Budapest, te csodás!

A buzzfeed.com szerint Budapest a leggyönyörűbb város Európában. Összeállításukban 29 helyet gyűjtöttek össze, amitől igazán leesik a turisták álla.

1. Halászbástya

A késői 1800-as években épült terepgyárak egyike volt, amely Magyarország 1000. évfordulójára készült. A Halászbástyát 7 torony alkotja, amely a nemzetalapító hét magyar törzsre utal. A Budai Várnegyed tetején ülő bástya az egyik legszebb kilátást biztosítja a Dunára és a városra.

2. Az Országház

Az Országház a harmadik legnagyobb parlamenti épület a világon. A 20 éven át, kizárólag magyar alapanyagokból épült ház 1902-ben készült el, és otthont ad a magyar koronázási ékszereknek is.

3. Szent István Bazilika

Budapest legnagyobb temploma az 1800-as években épült közel 50 éven keresztül. A tervező eredetileg Hild József volt, ám az építkezést Ybl Miklós felügyelte leginkább, aki az egyik vezető építészként a budapesti Állami Operaházat is tervezte.

4. Dohány utcai zsinagóga

Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb zsinagógája. Az 1850-es években építették.

5. Mátyás-templom

A több mint 700 éves templom volt a helyszíne 1867-ben I. Ferenc József és felesége, Erzsébet koronázásának, amely egyesítette az Osztrák-Magyar Monarchiát. A tető kerámiacserepe a híres Zsolnay gyár munkája.

6. Budai Vár

Más néven királyi palota, a Várhegy tetején, a város budai oldalán található. Helyszíne volt az Osztrák-Magyar Monarchia pazar szertartásainak. Ma otthon ad a Budapesti Történeti Múzeumnak, a Magyar Nemzeti Galériának és az Országos Széchényi Könyvtárnak.

7. Iparművészeti Múzeum

Az 1872-ben alapított múzeum a harmadik legnagyobb a saját nemében Európán belül. Itt található meg Magyarország egykori leggazdagabb főúri családjának, az Eszterházyaknak a kincstári tárgyai. A tető a Mátyás-templomhoz hasonlóan Zsolnay csempe felhasználásával készült.

8. Széchényi fürdő

A 18 medencés Széchenyi fürdő a legnagyobb gyógyfürdő Európában. 

9. Lánchíd

Az 1800 évek közepén ez a híd volt a leghosszabb Európa függőhídjai között. A híresztelések szerint a hídfőknél található oroszlánoknak nincs nyelvük, de ez nem igaz, hiszen csak a földről nem látjuk őket. 

10. Vajdahunyad vára

Vajdahunyad vára a budapesti Városligetben egész évben különböző fesztiváloknak ad otthont, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításainak.

11. Hősök Tere

Az UNESCO Világörökség részét képező tér Budapest fő bevásárló utcájának végén, az Andrássy útnál található. Otthont ad a Szépművészeti Múzeumnak és a Műcsarnoknak. A leghangsúlyosabb eleme az 1900-ban épült Milleniumi emlékmű.

12. Párizsi Udvar

A 20. század elején épült az egykori párizsi Arcade díszes és pazar bevásárlóközpontjának mintájára. Jelenleg nagyrészt üres, mégis lenyűgöző látványt nyújt. 

13. Boscolo Budapest Hotel

Ez a hotel volt korábban a New York Palota, amely otthont adott a New York Kávéháznak is.

14. Operaház

Amikor 1884-ben megnyitotta kapuit, a lelkes tömeg lerohanta a biztonsági őröket, hogy egy pillantást vethessenek a díszes épületre.

15. Cipők a Duna-parton

2005-ben Pauer Gyula és barátja, Can Togay készítette a budapesti holokauszt-emlékművet, amely a a nyilasterror idején a folyóba lőtt embereknek állít emléket. A végrehajtás előtt minden áldozatot megkértek, vegyék le cipőjüket, mivel a cipő abban az időben nagyon értékesnek számított.

16. Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum otthont ad többek között átfogó európai és egyiptomi gyűjteményeknek, valamit Leonardo da Vinci lovas szobrának is. 

17. Four Seasons Hotel Gresham Palace

Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján épült 1907-ben, a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként. 2004-ben teljes felújítás után mint 179 szobás luxusszálloda nyílt meg, az épület a Világörökség része.

18. Budavári Sikló

A 19. század végén épült sikló gyönyörű kilátást nyújt a látogatók részére.

19. Margitsziget

A Duna közepén lévő szigeten a történelem során számos templom és kolostor helyet kapott, valamint az Oszmán Birodalom királyi méltóságainak és háremének is otthont adott. 1908-ban nyilvánították közkertté.

20. Gellért Fürdő

A legtöbbet fényképezett fürdő Budapesten.

21. Szabadság szobor

A szobor az egyik megmaradt emléke Magyarország kommunista korszakának. A budapesti Gellért-hegyen álló mű a város szárnyaló jelképe.

22. Gerbeaud Cukrászda

Magyarország egyik legnagyobb kávézója ízletes kávét, csokoládét és süteményeket kínál a pazar márványtermekben.

23. Memento Park

A kommunista korszakból feltárt múzeum a szabadtéren található, különösen nagy és szimbolikus szobrokat mutat be. Legnépszerűbb látnivalója Sztálin csizmája és a 1956-os októberi forradalom alkalmával lebontott Sztálin-emlékmű.

24. Nagytétényi Kastély

A magyarországi barokk építészet gyönyörű példája ma már a budapesti Iparmávészeti Múzeum állandó bútortörténeti kiállításának ad helyet.

25. Danubius Szökőkút

A budapesti Erzsébet tér közös találkozóhelye.

26. Keleti és Nyugati pályaudvarok

Magyarország két legfontosabb vasútállomása.

27. Fővám téri piac

Budapest legnagyobb fedett piaca.

28. Villamos

A budapesti villamoshálózat az egyik legnagyobb a világon.

29. Duna

A Duna a leghosszabb folyó Európában, illetve a második leghosszabb az európai kontinensen, Magyarországon 417 kilométer hosszan folyik.

Forrás: BuzzFeed


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.