Fák, virágok és helyi ízek

Vas megyében arborétumok, kastélykertek sora várja a nyugalomra vágyó vendégeket, akiknek finom helyi termékeket tudnak kínálni. Eddig a turizmus csak részben használta ki az ezekben rejlő lehetőségeket. Ezen a helyzeten kíván változtatni az osztrák-magyar együttműködéssel megvalósuló Natur-Kulinarium projekt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Natur-Kulinarium - Régiók kertjei és kultúrtájai kínálta új élménylehetőségek turisztikai és képzésközpontú fejlesztése és megvalósítása. Ez a projekt hivatalos neve, tudtuk meg Kovács Ferenctől a projektben résztvevő Vas Megyei Önkormányzat elnökétől. Kelet-Stájerország és Bécs ugyancsak gazdag szép kertekben, kultúrtájakban, valamint helyi termékekben, így a három térség együttműködésével valósul meg a projekt, amelynek teljes költsége 1 millió 244 ezer euró, amelynek meghatározó része uniós támogatás. A projekt vezető partnere a Kelet-Stájerországi Regionális Turisztikai Szövetség. A megvalósításban osztrák részről részt vesz Bécs Város Erdészeti és Mezőgazdasági Hivatala, magyar részről pedig Vas megye mellett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

Natur-Kulinarium törekvése, hogy bekapcsolja turisztikai kínálatba Vas megye, Kelet-Stájerország és Bécs jellegzetes virágoskertjeit, az ősi fajtákat is bemutató gyümölcsöseit, s támogatni kívánják a több száz éves hagyományokon, s a környezettudatosságon alapuló minőségi helyi termékek előállítását. Vas megyében több nagy jelentőségű arborétum van, ám viszonylag kevesen vannak olyanok, akik több helyre is ellátogatnak. Pedig más-más élményt adhat például a Jeli, a Kámoni, vagy éppen a Sárvári Arborétum.

De így van ez például a gyümölcsös kertekkel is. Ezekben különösen Stájerország jár az élen. A gyümölcsösökben nem csak sétálni lehet, hanem a vendégeknek lehetősége nyílik a termékeket megízlelni. Kovács Ferenc rámutatott arra, a tapasztalatok szerint egyre többen szeretnének természet-közeli autentikus, gondozott kertekben nyaralni, pihenni és élvezni a régió különleges kulináris adottságait. S hogy ezeket a vendégek meg is találják, ezért ezekről létrehoznak egy adatbázist.

Ezt, valamint az együttműködő régiók turisztikai közösen kínálati csomagjait, kulináris szolgáltatásait az interneten is elérhetik el az érdeklődők. Közvetlen tájékoztatást is kaphatnak, mivel együtt jelennek meg a nemzetközi vásárokon, így áprilisban Bécsben mutatkoznak be.

A projekt saját programjaival erősíteni kívánja nagy hagyománnyal bíró rendezvényeket. Így a velemi Gesztenyeünnepet, vagy éppen az őrségi Tökfesztivált, de életre hívnak a megyében egy újabb gasztronómiai fesztivált. Növelik a látványosságok számát is: Vas megyében kialakítanak egy gesztenyekertet, egy gyökér látványkertet, egy rózsakertet, s az évszakok kertjét, ahol mindig lesz virágzó, illetve zöldellő növény.

A vasi közgyűlési elnök kiemelte, hogy a regionális Natur-Kulinárium projekt új élményeket ad, s tovább bővíti tematikus üdülési kínálatot úgy, hogy mindezt a helyi természeti kincsekre, termékekre alapozva teszi.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.