hirdetés
hirdetés

Tematikus ajánlat a szépségre és nyugalomra vágyóknak

Fák, virágok és helyi ízek

Vas megyében arborétumok, kastélykertek sora várja a nyugalomra vágyó vendégeket, akiknek finom helyi termékeket tudnak kínálni. Eddig a turizmus csak részben használta ki az ezekben rejlő lehetőségeket. Ezen a helyzeten kíván változtatni az osztrák-magyar együttműködéssel megvalósuló Natur-Kulinarium projekt.

hirdetés

A Natur-Kulinarium - Régiók kertjei és kultúrtájai kínálta új élménylehetőségek turisztikai és képzésközpontú fejlesztése és megvalósítása. Ez a projekt hivatalos neve, tudtuk meg Kovács Ferenctől a projektben résztvevő Vas Megyei Önkormányzat elnökétől. Kelet-Stájerország és Bécs ugyancsak gazdag szép kertekben, kultúrtájakban, valamint helyi termékekben, így a három térség együttműködésével valósul meg a projekt, amelynek teljes költsége 1 millió 244 ezer euró, amelynek meghatározó része uniós támogatás. A projekt vezető partnere a Kelet-Stájerországi Regionális Turisztikai Szövetség. A megvalósításban osztrák részről részt vesz Bécs Város Erdészeti és Mezőgazdasági Hivatala, magyar részről pedig Vas megye mellett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

Natur-Kulinarium törekvése, hogy bekapcsolja turisztikai kínálatba Vas megye, Kelet-Stájerország és Bécs jellegzetes virágoskertjeit, az ősi fajtákat is bemutató gyümölcsöseit, s támogatni kívánják a több száz éves hagyományokon, s a környezettudatosságon alapuló minőségi helyi termékek előállítását. Vas megyében több nagy jelentőségű arborétum van, ám viszonylag kevesen vannak olyanok, akik több helyre is ellátogatnak. Pedig más-más élményt adhat például a Jeli, a Kámoni, vagy éppen a Sárvári Arborétum.

De így van ez például a gyümölcsös kertekkel is. Ezekben különösen Stájerország jár az élen. A gyümölcsösökben nem csak sétálni lehet, hanem a vendégeknek lehetősége nyílik a termékeket megízlelni. Kovács Ferenc rámutatott arra, a tapasztalatok szerint egyre többen szeretnének természet-közeli autentikus, gondozott kertekben nyaralni, pihenni és élvezni a régió különleges kulináris adottságait. S hogy ezeket a vendégek meg is találják, ezért ezekről létrehoznak egy adatbázist.

Ezt, valamint az együttműködő régiók turisztikai közösen kínálati csomagjait, kulináris szolgáltatásait az interneten is elérhetik el az érdeklődők. Közvetlen tájékoztatást is kaphatnak, mivel együtt jelennek meg a nemzetközi vásárokon, így áprilisban Bécsben mutatkoznak be.

A projekt saját programjaival erősíteni kívánja nagy hagyománnyal bíró rendezvényeket. Így a velemi Gesztenyeünnepet, vagy éppen az őrségi Tökfesztivált, de életre hívnak a megyében egy újabb gasztronómiai fesztivált. Növelik a látványosságok számát is: Vas megyében kialakítanak egy gesztenyekertet, egy gyökér látványkertet, egy rózsakertet, s az évszakok kertjét, ahol mindig lesz virágzó, illetve zöldellő növény.

A vasi közgyűlési elnök kiemelte, hogy a regionális Natur-Kulinárium projekt új élményeket ad, s tovább bővíti tematikus üdülési kínálatot úgy, hogy mindezt a helyi természeti kincsekre, termékekre alapozva teszi.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai