Új Tourinform Pont és városszépítés Esztergomban

Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. kedden sajtótájékoztatót tartott a GINOP-7.1.9-17-2020-00043-as számú „Szent István tér turisztikai célú fejlesztése és Tourinform Pont létesítése az esztergomi Várhegyen” című projekt megvalósulása kapcsán az esztergomi Szent Adalbert Rendezvényközpontban - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere beszédében elmondta, hogy a több mint 300 millió forint értékű állami támogatással megvalósult beruházást az önkormányzat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-vel és az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft-vel konzorciumban valósította meg. „A beruházással a célunk az volt, hogy világörökségi várományos helyszínként az esztergomi Várhegyen, a Bazilika előtt elhelyezkedő Szent István téren olyan fejlesztés történjen, ami méltó ehhez a leendő ranghoz és a környezethez. Úgy gondolom, hogy a látvány önmagáért beszél. Ez pedig tovább erősíti Esztergom turisztikai és marketing értéket, mely által növekedhet a városba látogató vendégek száma.” – jegyezte meg a polgármester, majd hozzátette, hogy a beruházás során rendezték a zöldfelületeket, a felhajtó rámpa két oldalán virágokat, örökzöldeket ültettek, öntözőrendszert építettek ki, korszerűsítették az elektromos hálózatot, valamint megújították a közvilágítást. Továbbá a projekt részeként egy Tourinform Pontot hoztak létre a Várhegyen.

 

Suhajda-Molnár Anikó, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az esztergomi Várhegy ezzel a fejlesztéssel még szorosabban bekapcsolódik a térség turizmusába. „Turistaként barangoltam be Esztergomot és azt kell, hogy mondjam, példaértékű utat járt be a város az elmúlt években, hiszen infrastrukturális fejlesztések és beruházások történtek.”  A vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet a Tourinform Pont fontosságára is. Kiemelte, hogy az országosan elérhető, közel száz irodából álló hálózat nemrégiben egységes arculat mentén újult meg. Erre azért is volt szükség, mert a turisták sokszor itt szerzik meg az első és utolsó benyomásukat a térségről, hiszen a turisztikai információs irodák már az utazás megkezdése előtt inspiráló kiadványokkal, személyre szabott ajánlataikkal segítik az utazni vágyókat. Suhajda-Molnár Anikó a beszédében rávilágított arra is, hogy az év első négy hónapjában, az előző évhez képest 48 százalékkal több külföldi turista látogatott el Esztergomba, valamint a város szálláshelyei tavaly 114 ezer vendéget és 243 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezzel pedig Esztergom volt a második a térségben. A 2023-as nyári hónapokra eddig 41 ezer vendégéjszakára érkezett be előfoglalás Esztergomban, melynek 80%-a belföldi foglalás.

Dr. Török Csaba, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház plébániai kormányzója elmondta, hogy ezen a ponton a város szívében sajátosan találkozik a történelmi és kulturális örökség, a vallási központ jelleg és természetesen a turizmus. „Esztergom Magyarország fővárosa, legalábbis egyházi értelemben. Ezt pedig a Várhegyen épült Bazilika felirata is mutatja: CAPUT MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE, azaz a magyarországi egyházak feje, anyja, és tanítója .” – jegyezte meg az atya, majd kiemelte, hogy a megújult rámpának hármas fontossága és funkciója van. Az egyik, hogy a főtemplomnak olyan esztétikai kerete, fölvezetése, perspektívája lett, ami valóban méltó. A másik szempont ugyanígy fontos, méghozzá a templom megközelítésének méltó biztosítása. Ez pedig az oldallépcsők fokozatos megújításával, lift kiépítésével, valamint a rámpánál található járdák kiépítésével valósulhatott meg. Az utolsó szempont pedig, ami ezzel összefügg, hogy a Bazilikához koncentrálódó turisztikai forgalom hogyan jelenik meg közvetlen és a tágabb környezetben, vagyis hogyan részesülnek olyan folyosók, amik a főtemplomot összekötik a Szent István téren található intézményekkel és turisztikai célpontokkal, mint például a Szent Adalbert Központ, Prímás Pince, Vármúzeum és a szállodák.

 

Utolsóként Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője járult a mikrofonokhoz, aki számadatokkal készült a projekttel kapcsolatban: a rámpa felújítása során 7.300 négyzetméter zöldfelület újult meg, ahol több mint 3.800 darab cserjét és 11.000 darab évelőt telepítettek. 740 négyzetméteren kockakő burkolatú járdafelületet építettek, 470 négyzetméteren szórt burkolat készült, 15 fával zöldült tovább a környezet, 18 darab padot és 3 hulladékgyűjtőt helyeztek ki, valamint 26 kandeláber újult meg. Az új Tourinform Pont kapcsán megtudtuk, hogy több mint 12 négyzetméter alapterületű irodát létesítettek turisztikailag frekventált helyen, bútorokkal, informatikai eszközökkel, valamint az alapinfrastruktúra kiépítésével. Kiemelte, hogy 7 nyelven (magyar, angol, német, szlovák, lengyel, francia, japán) 30.000 példányszámban Várhegy kiadványt készítettek a turisták könnyebb eligazítása érdekében, továbbá országos online marketing kampányt is megvalósítottak a pályázat keretében.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.