Nyakunkon a következő szezon

Épp hogy csak véget ért a nyár, máris egymás után mutatják be téli katalógusaikat a kiutaztatók. Cikkünkben igyekeztünk összefoglalni a nyári tapasztalatokat és a várható téli kínálatot.

A nyári főszezon a várakozásokhoz képest jól alakult. Gyenge volt viszont az előszezon (Tunézia és Egyiptom átmenetileg hiányzott, ez is közrejátszott benne). Ennek ellenére utasszámban az idei év némileg jobb a tavalyinál, ami árbevétel növekedést nem okozott. Ez megint csak Tunézia és Egyiptom olcsósága miatt nyújt torz képet – foglalta össze a Best Reisen nyári tapasztalatait Zám Tibor ügyvezető. A főszezonban már heti 4 egyiptomi járaton utaztattunk, ami több minden eddiginél, és most először üzemelt önálló Sharm-i gépünk, teljes töltéssel (menet közben kellett beállítani egy plusz gépet, erre sem volt még példa). Kiválóan teljesített Törökország, itt meg is hosszabbítjuk a chartereket egyenlőre novemberig. A spanyol desztinációk soha nem voltak ilyen jók. Görögország továbbra is kettős arcú, roppant erős a főszezon és gyenge a holtszezon. Tunézia későn reagált a válságra. Tunéziát és Egyiptomot folyamatosan akciózni kellett, mivel a tavaszi előfoglalások elmaradtak. Az elő-és utószezon egyre inkább rövidül és az árrés mind jobban beszűkül – zárta gondolatait Zám Tibor.

Már augusztusban külön katalógust jelentet meg thaiföldi útjairól a Best Reisen. A cég ebben az évben is indítja járatait Bangkokba és Phuketre, kiszélesített programkínálattal. A hagyományos körutak és üdülések mellett a térség több országába is indítanak a charterprogramhoz kapcsolódó utakat. A 10 és 11 éjszakás rotációjú járatokra építve Kambodzsa, Vietnam, Hongkong, Szingapúr, Kuala Lumpur, Lombok kapcsolódik a programhoz. A körutazásokon magyar idegenvezetők kísérik a csoportokat, Bangkokban, Pattayán, Phuketen és Koh-Samuin telepített idegenvezetők állnak az utasok rendelkezésére. A charter járatot menetrend szerinti járatokon foglalt garantált csoportok egészítik ki, ily módon a 10 és 11 éjszakásnál rövidebb és hosszabb időtartamú tartózkodásra valamint újabb kirándulás-kombinációkra is lehetőség nyílik. Szeptemberben jelent meg a Best Reisen másik téli katalógusa, amelyben a „hagyományos” téli charterek (Tunézia, Hurghada, Sharm el Sheikh, Gran Canaria, Tenerife) mellett a kenyai charter jelent különleges színfoltot, amelynek üzemelését ezúttal szeretnék meghosszabbítani, Mauritius-i és Seychelles-szigeteki programokkal. A menetrend szerinti járatokkal operált úti célok közül ezúttal is Balira indul a legtöbb csoportjuk, de Kuba, Mexikó, Sri Lanka, a Maldív szigetek, Goa is az úti célok között szerepel. Télre a legtöbb utast mégis Egyiptomba várják. Új desztináció lesz az USA körutazásokkal és Miami üdüléssel.

A TUI és a Terra téli árualapja Szeptemberben Siófokon tartotta a Terra Reisen és a World of TUI közös, 2011/12-es téli katalógusbemutatóját, ahol közel 100 fő hallgatta meg Csákány Csaba, a Terra Reisen és Andreas Hamorszky, a TUI magyarországi igazgatójának prezentációját. A rendezvényt Csákány Csaba nyitotta meg, aki először a cég 2011-es nyári eredményeiről beszélt. Elmondta, hogy nagyjából ugyanolyan nyarat zártak, mint tavaly, ami azt jelenti, hogy kb. 35 000 utas foglalt náluk. „Egyre több szállodát foglaltak az utasok az apartmanok kárára, aminek két oka lehet: átalakult a magyar piac, és az utasok már nem akarnak a helyszínen főzőcskézni, és egyre inkább igénylik a minőségi szállodákat ellátással. Másrészt az a vásárlói réteg, amely eddig épp hogy csak megengedhette magának a külföldi nyaralást – apartmanban, – annak idén nem volt rá kerete, tehát vagy maradt belföldön, vagy kihagyta a nyári utazását” – hangsúlyozta Csákány Csaba. Idén télre is magyar nyelvű katalógussal készültek, melyben megtalálhatók az osztrák, olasz és szlovák síterepek is. A 84 oldalas prospektusban 147 standard szállás és 15 pályaszállás szerepel. 10 helyen ingyen síbérlet tartozik a csomagba. A panzióktól az 5 csillagos luxusszállodákig minden foglalható, 42 helyen napi étkezés is elérhető. A 43 új szállásból, Ausztriában 33, Olaszországban 6, Szlovákiában pedig 4 db található. Miután mi minőségi síutakat kínálunk, valószínűnek tartom, hogy a vásárlóerő csökkenése pont az általunk kínált úttípusoknál mutatkozik meg a legerősebben, tehát a síelést törlik a nem fanatikus „hó-szerelmesek”, vagy kiugranak „privátban” egy pár napra Ausztriába/Szlovákiába – osztotta meg velünk a téli szezonnal kapcsolatos kétségeit Csákány Csaba. Az árakat forintban, 276 Ft / EUR árfolyamon számolva adják meg (tavaly 284 Ft volt). Csákány Csaba kiemelte, hogy a külföldi szállásértékesítés nem kaucióköteles, illetve hogy a jutalék után nem kell áfát fizetni.

„Megújulva nézünk a téli szezon elé, ennek jeleként két (Gulet és TUI) magyar nyelvű téli katalógusunk jelent meg” – mondta Andreas Hamorszky. A katalógusok árai minden esetben tartalmazzák a repülőtéri illetéket. Ez Ausztriában már bevált gyakorlat. Az árak euróban szerepelnek az árlistákban, így erre garanciát is vállalnak. A Gulet katalógusban kínált desztinációk: Kanári-szigetek, Törökország, Egyesült Arab Emirátusok, Dominikai Köztársaság bécsi indulással. Továbbá Egyiptom és Tunézia Budapestről közvetlen járattal (Travel Service). Lesznek Club Magic Life szállodák télen is Antalya, Monastir, Sharm el Sheikh, Hurghada célterületeken. Ugyanúgy foglalható a Gulet teljes kínálata a rendszerben, a 9 osztrák Gulet téli katalógus (6 német nyelvű Gulet ország-katalógus, 1 Fussball, 1 Golf, 1 Club Magic Life). A TUI katalógus egzotikus tájakra kínál utakat (Dominikai Köztársaság, Kuba, Jamaika, Barbados, Mexikó, Panama, Kenya, Maldív-szigetek, Thaiföld) budapesti indulásokkal. A rendszerben a TUI teljes kínálata foglalható: 25 katalógus, köztük a TUI Premium és a Robinson. Exkluzív márka a TUI-nál a Sensimar, amelyek gyönyörű, modern szállodákat takar, elsősorban párok részére. A partnerhálózatot szeretnék bővíteni, hamarosan megújul a tui.hu honlap is.

Az Anubisnál téli újdonság Dubai Széles egyiptomi kínálattal készül az idei téli szezonra az Anubis Travel, árulta el Ahmed Bahgat, az iroda igazgatója. Idén is kínál charteres üdülőprogramokat az iroda Hurghada, Sharm El-Sheikh, Marsa Alam és Taba szállodáiba. Körutazások, nílusi hajóutak, városnéző programok is szerepelnek a kínálatban, menetrend szerinti járatokkal. Jordániába is különleges programajánlatokkal rukkoltak elő. Aqabába Magyarországról egyedüliként működtet charterjáratot az Anubis, a tengerparti pihenésen túl körutazásokat is kínálnak. Az utasok Petrát, Wadi Rumot, a Holt-tengert és a Szentföldet is felfedezhetik. Az idei télen is az EgyptAir menetrend szerinti járataival juthatnak el az Anubis utasai Thaiföldre. Phuketre, Pattayára, Koh Samuira és Bangkokba szervez utakat az iroda. Az utazás kairói átszállással történik, az odaúton kényelmes, 2,5 óra átszállási idővel. A visszaúton az utasok városnézést kapnak ajándékba, megtekinthetik a piramisokat és a szfinxet. Vadonatúj úti cél az Anubis Travel kínálatában Dubai, különféle árkategóriájú szállodák közül választhatnak az érdeklődők az ötcsillagos luxustól a megfizethető, de minőségi szálláshelyekig.

Nem akciózott a Proko Travel A Proko Travel nyári körutazásos forgalma 15%-kal volt jobb a tavalyi évnél. A csoportok töltöttsége 85–90% között alakult. „Évek óta nem akciózunk. Idén sem volt szükség erre. Sem last minute, sem más kampányakciónk nem volt az év során, csak előfoglalási és törzsutas kedvezmény” – hangsúlyozta az iroda ügyvezetője, Prónay Gyula kérdésünkre.

A legsikeresebb desztinációk: Prága, Spanyolország, Svájc. Svájc esetén szeptemberre a magas svájci frank árfolyam miatt kisebb visszaesés volt tapasztalható. Továbbra is sikeresek az albán körutazásaik. Feltűnő volt, hogy inkább a 4-5 napos utakat keresték a 8 – 10 napos körutazások helyett. Egyértelműen látszik a minőség felé történő elmozdulás az olcsósághoz képest. A téli időszakban adventi és egzotikus ajánlatokkal rukkolnak ki. Fő területek: Közép- és Dél-Amerika, továbbá Indokína.

Népszerű volt Bulgária Sikeresnek értékelte a nyári szezont Jakócs Áron, a Robinson Tours ügyvezetője, aki elmondta, érezhetően nőtt az érdeklődés az idei évben Bulgária iránt. A kereslet növekedésében minden bizonnyal szerepet játszottak a tunéziai és egyiptomi történések is, véli az ügyvezető, aki bízik benne, hogy jövőre, a politikai helyzet helyreállásával is az idei szinten marad a bolgár nyaralások forgalma. Jövőre szélesebb bulgáriai szállodai választékkal készül a Robinson Tours.

Oroszországba is nőtt az iroda forgalma, több csoportot vittek ide tavalyhoz képest. Az utasok legfőbb kedvence továbbra is Szentpétervár. Az események ellenére nem fordultak el a Robinson utasai Egyiptomtól, a tavalyi évhez hasonló volt az érdeklődés az ország iránt. Törökországba pedig enyhe növekedés volt tapasztalható. Télre, ahogy korábban, bulgáriai síutakat kínál az iroda egyéni, buszos, valamint repülős közlekedéssel. A vállalkozás beutaztató üzletágánál – amely a kiutaztatásnál eleve nagyobb forgalmat bonyolít – is nőtt a tavalyi nyári szezonhoz képest a forgalom idén. Utasaik nagy része a FÁK országokból érkezik.

Vagyoni biztosítékot emelt a Green Travel 2011-ben ismét emelte vagyoni biztosítékát a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda, miután 22% -os árbevétel növekedést realizált a 12,7%-os utaslétszám gyarapodás mellett. Ahogy Göktas Merdoltól, a cég tulajdonos- ügyvezetőjétől megtudtuk, a megnövekedett forgalom még a nyári szezon vége előtt tette indokolttá a biztosítás kiterjesztését. „Sikereinket a felkészült csapatunk mellett – csak úgy, mint a tavalyi évben – a széles, megbízható partnerhálózatunknak és a változatlanul dinamikusan fejlődő Török Riviérának köszönhetjük” – mondta el az igazgató. Az idei év újdonságaként bevezetett Égei-tengeri üdülőterület (Bodrum, Didim, Kusadasi) a várakozásokon felüli eredményeket hozott. A Riviérától merőben eltérő nyaralóövezet azoknak az utasoknak is újdonságul szolgált, akik már többször jártak Törökországban. 2011-ben a már jól ismert görög szigetek (Rodosz, Kréta, Korfu) is népszerűbbek voltak az utazók körében, mint a tavalyi évben. A téli szezonban továbbra is a megszokott desztinációk, úgy mint Dubai és Thaiföld is szerepelnek a Green Travel árualapjában.

Repülős körutakat kínál a Chemol Travel Egész éves kínálatában a Chemol Travel a programokban gazdag repülős körutakra koncentrált, ami jó döntésnek bizonyult. A tavasz és a nyár legnagyobb slágerei a portugál, az izraeli körutazások voltak, valamint az Amerikai Egyesült Államokba induló garantált túrák és a hosszú ideje népszerű Kína-Császárvárosok utunk, mondta el Földi Katalin, a Chemol Travel marketingvezetője. Idén tovább nőtt az érdeklődés a tengeri hajóutak iránt, főleg a mediterrán térség útvonalaira. A Chemol Travel téli kínálatában ismét szerepelnek bevált mexikói, kubai, vietnami körutak, újdonságként rövid kínai látogatásokat is hirdetnek. Szilveszterre az utasok városlátogatások és hosszabb programok közül választhatnak Sorrentótól Kubáig. A 2012. évre szóló programfüzetben az utazási iroda megújítja izraeli és portugál választékát „haladóknak” szóló programokkal, bővítik az USA-ba induló túrák útvonalát és új termékekkel jelentkeznek.

A Fehérvár Travel téli programfüzete A Fehérvár Travel téli programfüzete az idén 33 féle programajánlatot kínál. A kedvelt egzotikus úti célok: Thaiföld, India, Arab Emirátusok és Omán, Egyiptom, Dél-Afrika, Ciprus, Madeira, USA, Mexikó, Brazília, Argentína, Chile, illetve Peru idén is szerepel a kínálatban. Európai buszos utakat is kínálnak az adventi, a szilveszteri és a karneváli időszakra. Az idei téli katalógus újdonsága a „Mesebeli India II.” körutazás, az „Advent Drezdában és Prágában” és a Szilveszter Székelyföldön” programok.

Intersi katalógus Bánfi Gábor, az iroda igazgatója a 200 oldalas prospektus kapcsán elmondta, öt országban – Ausztria, Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia – kínálnak téli síüdüléseket. Egyre népszerűbbek a néhány napos, vagy hosszú hétvégés telelések. Javasolta, hogy a síbérleteket – ahol lehet – vegyék meg itthon forintban az utazók, mert euróban a helyszínen mindez drágább. Elhangzott, hogy egyre gyakoribb az olyan utazó, aki nemcsak síelni, de úszni és szaunázni is szeretne. Szlovákiában a kisebb síterepeket kivették a katalógusból, mert alig volt irántuk érdeklődés.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?