Mórok és rómaiak hagyatéka a spanyol Athénban

Ifjúsági fesztivál hangjaitól volt hangos Córdoba, amikor odaérkeztünk. Ez már hagyomány, hogy összehívják a fiatalokat egy nagyobb találkozásra. Az ünnepen felvonultak a bábosok, a táncosok, a tornászok, a kerékpárosok, a színpadon pedig zenekarok mutatkoztak be.

Ez a nyüzsgős nap tele volt programmal, melyeket a Córdobában tartózkodó turisták közül többen szívesen tekintettek meg. Ám az érdeklődők egy része gyalogosan indult el az óváros megismerésére. Nem véletlenül, hiszen ez a több ezer éves múltú város bolyongásokra készteti a látogatókat. Érdemes nézelődni a műemlékek, a kacskarigós utcák világában. Córdoba a parányi tereivel, a szűk sikátorokkal és az erkélyes házaival megőrizte középkori jellegét. Ezek adják ma is az igazi báját.

A város nemcsak műemlékeiről, hanem a könyvtáráról is híres. Talán ma kevesen tudják, hogy a görög kultúra Córdobán keresztül jutott Európa különböző országaiba. Így nem alaptalan, hogy a spanyol Athénnak is nevezik. Az óvárosba érve különleges kép tárul a látogató elé. Itt folyik végig a Guadalquivier folyó, amelyen átível a tizenhat nyílású római híd. A feljegyzések szerint Octavianus császár építtette egykoron, majd később a mórok átformálták és ebben az állapotában maradt fenn. A 240 méter hosszú híd a város déli, modern részébe vezet. Innen szép kilátás nyílik a mór emlékekre, így a vár tornyára és falaira is. A híd másik oldalán a műemléki városközpontot találni, az iszlám világát idéző mecsettel, a Mezquitával. Noha az épületegyüttes immár több mint hét évszázada, hogy Szűz Mária mennybe menetelének nevét viseli, de megmaradtak az iszlám jegyei.

Mecset nyílik a narancsudvarban

A mór emlékeket őrző Spanyolországnak ezt a jeles műemlékét falak veszik körül, és az egykori mecsetet hangulatos narancsudvar határolja. A minaret helyén pedig a műemlék katedrális tornya emelkedik. Ha végigmegyünk a mediterrán stílusú udvaron, hatalmas ciprusokkal találkozhatunk, mellettük sűrű lombú narancsfák és pálmák zöldjei honolnak, az udvar közepén pedig szökőkút működik.

A mecsetbe – a mai katolikus katedrálisba – lépve megragadó látvány fogadja a turistákat. A bejáratnál Ferenc pápa címerét, bent pedig a mór oszlopokat és a csodálatos oszlopfőket szemlélhetjük meg. Ezek közé építették később a keresztény templom hajóit és a szentélyét. Az oszlopok színek szerint változnak, az oszlopfők pedig különböző stílusban, vörös vagy fehér színű márványból készültek.

Ahogy helyben mondják, a córdobai mecset az iszlám szellemiség és a templomépítészet egyik megtestesítője. A helybeliek meg is őrizték ezt a neves hagyatékot és gondosan ápolják ma is. A város magja valamikor a piac volt, emellett a keskeny utcákban – úgy, mint régen – most is üzletekben kínálják a helybeli portékákat.

Egyébként a gótikus és reneszánsz stílusban átépített katolikus templomban érdemes végigsétálni és megcsodálni, hogy miként alakították ki a kápolnákat oltárokkal, szobrokkal, kovácsoltvas kapukkal. A katedrális közelében, a vár bejáratával szemben nyílik a zsidónegyed, apró utcáival, tereivel és szépen díszített házaival. Ennek központi épülete a zsinagóga, melynek bejáratát és belső falait stukkók díszítik, de a gótika elemeit is felfedezhetjük benne.

Virágpompával teli pihenőhelyek

Ezek mellett az óváros más élményeket is kínál. Jó megpihenni a házak közé ékelt díszudvarokban, az úgynevezett patiókban. A házak hófehér falain elhelyezett cserepes virágok mellett rézedények, kovácsoltvas díszek és córdobai kerámiák függenek. Nagyszerű látványt jelentenek az arra járóknak.

A spanyol Athénként emlegetett Córdoba természetesen több más műemléket és érdekességet is rejteget a látogatóknak. A sok szép templom és palota a különböző építészeti stílusok keveredésére hívja fel a figyelmet. Ezek viszont harmonikusan olvadnak össze a kertekkel, a házakkal, az utcákkal színesítve a látogatók sétáit.


Kanapé-utazás Japánba

Kanapé-utazás Japánba 

Egy év kihagyás után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén újra megrendezi online formában a JFF Online Japán Filmfesztivált.
Egykor romhalmaz volt, ma már vendégeket vár ez a középkori szlovák vár

Egykor romhalmaz volt, ma már vendégeket vár ez a középkori szlovák vár 

A várban időzve nem tudjuk elengedni az érzést, hogy mi mindenről tudnának mesélni ezek a vastag kőfalak.
Májustól újabb szabadstrandnak örülhetnek  a bécsiek

Májustól újabb szabadstrandnak örülhetnek a bécsiek 

Május közepétől vehetik birtokba a fürdőzők Bécs legújabb szabadstrandját, az Arena Beach-et.
Fontos a dolgozók mentális egészsége: ingyenes programot indít az a&o hostellánc

Fontos a dolgozók mentális egészsége: ingyenes programot indít az a&o hostellánc 

Az a&o hostellánc májustól, a mentális egészség nemzetközi hónapja alkalmából ingyenes mentális egészségügyi programot biztosít minden munkavállalója számára.
A város, ahol a Titanic született

A város, ahol a Titanic született 

Belfast, ahol lépten-nyomon jelen van a történelem.
Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt

Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt 

Az elmúlt két év alatt több mint két és félszeresére nőtt a Törökországba látogató magyar turisták száma.
Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve

Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve 

Élénk osztrák utazási kedvről tanúskodik az osztrák autóklub frissen elkészült jelentése.
Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal

Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal 

Szlovák Turisztikai Hivatal invitálására az egyik legrégebbi történelmi város, Besztercebánya környékének felfedezésére indultunk.
Utazási hackerek jelentkezését várják

Utazási hackerek jelentkezését várják 

Z-generációs álommeló: ismét lehet pályázni World Travel Hackernek.
Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.