Halászlé-körúton a Dunakanyarban

A Visit Esztergom kezdeményezésére izgalmas kihíváson vettek részt a Dunakanyar kiemelkedő, közismert éttermei, ahol a zsűrizést a Magyar Konyha magazin vállalta magára.

A Dunakanyar szépségét a téli időszakban sem lehet elfelejteni, az ide érkező látogatóknak pedig mindig jól esik egy forró leves. Az ünnepi időszakhoz közeledve ezért is döntött úgy a Visit Esztergom, hogy megkeresi a környék legjobb halászlevét a Magyar Konyha segítségével.

A kihívást elfogadó éttermek – a Piac42, a Rosinante, a Natura Hill és a Teyföl – séfjei igazán kitettek magukért, hiszen csodálatos tányérokat alkottak meg. A különböző karakterű ételek között voltak modernebb változatok többféle alapanyaggal és fűszerrel, valamint hagyományosak, melyek az egyszerűbb kinézetük ellenére is hihetetlen gazdag ízvilággal rendelkeztek. Összeségében mindegyik kiválóan szerepelt, de végül a maga nemében egy hajszállal a Piac42 Bisztró halászleve emelkedett ki közülük, ezért idén a Magyar Konyha neki ítélte a Dunakanyar halászleve díjat.

A Michelin-csillagos 42 Restaurant kistestvére az Esztergomi Piacon kapott helyet Piac42 Bisztró néven, amely néhány hónapos működés után már Michelin-ajánlást is kapott. Konyhájuk egyszerű és jól értelmezhető. A halászlé dunai jellegű, az akasztói szikiponty mellett fajszi fűszerpaprika és kis-közepes méretű vöröshagymák adják le a gerincét, melyeket fokhagymával, paradicsommal és fehérborral egészítenek ki. Összeségében egy hagyományos halászléről van szó, ahol a hangsúly a minél tökéletesebb alapanyagokon és az egyszerű, de átgondolt és precízen kivitelezett technológián van. A versenyre készített halászlé a Piac42 Bisztró étlapján megtalálható!

A szigetmonostori Rosinante Fogadó konyhája közérthető, de modern fogásokra törekszik. A versenyre készített halászlé ötvözi a hagyományokat a modern ízvilággal. A tányérban ponty hasaljából göngyölt kolbász, bőrén sült pontyfilé és karalábé gyoza érkezik, melyet az asztalnál öntenek fel bajai típusú, de „korhely” lével. Aki a hagyományos karakterű, de izgalmas halászlét meg szeretné kóstolni, karácsonyig megtalálja a fogadó étlapján!

A zebegényi Natura Hillben nincs állandó étlap, naponta más-más ebédet és vacsorát főznek a szezon és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. A konyha nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, középpontjában a saját kertészetében termelt zöldségek és fűszerek állnak, melyeket természetes eljárással tartósítanak is. A versenyre készített halászlé is tükrözi a filozófiájukat. A tányérban harcsa gravlaxot, gyömbéres savanyúkáposztát és paradicsomcsipszet tálalnak.

A szentendrei Teyföl konyháján a régi, közismert ételeket készítik, de újszerű felfogásban és modern technológiával. Az alapanyagok többségét kistermelőktől szerzik be. A nagyjából fix étlapot havonta új ajánlattal egészítik ki. Az általuk készített a verseny egyetlen szegedi jellegű, passzírozott halászleve. A lé hagymás alappal – keszeg, ponty, afrikai harcsa felhasználásával – szitán többször átpasszírozva készül. A tányérba szuvidált pisztrángfilé, pontybelsőség, lazackaviár, házi gyufatészta és apróra vágott zöldség kerül, melyet az asztalnál öntenek fel lével. A halászlé a decemberi ajánlatban megtalálható lesz!

Az ételek részletes leírása IDE KATTINTVA a Magyar Konyha online magazinjában található meg!

Forrás: Magyar Konyha


Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.