hirdetés
hirdetés

Törökország: két világrész határán

A török riviérán egymást érik a jobbnál jobb szállodák. A kiváló szolgáltatások és az all inclusive ellátás mellett a látnivalók sora is hozzájárul a török sikertörténethez. A Kartago Toursnál ezen a nyáron ismét népszerűek voltak a négy- és ötcsillagos tengerparti hotelek. Erről az iroda egyik útján munkatársunk is meggyőződhetett.

hirdetés

Atörök emberek úgy tartják, hogy minden vendég király, és úgy is viselkednek a turistákkal. A két világrész – Európa és Ázsia határán – és két nagy kultúra – a bizánci ortodox keresz­ténység és a (világi) iszlám – ölelésében fekvő Törökországban egyaránt megta­láljuk az évezredek történelmi emlékeit és a mai kor legmodernebb szálláshelyeit.

Ritka, hogy valahol a világban a gazdag történelmi múlt és a high-tech jelen ilyen harmonikusan tudjon együtt élni, ez talán Törökország turisztikai sikerének titka. Bár a muszlimok számára a vallás elvileg tiltja az alkoholfogyasztást, a helyiek szerint ha az asz­tal alatt isszák a helyi tömény szeszt, vagyis a rakit, akkor Allah szeme nem látja őket. Ez régen sem volt másként, csak tekintsék meg a Szulejmán című filmsorozat idevágó részeit! A törököknek azért a kávé és a tea a kedvenc italuk. A kávézókban a készséges tulajdono­sok a vendég mellé ülnek, és elbeszélgetnek vele. A teát különleges, vékony, harang alakú üvegpohárkából fogyasztják, cukorral, citromlé nélkül. A teát kétrészes teáskannában készítik, amelynek alsó részében vizet forralnak, a felső részébe helyezik a tealeveleket. Amikor a tea elkészül, a felső kannából öntenek egy keveset a pohárba, majd felhígítják forró vízzel az alsó kannából. Így mindenki maga állítja be a teája erősségét.

A törökök szeretik a magyarokat. Bárhová tértünk be, máris érdeklődtek: „Madzsar?” Az „igen” után karon fogtak, és vittek a boltjukba, elénk terítették Ali baba varázsszőnyegét, teá­val kínáltak. Sok mindent – textil- és bőrárut, édességet, teát, fűszereket, kávét – érdemes venni kint, török aranyat azonban már nem igazán. Én is benéztem egy boltba, ahol egy aranygyűrűt néztem ki magamnak. Széket hoztak, italt töltöttek, de az – egyébként irre­álisan magas – árat csak a tea elfogyasztása után árulták el. Hiába alkudtam le végül felére az összeget, így is túl drága lett volna.

TUDNI ILLIK!

A Kartago Tours által kínált szállodák álta­lában all inclusive ellátást kínálnak, azonban nem árt tudni, hogy a legtöbb helyen csak a hallban ingyenes a Wifi, a szobákban fizetni kell érte. A szállodában számtalan programot szerveznek, mindenki megtalálja a magának valót. Animátorok tartanak foglalkozásokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A hotelektől dolmussal, ezekkel a kisbu­szokkal bárhová el lehet jutni, a közeli városokba olcsón utazhatunk, és szinte bármikor megállnak az intésünkre.

A bazárokban a törökök rugalmasak, elfogadják a lírán kívül a dollárt és az eurót is. A legfőbb tanács, hogy kötelező alkudni, a táskákat, pólókat, ékszereket akár fele áron is megvehetjük, mint amit eleinte mondanak.

MANGO CLUB

A Kartago Tours Mango Club programja ke­retében két szállodában – a sidei Paradise Side Beach és a kemeri Marti Myra – magyar nyelvű animátor várja a vendégeket. Belekben érdemes megnézni a híres delfinshow-t és az egykori karavánszerájt, aki pedig vásárfiát akar, Sidében a bazárban mindenféle érdekes dolgot talál.

Side közelében a Manavgat-vízesés meg­látogatását kár lenne kihagyni a melegben. Üdítő érzés nézni a vízpermetet, a bátrabbak térdig merészkedhetnek a nyáron is jéghideg vízbe. Kellemes kávézók vannak a környéken, ahol szívesen kínálják kedvelt sörüket, az Efest. Népszerű még a boza (erjesztett ital búzából vagy darából); az alkoholmentes ita­lok között az ayran (joghurtital) és a şalgam (vörösrépalé). Aki távolabbi látnivalókra is kí­váncsi, az válogathat a fakultatív programok közül: Kappadókia, Pamukkale, raftingolás és többféle hajókirándulás is szerepel a Kartago Tours kínálatában.

KEDVENC HOTELEK

Vegyük hát sorra a 45 meglátogatott szál­lodából azokat, amelyeket a legjobbnak ítéltek a viszonteladók! Nagy kedvenc lett Manavgatban a Club Calimera Serra Pa­lace közvetlen tengerparti, gyermekbarát szállodakomplexuma, gyerekparadicsom­mal, csúszdákkal, ahol a miniklub és az öt medence mellett varázslatos mesevilágot hoztak létre a tervezők. A Side kapujában lévő, háromcsillagos Side Miami Beach is a kedvencek közé tartozott, ez inkább a fiatal turistáknak felel meg, mert közel a város, és a tenger is csupán kétpercnyi sétával elérhe­tő. Side neve egyébként gránátalmát jelent, ez a szimbólum megtalálható a Sidében vert pénzen. A város nem túl nagy, viszont annál gazdagabb ókori emlékekben és látványos­ságokban, ilyen például a várost övező fal.

Sokan szavaztak a nagycsaládosoknak szóló Paradise Side Beach ötcsillagos szállo­dakomplexumra, amely közvetlenül a tenger­parton található, és sok légkondicionált kis apartmanból, stúdióból áll, amelyeket akár öt-hat személy is kibérelhet. Side központja könnyen elérhető dolmussal, és tíz percre van innen a Titreyengöl-tó.

SZULEJMÁN TRÜKKJE

Alanya híres arról, hogy itt található Szu­lejmán szultán volt rezidenciája, a monda szerint a várában bekerített uralkodó szorult helyzetében kecskék szarvára kötött égő gyertyákat, és ezzel a trükkel sikeresen té­vesztette meg az ellenséget a várvédők szá­máról. A város a Taurus-hegység hatalmas vonulatai előtt fekszik, banán- és citromültet­vényekkel körülvéve. Ismertetőjele a mélyen a tengerbe nyúló sziklaszirt, amelynek tetején áll az erődítmény. Szállodái közül kiemelkedő az egy lánchoz tartozó, közvetlen homokos tengerparti szakasszal rendelkező Pegasos Royal, Resort és Club.

MINDEN HARMADIK VENDÉG VISSZATÉR

Alanya legrégebbi és első szállodája a Maritim Club Alantur, amely annyira szerethető hotel, hogy vendégei hetvenöt százaléka visszaté­rő. Közvetlen homokos tengerpartja nagyon kedvelt, zenés esteket rendeznek, három te­niszpálya, minigolf, biliárd és szépségszalon kényezteti a vendégeket. Hatalmas területen játszhatnak a gyerekek, és a csendre vágyó­kat külön medence és napozóágyak várják. A szálloda kiváló konyhája messze földön híres.

Kemer, az egykor kis halászfalu mára a környék nyüzsgő idegenforgalmi központja, jelentős kikötővel. A Majesti Mirage öt tenisz­pályájával és a Marti Myra asztmatikusak­nak jó levegőjével, magyar animátorával és csodás kertjével emelkedik ki a választható helyek közül a nyaralók számára.

Nem hagyhattuk ki a tavaly a listára felvett beleki szállodákat sem. Ha nem­csak pihenni, de látni is szeretnénk valamit, Belek az egyik legmegfelelőbb hely, innen a környék legtöbb nevezetessége könnyen megközelíthető. Közel van Perge városa és a híres amfiteátrum Aspendosban. Antalya is könnyen elérhető, illetve több római és görög kori várost is érdemes felkeresni, például Olympust és Termessost. Beleken kedvel­tek a luxusellátást nyújtó Papillon hotelek, a Belvil, az Ayscha és a Zeugma.

Aki ezt a varázslatos országot megláto­gatja, visszahúzza majd a szíve. Nemcsak a tenger és napfény felejthetetlen, hanem a tö­rökök kedvessége, eleinte furcsának tűnő rá­érőssége is. A röpke egy hét alatt átvettük ezt a mentalitást, lassan magunk mögött hagytuk a nyüzsgő hazai tempót, és élveztük a sehová sem sietők, a semmi sem sürgős érzését.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai