magyarországi település, Egerszalók, Demjén és Egerszólát turizmusa, amelyek megújult kínálatát június elején ismerhettük meg a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület és a Magyar Turizmus Zrt. közös tanulmányútján.

A hatvanas évek óta népszerű sókirakódás gyógyvizes medencéi, a riolittufába vájt barlanglakások, az Egri borvidék részét képező számtalan családi pincészet, a templom, amelynek külön áll a tornya – mind-mind olyan attrakció, amelyből egyértelműen adódott, hogy ezeknek az Eger közeli településeknek a turizmus irányában kell fejleszteniük. A létező vallási turizmuson túl a gyógy- és wellnessturizmus nyert egyre nagyobb teret a Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő, majd a demjéni termálfürdő megnyitásával. Szállodakínálatával mára a Gyógyvizek Völgye a régió négycsillagos fellegvárának számít, szobaszáma jócskán felülmúlja Eger négycsillagos kínálatát.

A három település 2009 végén hozta létre TDM-egyesületét, amely a desztináció ismertebbé tételét, a vendégforgalom és a bevételek növekedését tűzte ki célul, tudtuk meg Szádeczky Kornélia TDM-menedzsertől. A fogadóterületen 2008 és 2012 között a külföldi vendégéjszakák száma 15-szörösére, a belföldi vendégéjszakák száma több mint négyszeresére nőtt, összesen közel ötszörösére emelkedett a desztinációban a vendégéjszakák száma. 2011-ről 2012-re az összes vendégéjszaka 27%-kal nőtt. Kevésbé pozitív képet mutat a magánszálláshelyek forgalma az elmúlt években. Az üdülési csekk eltűnését és a gazdasági válságot ők érezték meg leginkább. Miközben a magánszálláshelyek száma megduplázódott a településeken, Demjénben 2010–2011 között 22%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, ugyanezen időszak alatt Egerszalókon egy, Egerszóláton hat százalék volt a visszaesés. A TDM-szervezet komplex programcsomagok kidolgozásával igyekszik segíteni a szobakiadóknak. A TDM harmadik települése, Egerszólát kínálata a klasszikus falusi turizmust képviseli. Jelenleg mindössze 26 vendégággyal rendelkezik, de van a településen kézművessajtüzem és lovastanya, és a jövőben egy látvány-pálinkafőzde létrehozását tervezik.

Gomba, bor és wellness

Az utazás első állomásaként az Egri Korona Borházat kerestük fel, ahol nemcsak a bor és a gomba jár kéz a kézben, hanem a wellness is. A tulajdonos, Rácz József birodalma elsősorban a gombára épül: 140 gombaházában 16 különböző méretű, fajtájú és kiszerelésű gombát termesztenek, barna és fehér csiperkét, kétféle laskagombát, shitakét. Búzaszalmából és lótrágyából maga állítja elő a megfelelő komposztot, az üzem 5000 tonna gombát dolgoz fel egy évben. Borászatában 36 különböző bort palackoznak, nagy részük kékfrankos szőlőből készül. Hordóit szintén saját kádárüzeme álltja elő zempléni kocsánytalan tölgyből, amely a sziklás talaj miatt az egyik legtömörebb és legjobb minőségű fa a hordógyártáshoz. Épp csak annyi tőkét kivágva, amennyit feltétlenül szükséges volt, 2011-ben wellness-szállodát, valamint apartmanházakat nyitottak a szőlő kellős közepén. A wellnesshotel 16 szobájából tíz medencekapcsolatos, az épületben hatféle szauna, pihenőtér és masszázshelyiség kapott helyet. A 12 apartmanházban 24 szoba áll a vendégek rendelkezésére. A szállodát főként a belföldi vendégek keresik, de egyre többen érkeznek Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából is.

Demjénben jelenleg még építési terület az, ami hamarosan a fő attrakció lesz, hiszen idén decemberben adják át a barlangfürdőt. A két ütemben megvalósuló fejlesztés első üteme lezárul az év végéig. A projekt összköltsége 1 milliárd forint, ehhez 500 ezer forint állami támogatást kaptak. A projektlátogatáson végigsétálhattunk azokban a furatokban, amelyek a burkolást követően már vízzzzel lesznek teli. Magyarország legnagyobb mesterséges barlangfürdőjében 2000 négyzetméternyi vízfelületet élvezhetnek a vendégek. A csúszdatoronyból hat különféle csúszda indul, majd tűnik el a barlang egy-egy járatában. A százméteres sodrófolyosó mellett fürdőmedencék, pihenőhelyek, étterem és szaunák kényeztetik a vendégeket. A leendő barlangfürdő mellett működő Demjén Termálfürdő és Aquapark kínálata fokozatosan alakult ki: a település vizét 2006-ban minősítették gyógyvíznek. A fürdőben öt különböző hőfokú kültéri, két beltéri gyógyvizes medence, egy 25 m-es úszómedence, gyermekmedence és számos élményelem található. A fürdő szomszédságában a vízeséstípusról elnevezett, négycsillagos Hotel Cascade tavaly december 

óta fogadja vendégeit. Ötven szobájának enteriőrje három különböző tematika szerint lett kialakítva. A szálloda a tervek szerint hamarosan harmadával bővül, újabb szobák és megújult wellnessrészleg fogadja a vendégeket.
Főként az idősebb, pihenni vágyó korosztályt célozzzza a hat éve épült Thermal Park Egerszalók hotel, apartman és kemping, amely 31 szobával, 41 tágas apartmannal és 64 lakókocsi-beállóval várja a vendégeket. A szenior vendégkörnek megfelelő programokat szerveznek, a medencéiket demjéni gyógyvízzzzel töltik.
Felszámolás alatt,
nyereségesen
Egerszalókon 2007-ben épült meg a fürdő, majd 2010-ben nyitott a Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, amely Észak-Magyarország zászlósprojektjének számított. A szálloda új árpolitikájának köszönhetően a kezdeti 35%-os foglaltság helyett mára hétközzznapokon 50%-kal, hétvégén telt házzzzal működik a hotel. Tavaly átlagosan 57%-os foglaltságot és 400 millió forintos üzemi nyereséget értek el. Ennek ellenére a szálloda pecsétjén olvasható a „Felszámolás alatt” jelzés. 10 milliárdos nagyságrendű hitelét ugyanis a magas kihasználtság és a több százmilliós üzemi nyereség ellenére sem tudják fizetni, tudtuk meg. A tervek szerint a stratégiai felszámolást követően a hotel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonába kerül, további működtetésére most készül stratégia. Az idei évre 1,9 milliárdos bevételt remél a 203 szobás hotel. Tennivaló azért akad még bőven: a szálloda igazgatója, Nemes Péter szerint a Salirisban a külföldi vendégek aránya mindössze 10-12%, nagyobb kihasználtsággal működhetne a konferenciarészleg, és növelhető a gyógyászati szolgáltatások ismertsége is. A szálloda partnerkapcsolatain is lenne mit javítani, utazási irodákon keresztül ugyanis alig érkezik vendég, utasaik közvetlenül vagy OTA-kon keresztül foglalnak.
Ízek és babarlangok
A tanulmányúton több családi pincészetet (Helli, Varga) is bejártunk, amelyek jellemzően régi barlanglakások megszerzésével terjeszkedtek. A riolittufába vájt járatok akár bortrezorok kialakítására is alkalmasak, hiszen télen-nyáron egyenletes hőmérsékleten tartják a borokat. Megismerkedtünk a St. Andrea borok megszállott készítőjével, dr. Lőrincz Györggyel, aki borhitvallását is megosztotta velünk. Az egyedi attrakciónak számító barlanglakásoknál kézműveskedtünk, majd az évente pünkösdkor megrendezett gasztroesemény, a Szalóki Tor-Túra rövidített verzióján is részt vehettünk, amelyen az idei nyertes fogások egy részét is megkóstoltuk. Láttuk a Gyógyvizek Völgye Turisztikai Információs Iroda fejlesztéseit. A sajtóút zárásaként az egerszalóki Mesés Shirazban kortyoltunk el egy csésze mentateát, majd a házbejáráson megtudtuk, részben pályázati forrásból hamarosan megújulnak a szálloda szobái és wellnessrészlege.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.