hirdetés
hirdetés

Dupla jubileumot ünnepelnek az egri Kaláka fesztiválon

Dupla jubileum jegyében pénteken nyílik meg Egerben a Kaláka zenekar által szervezett negyvenedik összművészeti fesztivál, amelyen a hazai folkmuzsika legjobbjai és külföldi vendégelőadók mellett vasárnap az idén 50 éves együttes is fellép.

hirdetés

A "nulladik nappal" csütörtökön Bélapátfalván a ciszterci apátságban a Kaláka és Máté Gábor közös Kosztolányi-estjével indult fesztivál ünnepélyes megnyitóját péntek délután tartják az egri Érsekkertben, ahová a várban zajló felújítási munkák miatt költözött az esemény. A több helyszínen zajló összművészeti seregszemle "epicentrumában" péntektől vasárnapig délelőttönként gyerekprogramok várják a látogatókat.

Fellép a Kaláka, Gryllus Vilmos, a Belvárosi Betyárok, lesz János Vitéz-előadás, bábszínház, az Apnoe együttes a Lackfi János által újraírt Kincskereső kisködmönt adja elő. A felnőtteknek szóló koncertek ugyanitt délutánonként kezdődnek: a tizennyolc fellépő között lesz Lakatos Mónika, Szalóki Ági, Tompos Kátya, Takáts Eszter, a Muzsikás, a KFT, a Szabó Balázs Bandája, a Zűrös Banda, Szalonna és Bandája, Ripoff Raskolnikov és a Szabó Benedek és a Galaxisok.Rajtuk kívül zenélni fog francia, görög zenekar és a török Kolektif Istanbul is.

Amióta a fesztivál Egerbe költözött - ez 2012-ban történt, előtte a diósgyőri vár adott otthont a rendezvénynek -, minden évben fát ültetnek az Érsekkertben. Idén Böjte Csaba ferences szerzetes egy fenyőfával gazdagítja az "ültetvényt". Szombaton délután zsoltáros est lesz a ciszterci templomban, emellett a fesztivál idején több kiállítás is nyílik városszerte.

A Kossuth-díjas Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba). A csapat vasárnap este különleges koncerttel ünnepli 50. születésnapját a fesztiválon: színpadra lép velük Mikó István, aki 1969-ben alapító tag volt, valamint Huzella Péter, aki húsz éven át zenélt az együttesben.

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai