hirdetés

Hévízi helyzetjelentés: csökkenő orosz vendégszám

Hévízen, helyi és balatoni szállodák vezetőinek, valamint a társult tagok részvételével indult március 24-én a régióülések országos roadshow-ja, ahol akadt egy kakukktojás is...

hirdetés

A 2014-ben az Év Szállodájának megválasztott, idén 15 éves négycsillag superior minősítésű Hotel Európa fitben tartották a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) idei első, a helyi és balatoni szállodákat érintő régióülését. Tizenöt környékbeli hotel vezetője jelent meg a hévízi elegáns hotel konferenciatermében, köztük kivételnek számított a távolabbról érkező Velence Resort ß Spa igazgatója. Ő amúgy azon kevesek közé tartozott, aki nem panaszkodott orosz vendégszám kiesésről, már csak azért sem, mert sosem volt jelentős orosz vendégköre Velence-tavi házának.

A házigazdák nevében Könnyid László vezérigazgató távollétében helyettese, Molnár Ágnes köszöntötte a kollégákat, és elmondta, többlépcsős fejlesztési programon vannak (végre) túl – az átalakítások okán decemberben három hétre be is zártak. Az idei évkezdet nehéz volt (kieső orosz és FÁK-országok-beli vendégszám miatt), azonban a tavaszi foglalási adatok egyre jobban alakulnak.

A többi hévízi szálloda vezetője is nagyjából hasonló helyzetről számolt be. Többen nagyobb szabású felújításokba vágnak bele (a hévízi egyik Danubius-házban valamint egy balatonföldvári háromcsillagos állami tulajdonú szállodában), mások light-osabb felújítást, átalakítást, inkább csak csinosításokat, ráncfelvarrást terveznek. „Tavaly sokszor nem volt helyünk a belföldi vendégek fogadására, mert orosz teltházzal üzemeltünk, idén ezt bőven bepótolhatjuk”, fogalmazott az egyik hévízi ház, a Palace igazgatónője, többek véleményét  összegezve.Jó nyarat várnak különben mind Hévízen, mind a Balaton körül, és külön kiemelték a helyi szakemberek, hogy a last minute foglalási trend lassan kezd átfordulni a hazai vendégek esetében az előfoglalási módra.

A balatoni régióülésen jelen lévő MSZÉSZ-elnök, Niklai Ákos reagálva a helyi tagszállodák vezetőinek jelzéseire elmondta, dr. Ruszinkó Ádám, a turisztikai ágazat NGM-felelős vezetője épp a napokban tért haza Moszkvából, ahol találkozott orosz turisztikai irodák vezetőivel, akikkel a mostani helyzetet feloldó megoldási lehetőségekről tárgyaltak. Az elnök elmondta, a német beutazópiac is drámai visszaesést szenvedett az elmúlt 15 év viszonylatában, ott 40 százalékos csökkenés tapasztalható a rendszerváltást követően.

Egyben azt ajánlotta a jelenlévő szállodavezetőknek, sürgősen alakítsanak ki vonzó csomagajánlatokat a hazai vendégek részére, hiszen májusban jár le a 2013. évi SZÉP-kártyák beváltásának határideje, amivel még sok honfitársunk lehet potenciális vendég hazai szállodákban.

A társult tagok bemutatkozása után négy szakmai előadás következett, többek közt tanácsok hangzottak el a hatékony szállodai belső ellenőrzések érdekében, valamint zöldberuházásos házban történő IT-rendzser kialakítására tettek javaslatokat számítógépes szakemberek. 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai