Újabb két Michelin csillag Horvátországban

A zágrábi Noel ás a lovrani Draga di Lovrana éttermek – egy csillagot kaptak, míg a šibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360º és a rovinji Monte sikeresen védték meg egy-egy Michelin csillagukat

Horvátországban ezen felül nyolc Bib Gourmand minősítésű étterem van, míg 51 étterem büszkélkedhet Michelin Plate besorolással.

A jelenlegi Michelin besorolású horvátországi éttermek listája ide kattintva elérhető.

Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója elmondta, hogy rendkívüli nagy megtiszteltetés Horvátország és a horvát turizmus számára, hogy most már 5 étterem büszkélkedik Michelin csillaggal.  Különösen örvendetes, hogy Rovinj, Dubrovnik és Šibenik után a Kvarner-i régió és Zágráb is csatlakozott eme kivételes társasághoz. A turisztikai szakember aláhúzta továbbá, hogy a Michelin besorolás a horvát gasztronómia, mint turisztikai termék számára is hatalmas potenciállal bír.

Gari Cappelli horvát turisztikai miniszteris gratulált a díjazott éttermeknek és felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az adott országba látogató turisták  mint egy 93 százaléka fogyaszt szívesen a helyi ételekből és italokból, a kulináris élvezetek a turisztikai szegmens szempontjából kiemelt fontossággal bírnak. A miniszter úgy véli, hogy az újabb odaítélt Michelin csillagok fantasztikus lehetőséget nyújtanak Horvátország, mint csúcs gasztró-desztináció további globális promóciójához.


Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.