Könnycsepp az óceánban

Gomolygó felhők között, szitáló esőben, 90%-os páratartalomban mászunk felfelé Srí Lanka egyik legfőbb látványosságába, Sigiriya sziklaerődjébe. Körülöttünk úton-útfélen fényképezkedő hongkongi és koreai turisták, melléjük szegődött helyi segítőkkel. Szépen megizzadunk, mire felérünk a közel merőleges falú szikla tetejére, ahol a segítők szerephez jutnak: a reszkető lábú, a magasságtól megrémült turistákat lekísérik a vaslépcsőkön.

A közel 300 méter magas szikláról elénk táruló látvány kárpótol az izzadságért és a másnap érkező izomlázért: több kilométerre ellátni, körben ezer évvel ezelőtt épített óriási víztározók, távolabb párába vesző hegycsúcsok. Közben eszembe villan: amikor ez a sziklaerőd az V. században királyi székhelyként szolgált, a kőbe vájt lépcsőfokokkal, a robusztus sziklatrónnal, ahonnan az uralkodó a szomszédos téglamedencében fürdőző ágyasaiban gyönyörködött, a magyarok ősei valahol a sztyeppén vonultak lóháton, legbiztosabb építményük pedig egy jurta volt.

Srí Lankán Sigiriya csupán egy a sok világcsoda közül. Az Unesco a világörökségek között ismer el több más itteni látnivalót. Ilyen az egykori főváros, Polunnaruwa is, amelynek nagyszerű épületei a rendszeres dél-indiai támadások miatt romosan maradtak ránk, de ezek között is érezzük, hogy valamikor gazdag királyság székhelyén járunk. Polunnaruwa érdekessége még, hogy a templomok egy részében a buddhista elemek hindu motívumokkal keverednek, az egyik szentély közepén például a mai napig egy fekete lingam áll, a gyermekáldásért könyörgő nők körülötte helyezik el áldozati ajándékaikat. Az egykori fővárost vizesárkok és falak rendszere vette körül, a leglenyűgözőbb látványt a sziklából kifaragott, hatalmas fekvő és álló Buddha-szobrok és a ma is élethűen ragyogó színű freskók jelentik.

A HÁBORÚSÁG VÉGE

Közel tizenöt éve egyszer jártam már Srí Lankán, és állíthatom, szemmel láthatóan előnyére változott e másfél évtized alatt a dél-ázsiai ország. Ennek egyik legfőbb oka, hogy 2009-ben véget ért a 26 éven át tartó fegyveres konfliktus, amely kettéosztotta az országot. A szingaléz nemzetiségű, buddhista vallású többséggel szemben állt az elsősorban az ország északi és keleti részén élő hindu vallású tamil kisebbség, amely önállóságot szeretett volna kivívni. A háborúskodás miatt az ország északi része, Jaffna és környéke évtizedeken át nem volt megközelíthető sem a turisták, sem a többségi lakosság számára, ma már azonban felülhetünk egy vonatra Colombóban, és végigutazhatunk a sziget északi csücskébe mindenféle gond nélkül.

A fegyveres gerillák leszerelése óta az ország nemzeti összterméke évi 8-10%-kal bővül, a munkanélküliség a korábbi 8%-ról 5% alá esett. Az utak sokkal jobb minőségűek lettek, szükség is van rájuk, mivel egyre több az autó mindenfelé. Ez nem kis szó, hiszen a gépkocsi luxuscikknek számít, és háromszáz százalékos adót kell utána fizetni.

Az általános jólét növekedésével jóformán eltűntek a koldusok az utcákról, és az utcai árusok sem kínálják már agresszíven portékájukat. A higiénia általános elterjedésével nyugodtan lehet enni szinte bárhol, kis csoportunkat messze elkerülte gyomorbaj és hascsikarás.

Bár a 20 millió lakosú Srí Lanka területe alig kétharmada hazánkénak, a látnivalók száma olyan bőséges, hogy több hetet is el lehetne itt tölteni új és új történelmi vagy természeti látnivalók felfedezésével. Ugyanakkor a tengerparti pihenés szerelmesei csemegézhetnek a homokos partszakaszok között. A 2004-es cunami nyomaival sem lehet már találkozni. Újabban a nagy tengerparti szállodák mellett kisebb panziók és butikhotelek között is lehet válogatni, a Jetwing Travel már az első lakóhajót is beüzemelte a szigeten.

HALÁSZCSÓNAKOK A HOLLAND CSATORNÁN

A repülőtérről Negombo tengerparti üdülőhelye alig 20 perces autózással elérhető, így ez kényelmes kiindulópontja lehet egy Srí Lanka- i körutazásnak. Negombo nagy előnye, hogy északra fekszik a reptértől, míg a 750 ezer lakosú üzleti főváros, Colombo attól délre helyezkedik el, így nem kell a nagyvárosi dugókkal megküzdeni útközben.

Pálmafás tengerpart, úszómedencék, tágas, erkélyes szobák, tengeri herkentyűkből álló finomságok – ezt kínálják a negombói parton húzódó szállodák, például a Jetwing Blue Hotel. Ha persze csak egy estét töltünk ott, akkor épphogy megmártózhatunk a kellemes vizű, ugyanakkor jókora hullámokkal érkező Indiai-óceánban, komolyabb kikapcsolódásra már nincs időnk. Érdemes azért korán kelni, hogy megnézzük a negombói halpiacot: a holland időkben kialakított csatornán színes csónakok érkeznek a friss fogással. Van itt minden a cápauszonytól a rákok garmadáján át a tonhalak és barrakudák különböző fajaiig. A piac színes, hangos és szagos – utána ezért nem árt letusolni és ruhát cserélni. Negombo környékén változatos a madárvilág, a téli hónapokban búvárkodni is lehet.

TALÁLKOZÁS ORMÁNYOSOKKAL

Teaültetvények, kókuszdióligetek és elefántcsordák - Srí Lanka elképzelhetetlen e három dolog nélkül. Elefántot ráadásul akár véletlenül, a dzsungelben is láthatunk. Az országban több hatalmas kiterjedésű nemzeti park található, mi éppen a Minneriya Nemzeti Parkon autóztunk keresztül fényes nappal, amikor közvetlenül a Vigyázz, elefánt! tábla után, az út melletti buja növényzetből előbukkant egy jó tízfős elefántcsorda. Szép nyugodtan legelésztek, majd a vezérbikát követve, óvatos körültekintéssel gyorsan áthaladtak az út túloldalára. Felemelő látvány volt. A közel 10 ezer hektáros területen több száz elefánt él, rajtuk kívül a szerencsés látogatók őzekkel, leopárdokkal, sakálokkal és sokféle pillangóval is találkozhatnak.

Persze nem lehet mindenkinek ilyen szerencséje a vadon élő elefántokkal, nekik ott van az 1975 óta működő Pinnawela elefántárvaház, nem messze Colombótól. Az árvaház lakóit igazán látványos körülmények között viszik mindennap fürödni egy közeli folyóhoz: a menet élén egy katona vonul, az elefántok között gondozóik, a mahutok figyelik védenceik minden lépését. A folyóban fürdőző kisebb-nagyobb ormányosok, háttérben a túlparton álló karcsú pálmafákkal képeslapra illő látványt nyújtanak.

A TRÓPUSOKON ÉHEN HALNI NEM LEHET

És ha pálmafa, akkor kókuszdió. Srí Lankán naponta több millió kókuszdiót használnak fel: eszik nyersen, főznek vele, olajat préselnek belőle, az olaj nem csupán főzésre, hanem kozmetikai célra is szolgálhat. A helyiek kedvenc étele a curry, ami tulajdonképpen kókusztejjel és valamilyen fűszerkeverékkel főzött szószos ételt jelent, hússal vagy anélkül. Rengetegféle zöldségből készülhet curry, a jackfruitcurryról akár azt is gondolhatnánk, hogy halat vagy húst eszünk. Egy Srí Lanka-i mondás szerint egyébként, ha van a kertedben egy jackfruitfa és a kókuszpálma, már nem fogsz éhen halni!

A kókuszdió mellett a másik legfontosabb mezőgazdasági termény a britek által betelepített tea. Srí Lanka évtizedeken át a világ első számú teatermesztője volt, de a 90-es években Kenya átvette tőle a vezetést. Az 500 és 2000 méteres magasság között termesztett növény kiválóan érzi magát a szigeten, az ültetvények pedig ideális fotótémát jelentenek a turistáknak. A Nuwara Eliya városa környékén járó vendégek tucatnyi teafeldolgozóba betérhetnek. Az üzemben láthatják a tea feldolgozásának folyamatát, a végén pedig meg is kóstolhatják a nemes italt. Ezt a vidéket amúgy „kis Angliának” is nevezik, mivel az egykori brit földbirtokosok és hivatalnokok számos, piros téglás kúriát és kastélyt építettek. A Grand Hotel kertjében érdemes egy sétát tenni, megér egy fotót a tipikusan brit hangulatú postahivatal is.

A LÁTHATATLAN SZENT FOG

A lakosság többsége által követett buddhista vallás miatt Srí Lanka kulturálisan közelebb áll Burmához és Thaiföldhöz, mint a nagy testvér Indiához, ahonnan egyébként a szingaléz többség és a tamil kisebbség egyaránt származik. Az egyik legfőbb buddhista kegyhely az ötszáz méteres magasságban fekvő Kandy városában található Szent Fog temploma, amelyben Buddha egyik fogát őrzik. Nap mint nap hívek tömege keresi fel a templomot, ahol naponta kétszer nyitják ki a szentélyt, amelyben az ereklyét elhelyezték. A turisták is csatlakozhatnak a templom lépcsőin tömött sorokban vonuló hívekhez, de az ereklyéből semmit sem láthatnak, mert azt egy függöny mögött őrzik. A szerzetesektől áldást azért kaphatnak, miközben átadják ételadományaikat.

A buddhista zarándokok százai keresik fel naponta az ország középső részén fekvő Dambulla barlangtemplomait is. Itt egy magányosan álló szikla oldalában található barlangban az i. e. 1. században épült az első barlangtemplom. Később ebben a barlangrendszerben bújt el Walagamba király 14 évig tartó száműzetése idején. Amikor visszakerült Anuradhapura trónjára, megépítette a sziget legszebb sziklatemplomát. A barlang falait és mennyezetét csodaszép freskók borítják, a templomegyüttes udvarán áll egy hatalmas bo fa, amely a legenda szerint annak a fának az egyik sarjából kelt ki, amely alatt Buddha Indiában megvilágosodott.

SÉTA A FŐVÁROSBAN

Míg Dél- és Délkelet-Ázsia legtöbb metropolisa zajos, füstös, nem túl barátságos hely, addig Colombo kifejezetten érdekesnek tűnik egy rövid látogatás alapján. A városban portugál, holland és brit gyarmati emlékeket is találunk, érdemes felkeresni az óratornyot, a HSBC Bank épületét, a Cargill teaültetvényes társaság egykori székházát, a gyarmati idők során felfejlesztett kikötő látványát a legjobban a szomszédos szálloda 3. emeleti kávézójából élvezhetjük.

SRÍ LANKA EGYRE NÉPSZERŰBB A MAGYAROK KÖRÉBEN

A minap jelent meg a Jetwing Travel 2015/16-os téli–tavaszi katalógusa,
ebből az alkalomból tartott fogadást az utazásszervező és a Turkish
Airlines. Földvári András, a Turkish Airlines értékesítési igazgatója
elmondta, hogy napi négy Budapest–Isztambul járatuk révén a világ
bármelyik tájára rövid várakozási idővel eljuthatnak a magyar utasok.
Wimal Morapitiye, a Jetwing Travel magyarországi igazgatója elsőként
rövid áttekintést adott a cég történetéről. Elmondta, hogy 1973-ban
Colombóban egy 12 szobás szállodával indult a vállalkozás, majd 1981-
ben nyitott meg az első utazási iroda. A Jetwing Hotels ma az egyik
legnagyobb szállodalánc a szigetországban 24 üzemelő és több épülő
egységgel, a Jetwing Travel pedig számos helyi iroda mellett Magyarországon
és Olaszországban rendelkezik képviselettel.
A magyar iroda 1993-ban alakult, kezdetben Srí Lankával foglalkoztak,
majd a Maldív-szigetekkel, Indiával és az Emirátusokkal bővült
a kínálat. Wimal Morapitiye arról is beszámolt, hogy 2010 előtt évente
ezernél is kevesebb honfitársunk utazott Srí Lankára, azóta folyamatos
fellendülésnek lehetünk tanúi. 2014-ben 2697 magyar turistát regisztráltak,
az idei első fél évben pedig már elértük a 2000 főt. Az idei katalógusban
olyan újdonságok is helyet kaptak, mint Bali, a Fülöp-szigetek,
Mianmar, Mauritius és Thaiföld. A Jetwing Travel havi két alkalommal
indít körutazásokat Srí Lankára a téli szezonban, de vannak tengerparti
üdüléssel, illetve a Maldív-szigetekkel kombinált túráik is. A csoportok
a Turkish Airlines járataival jutnak el úti céljukhoz. A gép először
Malét (Maldív-szigetek) érinti, így kombinálható a két desztináció.
Wimal Morapitiye arra is felhívta a figyelmet, hogy Srí Lanka már jól
ismert úti cél a magyarok körében, ezért honfitársaink egyre bátrabban
vágnak bele az utazásba. Ott azonban helyismeret nélkül nehezen boldogul
a turista, és kellemetlenségekkel találhatja szembe magát. Ezeket
a nehézségeket szervezett utazás alkalmával el lehet kerülni. Az utazási
iroda szolgáltatásai mögött megbízható szakemberek állnak, akik
garantálják, hogy a programok során Srí Lanka legjavát mutatják meg
az érdeklődőknek – mondta Wimal Morapitiye. Egyre több az egyéni
kérés, egyedi igény is. Akik nem szeretnének egy busznyi emberhez
alkalmazkodni, sofőr-idegenvezetővel (angol vagy német nyelvű) barangolhatják
be az országot. A Maldív-szigetekre a januári és februári
meghirdetett időpontokon kívüli dátumokra is megszervezik a utazást.
Évek óta szervez indiai körutazásokat az iroda, ezen a télen is
lesz klasszikus Arany háromszög-túrájuk, mely nagyon népszerű. Goa
homokos tengerpartjára is invitálják az üdülni vágyókat, és dél-indiai
körutazást is meghirdettek.

Köszönjük a Jetwing Travel és a Turkish Airlines meghívását!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.