hirdetés
hirdetés

Hazai síterepek - műanyagpályák és havas lejtők

Síelj Itthon! címmel a Magyar Turizmus Zrt. és a Chernel István Sí és Turisztika Klaszter téli sportlehetőségeket bemutató tanulmányútjára hívta a turizmussal foglalkozó szakújságírókat, amelyen a hazai sípályák világába és a magyarországi síéletbe nyerhettünk bepillantást.

hirdetés

Hazánkban jelenleg 14 sílifttel működő sípálya, illetve 26 síiskola működik, ezek közül február 10-11-én, a két napos tanulmányúton többet is meglátogattunk, és a síelni tudók és nem tudók is kipróbálhatták a terepet.

Dr. Egri Katalintól, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnökétől megtudtuk, hogy hazánkban a 80-as évektől létezik műanyagpályás síoktatás. A szövetség 25 éve áll a síelni vágyók szolgálatában azzal, hogy síoktatókat képez és tovább képez, összefogja és szervezi a szakmai élettel járó teendőket. Tanfolyamaikon neves oktatók és előadók biztosítják a sokoldalú és magas színvonalú szakképzést. Az SMSZ 1991 óta folyamatosan végzi a síoktató-tanfolyamok szakmai, elméleti és gyakorlati képzését. Az SMSZ tagságát jelenleg mintegy 400 szakképzett síoktató alkotja. A munkát és szakmai fejlődést az SMSZ által szervezett szakmai estek, tematikus táborok és egyéb közösségi programok segítik.

Műanyagpályán gyakorolhatunk

A tanulmányúton két műanyagpályát is meglátogattunk, elsőként a Budapesten lévő Babos Síklubot, ahol nem csupán a kezdők ismerhetik meg az alaplépéseket, hanem a haladók is csiszolhatják sítudásukat. A zuglói sportélet szívében, a Rákos-patak partján 2005 novembere óta üzemeltetik műanyagpályás síiskolájukat, ahol lehetőség van csoportos és magánórákon is részt venni. Az oktatócsapat munkáját Babos Sándor, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének szakmai alelnöke vezeti. Látogatásunkat úgy időzítették, hogy egy gyermekfoglalkozást is megnézhettünk.

Babos Síklub
Babos Síklub

A második műanyagpályás síterep, amelyet megnéztünk, nincs messze a fővárostól: Gödöllőn található a Megyeri Sí és Snowboard Iskola, ahol szintén a kezdőtől a profiig minden növendékkel foglalkoznak egyénileg vagy csoportos oktatás keretében. Itt aztán a csoportunk mindent kipróbált: az iskola vezetőitől és Egri Katalintól többen itt kezdtek el tanulni síelni, és nagy meglepetésünkre később már a havas pályákon is siklottak.

Megyeri Sí és Snowboard Iskola
Megyeri Sí és Snowboard Iskola

A hazai síoktatók osztják azt a véleményt, amit Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztika Klaszter ötletgazdája és elnöke megfogalmazott meg utazás közben: jobb itthon tanulni síelni, ahol sokkal olcsóbban jutnak tudáshoz, mint külföldön, ahol drágább terepen kezdenék elsajátítani ezt a szép sportot. A hazai síturizmus fejlesztését tűzte ki célul a tavaly májusban alakult Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter. Mint mondta, a tapasztalat szerint sokan kezdőként utaznak egy-egy külföldi síparadicsomba, ahol előfordul, hogy a tanulás fáradalmaitól vagy a sikertelenség miatt negatív emlékkel térnek haza, és lehet, hogy a rossz élmények miatt örökre hátat fordítanak a sípályáknak.

Magyarország havas lejtői

Kékestető volt a következő helyszín, ahol már nem műanyagpálya várt, hanem igazi hó és sípálya. Kékestető Magyarország legmagasabb pontja: a csúcs 1014 méter. Innen indul hazánk második leghosszabb lesiklópályája, amely 1,8 km hosszú, és a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget.

Itt találkoztunk a Síakadémia képviselőivel. A kékestetői Síakadémia a legnagyobb oktatópálya-felülettel rendelkező síiskola. A három tanulópálya közül kettő felvonós. Hatalmas előnye, hogy a „déli” pálya szinte teljes hosszában alkalmas az alapiskola és a carvingtechnika oktatására. Komolyabb havazást követően Magyarországon csak itt indulnak igazi, erdei freestyle-túrák sível és snowboarddal Mátraalmásig. A kezdőknek és középhaladóknak idén már három oktatói terasz áll rendelkezésére, köztük egy speciálisan az óvodás korosztály számára Hupikék Törpikék mesefigurákkal tarkított pálya. Az ország legmagasabb pontjától pár méterre, közvetlenül a déli sípálya mellett épült meg a Kékesi Vendégház, ahol a Kékestető Sícentrum marketingigazgatója, Kobzi Tamás és a Síakadémia elnöke, Klausmann Viktor mutatta be számunkra a területet. A felújított Dózsa-Nordica Síházban működő sísuli és kölcsönzőpont Magyarország tetején található, és tizenkét sí- és snowboardoktató várja az egyéni és kiscsoportos oktatásra jelentkező vendégeket, de a testnevelésórák keretében a környező iskolák diákjai is eljönnek ide tanulni.

A Mátraszentistváni Sípark volt a következő állomásunk, amely a Felső-Mátrában található az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől hat, Budapesttől pedig alig száz kilométerre. A Sípark az M3-as autópályán keresztül akár Budapestről, akár a keleti, észak-keleti megyékből gyorsan elérhető. A sípark előnyös mikroklímája, Tátrára néző lejtői mesterséges hóval borítva március közepéig biztosítják a kényelmes és biztonságos sí- és snowboardélményeket. Erbeszkorn Tamástól, a sípark szóvivőjétől megtudtuk, hogy itt évente 90 napon át lehet síelni. A síközpont elsősorban a családi síelésre összpontosít, ezért a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig mindenféle meredekségű terep megtalálható itt. Az új, lankás területen található egy síóvoda is, melyhez tanulólift tartozik. Az éjszakai világítással épülő új sípályák különlegesen szép környezetben több mint egy kilométer hosszúságban haladnak a völgy felé, időnként hidak alatt is átbújva. Szibériai fenyőből hegyi kunyhók épültek, és egy teraszos rönkbüfé és étterem (hütte) is kiszolgálja a pályán tartózkodókat. A mátraszentistváni Sípark Magyarország első hóágyúzott sípályarendszere.

A Visegrádi Nagyvillám sípályán sok síelőt láttunk, erről a lejtőről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. Gutbrod Rezső síoktató, a sípálya üzemeltetője elmondta, hogy a füves pályát minden évben gondosan előkészítik a síszezonra, a füves talajnak köszönhetően már kevés hómennyiség esetén is jól sízhető. Kiválóan alkalmas tanulóknak, mivel a pálya enyhe lejtésű, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz. Már nyolc felvonó működik 3830 fő/óra maximális kapacitással, hóágyúk, sífutó- és szánkópályák vannak, tavasztól őszig gyepsíelés (rollka) és műanyag pálya is várja a síelőket.

A Dobogókői Sícentrumban a fővároshoz legközelebb eső sípályákat találhatjuk, itt sokszor akkor is lehet síelni, ha a városban már elolvadt a hó, vagy még nem is esett le. Két sípálya, egy tányéros sífelvonó tartozik a centrumhoz, foglalkoznak kölcsönzéssel és oktatással is. A kezdők részére a hetedik oszlopnál egy kiszállási lehetőséget alakítottak ki, így ők a meredek részt elkerülve az alsó pályaszakaszon gyakorolhatnak. A vendégek a Makovecz Imre tervei alapján elkészült Zsindelyes Vendégházban pihenhetik ki magukat, specialitásuk a forró gyömbér. Ezen a területen jurták is vannak, amelyeket télen-nyáron egyaránt használnak az ide látogatók.

Az eplényi Síaréna volt a tanulmányút utolsó megállója. A Hebling Vilmos ügyvezető és Ebele Bálint marketingvezető által tartott tájékoztatón többek között elhangzott, hogy az eplényi hegyekben már az 1970-es években is síeltek. A ’80-as évektől fogva kiépített sípályák és felvonók várták az ide látogatókat. A Nordica Síaréna a 2006-ban kezdődött fejlesztéseknek köszönhetően mára az ország legkiterjedtebb és legnépszerűbb síkomplexumává nőtte ki magát. 2006-tól kezdődően kiépítették a víztározót, a hóágyúrendszert, a síházat, és sípályabővítést hajtottak végre, illetve megépült az első csákányos felvonó is. A pályák kezelésére egy Leitner típusú ratrakot vásároltak. 2007-ben a hóágyúrendszert bővítették, majd 2008-ban a régi tányéros felvonókat csákányosokra cserélték, és tovább növelték a hóágyúk számát, valamint egy Bombardier típusú ratrakot szereztek be. 2009-ben megépült a Szent Sólyom névre keresztelt négyüléses felvonó, ami azóta is egyedülálló Magyarországon. 2010-ben padlózott lelátót és teraszt építettek, 2011-ben megérkezett a harmadik Prinoth Leitwolf típusú csörlős ratrakuk. 2012-ben egy 93 pontból álló fejlesztési tervet valósítottak meg, melynek következtében teljesen megújult a Nordica Síaréna. A 2013/2014-es időszakra egy 52 lépcsőből álló fejlesztési programmal készültek, hamarosan megépül a második eplényi ülőlift, és jelentős területfejlesztést hajtanak végre, további 500 méterrel növelik a kivilágított sípályák hosszát.

A tanulmányút során kipróbáltuk a snowtubingot, vagyis a hófánkon való lecsúszást, a síelést, többször is kiváló vendéglátásban volt részünk, és megszálltunk a romantikus, négycsillagos Visegrádi Park Hotelben. A síelni szeretők irányítóinak együttműködése példaszerű – ahogy közösen megfogalmazták, csak így juthatnak előre a közös cél érdekében, a síelés megszerettetésében, és abban, hogy az emberek a szabadban sportoljanak.

Bővebb információk a hazai sípályákról: www.sieljitthon.hu

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai