hirdetés
hirdetés

Új útikönyv a Hiberniától

Montenegró Crna Gora címmel színes, 216 oldalas útikönyvet jelentetett meg a Hibernia Kiadó, a kötet szerzője Sebestyén Árpád. A könyv bemutatóját csütörtökön, Montenegró magyarországi nagykövetségén rendezték meg, amelyen a szerző és a kiadó mellett részt vett Montenegró magyarországi nagykövete is.

hirdetés

Mirsad Bibović méltatta a könyv értékeit, köszönetet mondott a szerzőnek, valamint a kiadó ügyvezető igazgatójának, Marton Jenőnek, hogy ilyen szép kiadványt hoztak létre. 

A kötetben olvashatunk a sokszínű ország földrajzáról, csodás tájairól, a tengerpartról, a hegyvidékről, történelméről, valamint hasznos információkról, amelyekre az utazók számára szükség lehet. Többek között például azokról az útvonalakról, amelyek az országba vezetnek, az éttermekről, a konyhaművészetről és az italokról, az árakról, a szállásokról, a parkolásról, és az utazási irodák elérhetőségéről. Külön oldalak foglalkoznak Herceg Novi-val és környékével, a Kotori-öböllel és környékével, bemutatja Tivat és Budva szépségeit és azok környékét, a tengerpart is kiemelten szerepel a kötetben, fényképes illusztrációval járja be Podgoricát, a Skodrai tavat, Cetinjét és Bart. Végül a gyakorlati tudnivalók előtt még kis úti szótárral segítik az utazók informálását. A kiadványban 18 térkép és 300 fotó található.

A kétezer példányban megjelent könyvet – a kiadó tervei szerint – bővíteni fogják a továbbiakban, ezért is szerepel a könyv bevezetőjének végén Sebestyén Árpád és Marton Jenő felkérése: ha új, vagy a leírtaktól eltérő megfigyelésekre tesznek szert az olvasók, osszák meg tapasztalatuk szerint velük, így együtt térképezik fel az országot, és következő kiadásukban tudják hasznosítani megjegyzéseiket.

Mirsad Bibović nagykövet tájékoztatójában elmondta, hogy 2011-ben 19 ezer magyar volt kíváncsi Montenegróra, 2012-ben a MALÉV leállása miatt csökkent ez a szám, mivel megszűnt a közvetlen járat az országba. Tavaly 1 millió 400 ezer turista érkezett az országba és ebből kevés volt magyar, éppen ezért erőfeszítéseket tesznek azért, hogy sikerüljön charterjárattal közvetlen kapcsolatot létesíteni a magyar utazókkal.

- Csak bízni tudunk abban, hogy lesz olyan partner, aki érdemesnek találja a közvetlen járatot a két ország között. Ez azért is fontos, mert az idei Utazás kiállításon nemcsak magyar, de montenegrói részről is elhangzott, hogy erre igény lenne – mondta a nagykövet, aki egyben az autóút szépségeit is ecsetelte.

- Remélem, a légikapcsolat hiánya nem gátolja a magyarokat abban, hogy ellátogassanak hozzánk, gépkocsival 680 kilométer Podgorica, és út közben csodálatos szépségekkel találkozhatnak, nem csak a tengerpartot látják, hanem csodás hegyeinket is – tette hozzá.

A bemutatón a nagykövet meghívására részt vett Vajda László, aki uniós tanácsadóként a közelmúltban hét hónapot töltött el Montengróban, ahol a 2012. június végén megkezdődött uniós tárgyalások kapcsán nyújtott segítséget a Magyar Külügyminisztérium megbízásából. Főleg a mezőgazdaság, az élelmiszerbiztonsági és a halászati fejezet tárgyalását segítette több évtizedes szakmai tapasztalataival.

Mint elmondta, ez alatt az idő alatt sok ismeretet szerzett és lehet, hogy ő is könyv írására adja a fejét. Be akarja mutatni azt az országot, ahol a nemzetiségek békésen élnek egymás mellett, tisztelik egymás vallási ünnepeit, nem zárják a kocsikat, a motorokat, mert senki nem lopja el, az emberek barátságosak az idegennel és kiváló a közbiztonság. Érdekelte az ottani történelem és a kultúra is, járt több kolostorban, különösen megragadta az ott élők szívélyessége, barátságossága.

Nagyra értékelte a szerző és a kiadó munkáját, amely ilyen színvonalas kötet megjelenését eredményezte.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai