hirdetés
hirdetés

Önálló világörökségi törvényt terveznek

Első körben hétfőn, május 16-án tárgyalhatja majd az Országgyűlés a világörökségi törvény tervezetét, amely széleskörű társadalmi egyeztetés után született meg - jelentette be csütörtökön a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit.

hirdetés

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) államtitkár-helyettese kiemelte, hogy a megszülető törvény alkalmazásához többek között a turisztikai szakemberekkel való harmonikus együttműködés és összefogás is szükséges.

Előreláthatóan a jövő év januárjában lép hatályba majd a világörökségi törvény, a törvény végrehajtásához az első évben 400 millió forinttal számolnak a költségvetésből, amelyet majd a nyolc magyarországi világörökségi helyszín megóvására, az örökségvédelmi helyszínek megőrzésére, ápolására, fejlesztésére fordítanak.

A NEFMI államtitkár-helyettese elmondta, a törvény hatálya nem csak a világörökségi helyszínekre, hanem a várományos helyszínekre is kiterjed majd. (A római határvonal is egy ilyen objektum lesz, amelynek sikeres védelmét az is garantálja, hogy más országokat is érint.)

A hazai világörökségi helyszínek kezelését önállóan először szabályozó javaslatra régen várnak már a szakemberek, eddig ezzel a területtel az örökségvédelmi törvény foglalkozott, de általánossága miatt lett szükséges az önálló törvény megalkotása. Ezzel kapcsolatos az is, hogy születendő törvényünket nemcsak mi várjuk, a Visegrádi 4-ek is igen nagy érdeklődéssel fogadták a magyar szándékot a világörökségről szóló törvény megalkotásáról. „A Fertőtáj-Neusiedlersee közös világörökségi helyszínre tekintettel az ausztriai szakemberek is mintaként várják a magyar jogszabály megszületését” - mondta a kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke elmondta, hogy a világörökségi területeken található műemlékekkel kapcsolatban járhattak el eddig, de a törvény életbelépése után a KÖH a kormányrendeletként kihirdetett kezelési tervek betartását is ellenőrzi, ezek a helyi önkormányzatokra is kötelező érvényűek lesznek.

Mihályfi László, a NEFMI főosztályvezetője szerint az új jogszabály a világörökségi várományos helyszínekre is kiterjed majd, bár ezekhez nem rendel kormányzati forrásokat. 

A világon eddig csak négy ország - a Dél-afrikai Köztársaság, Olaszország, Románia és Ausztrália - szabályozta külön a világörökség védelmét, hazánk lesz az ötödik.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai