Sétáló pince és színes adventi programok

Miskolc és Mezőkövesd téli látnivalóit, a fesztiválokat, a kulturális, a színházi, valamint a múzeumi programlehetőségeket ismerhették meg turizmussal foglalkozó szakújságírók azon a tanulmányúton, amelyet a  Magyar Turizmus Zrt., a miskolci TDM, a MINDMÁR és a mezőkövesdi TDM szervezett december első hétvégéjén.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legjobb időpontot választották a szervezők, mivel éppen több program is zajlott Miskolcon, részt vehettünk az I. Avasi Borszalon borkóstolóján, és megnézhettük a Régiségvásárt és az adventi kirakodó vásárt. A szeptemberben alakult miskolci TDM-nek ez az első hivatalos tanulmányútja, de terveik szerint ezt jövőre több is követi majd, amelyek mindegyikét egy-egy téma köré csoportosítják.

Mezőkövesden, a Hadas városrészben lévő Népi Művészetek Házában kezdtük a programot, ahol az azóta UNESCO szellemi kulturális világörökség részévé vált matyó örökséget ismerhettük meg. Mi is felpróbálhattuk a híres matyó öltözéket, miközben Berecz Lászlóné Zsuzsa elmondta, hogy a 200 éves múltra visszatekintő matyó hímzés reneszánszát éli, és újabban az egyesület varróműhelyében az eredeti matyó rózsák újra értelmezett változatait kezdték el készíteni mutatós divatékszer formájában.

Lázárné Csirmaz Henriettával, a mezőkövesdi tourinform iroda vezetőjével és Törőcsik Gáborral, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi RMI marketing menedzserével néztük meg a híres Hadas városrészt, amelynek szinte a közepén áll a Táncpajta, ahol előadásokat és táncházakat is tartanak. A zegzugos utcákban tájházak, védett népi épületek láthatók, amelyekben üvegcsiszoló és hímzőműhely működik, mézeskalácsosok, fazekasok alkotásait lehet megtekinteni. Kisjankó Bori népművész otthonában emlékházat rendeztek be. Ez a leghíresebb rajzolóasszony (íróasszony, mintarajzoló, mintatervező) Gáspár Mártonné Molnár Borbála, ismertebb nevén Kisjankó Bori életének, művészetének bemutatóhelye. Kisjankó Bori a „százrózsás” megtisztelő címet kapta, mivel talán ő rajzolta a legtöbb variációt, mintát.

Választ kaptunk arra is, hogy honnan a városrész neve, miért is ilyen érdekesek a mai szemmel nézve „rendetlenül” kanyargó kis utcák. A hadas családszervezet tulajdonképpen atyafiságot jelent: az egymással rokon családokat nevezték hadaknak. Egy udvaron, közös konyhán maradt együtt több felnövő nemzedék. A településrész építészetileg ezt a szerkezetet őrzi, innen kapta a nevét.

A 80 férőhelyes Rózsa Étteremben ebédeltünk, ahol szemet gyönyörködtető matyó bútorok vártak és válogatott finom falatok. A magvas sült rizslabda receptjét azonban nem árulták el. Galériáját helyi, belföldi, külföldi festőművészek, keramikusművészek, grafikusok, fafaragók, fotósok munkája díszíti.

Ebéd után a 11 hektáros gyönyörűen parkosított Zsóry fürdőt látogattuk meg, amelynek 21 medencéje van, a szórakozást, felfrissülést hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére.

Miskolcon az új Városháza aulájában rendezték meg az I. Avasi Borszalont, amely a sikeres májusi Avasi Borangolás folytatásaként hagyományteremtő adventi boros rendezvényként várta a vendégeket a Miskolci Borbarátok Társasága és Miskolci Kulturális Szövetség rendezésében. Némedi Varga Zoltán, a Miskolci Kulturális Szövetség (MKSZ) ügyvezetője adott tájékoztatást az adventi programról, a város kulturális életéről, a múzeumok kínálatáról és a régiség vásárokról.

Megnéztük az adventi vásárt, és belehallgattunk a Miskolc Dixilend Band-nek a Szinva teraszon megrendezett szabadtéri koncertjébe. A TDM új munkatársa, az idegenforgalmi ügyintéző Pisák Dániel örökítette meg csoportunk lelkesedését.

A miskolci Kortyolda volt a következő állomásunk, ahol bemutatták nekünk a Korty elnevezésű sört, amely Tokaji aszú és hernádvölgyi maláta házasításából miskolci karsztvíz hozzáadásával született.

Az Aranykorona Hotel-Étterem és sétáló pince volt a következő állomás, itt vacsoráztunk. Az étterem alatt és fölötte is hatalmas pincelabirintus található. A "Sétáló Pince" szolgáltatás tulajdonképpen egy állandóan nyitva tartó speciális bormúzeum, ahol szinte minden borral, borászattal, szőlészettel kapcsolatos dolog megnézhető. Külön érdekességként mutatta meg Szendrei Mihály édesapja gyűjteményét, a mára már híressé vált karácsonyfatalp-kiállítást.

A miskolci Lévay Villa Hotelben éjszakáztunk, amely a belvárostól néhány percnyire, a Népkert mellett, kellemes környezetben fogadja a vendégeket. Az épület Miskolc legszebb helyén, zöldövezeti villanegyedben 1916-ben épült, és amelyet 2002-ben bővítettek, újjáépítettek. A 26 légkondicionált szoba között található egy-, kettő-, három-, négyágyas, igény szerint akár hatfős, két fürdőszobás lakosztály, valamint mozgássérültek által is igénybe vehető szoba.

Reggelre havas lett a város, hatalmas pelyhekben hullt a hó. Gecsei Anikóval, a TDM munkatársával nyakunkba vettük a várost, és megnéztük a régiség vásárt, amelyet minden hónapban egyszer megrendeznek, majd a Színésztörténeti és Színészmúzeumot, ahol Mikita Gábor kalauzolt el a csodák és a mesék világába. 

Számtalan újdonságot mutatott be, amely a gyerekek ismereteit gyarapítja többek között a bábozásról, az életről és a mesékről. Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója a kiválóan működő több színpadból álló teátrumot mutatta be, és a mostani, valamint a következő évad bemutatóiról beszélt.

Előételnek miskolci kocsonyát ebédeltünk a Calypso Kisvendéglőben, végül a Barlangfürdőt járhattuk végig fürdés előtt Czinkné Sztán Anikó igazgató vezetésével.

Nagy Júlia, a miskolci TDM vezetője tájékoztatásul elmondta, hogy a szeptemberben nonprofit kft-ként megalakult miskolci TDM-nek már 34 tagja van, a tanulmányút kiegészítő programjaihoz ők biztosították a szállást, és a programokat. A TDM szervezet az elmúlt héten indította el önálló magyar nyelvű Facebook oldalát, amelyet az angol, német és orosz nyelvű közösségi oldal publikálása fog követni, hamarosan pedig elindulhat a város turisztikai portálja is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.