Sztárok, szakácsok, pulykák

Ajaj, nem jó jel, ha a december 10-i hétfő déli főzős program – a közelgő karácsonyra való tekintettel a Sztárok, szakácsok, pulykák programot hirdettük meg ezúttal a METRO Vevőakadémián – egyik résztvevője, Vujity Tvrtko hétfőn korareggel telefonál.

Lebetegedett? Elakadt valahol a hóesésben? Nem, mint kiderül, az az ötlete támad, hogy mi lenne, ha ő kezdené el, és a felesége fejezné be a pulyka elkészítését a budaörsi professzionális főzőkonyhán, mert amúgy Gyöngyi, a neje bánik náluk úgyis profi módon a főzőkanállal. Mondom neki, hogy ez nem jó ötlet, mert itt senki nem a professzionális főzőtudására kíváncsi, hanem ez tulajdonképpen

egy vidám örömfőzés együtt, ahol sztárok, sztárséfek sütnek-főznek közösen,

és amely nem is igazi verseny, hanem inkább egy könnyed, vidám, már a karácsonyt köszöntő kellemes együttlét. Aztán főleg az győzi meg, hogy végig részt vesz a „komoly” megmérettetésen, hogy a Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetője, Szenczy Sándor is ott süt-főz mellette, sőt Weisz Fanni szépségkirálynő is, aki a Szolgálat nagyköveteként, Trvtkoval együtt járja az országot, és az éppen zajló Cipősdoboz akció keretében adja át az ajándékokat az arra rászorulóknak.

A pulyka és a gesztenye kötelező elem, minden más választható, mondja a program moderátoraként Havas Dóra blogger, és az alkalmi párok máris lázas turkálásba kezdenek a kikészített kosarakban, hogy ki mit vigyen magához a tűzhelye felé. Trvtko ezúttal mindenben profi séfjére, Sára Zsuzsannára (sous schef, Arany Kaviár) hallgat, amit ő kér, már viszi is a vágódeszkájuk felé. Fanni Kiss Krisztiánnal (executive chef, Garibaldi Étterem) főz együtt, az ő párosuk – Fanni hallásfogyatékossága okán érthetően – csendes és visszafogott, viszont annál nagyobb az összhang köztük: Fanni szinte Krisztián szeméből olvassa ki, mit vegyen ki a közösen pakolt alapanyagok közül.

Annál harsányabb párost alkot a már második alkalommal velünk főző színész, Szabó Győző – Hajdú Zoltánnal (executive chef, Ken Karpathia), akik sütőtökökkel cikáznak, hagymahegyeket, és mindenféle földi jót visznek az munkaasztaluk, és együtt tervezgetik, hogy még mi mindent tesznek bele. Szenczy Sándor, aki munkájából adódóan sokat van úton, és gyakran kénytelen ezt-azt elkészíteni mind magának, mind önkéntes jószolgálati csapatának vagy a bajbajutottaknak szerte a világban, bár valóban sokkal gyakorlottabb szakács, mint régi barátja, Trvtko, most azonban türelmesen vár profi társára, Bóné Márkra (executive chef, Carne di Hall). Aki utolsóként esik be a főzős buliba, és még éppen a szakácskabátot ölti magára, amikor a többiek már az alapanyagok közül válogatnak.

Negyvenöt perc – ennyi idejük van az egymással „versenyző” pároknak arra, hogy egy karácsonyi asztalra illő pulykaételt készítsenek. Trvtko (főzés helyett) abban alakít nagyot, amihez ért. Miközben jóízűen falatozik az eléje pakolt gesztenyéből,

egy hagymával, almával és pulykával tarkított régi, gyerekkori karácsonyi családi történtet mesél,

és annyira élvezetes az előadása a hallgatóság számára, hogy egészen eltörpül emellett az a tény, hogy mellette gyakorlatilag egyedül süt, főz, aprít, előkészít a profi szakácslány. Zsuzskót egyébként egyáltalán nem zavarja ez, hiszen a budai topétterem konyháján sem valószínű, hogy valamelyik pályára az ismert műsorvezető-szerkesztőt kérné fel.

Győző mellettük viszont annál inkább profi társa, Zoltán kezére játszik: hámozza, felvágja, és apróra vágja a sütőtököt, gesztenyét pucol, süt-főz nagy egyetértésben sürögnek-forognak a tűzhely körül.

„Mint egy cipősdobozba, annyi mindent tuszkolunk a pulyka belsejébe”, állapítja meg Szenczy Sándor, miközben serényen kivitelezi, amit profi főzőtársa kér. Fanni is tökéletes kuktalány a profi szakács oldalán: hagymát vág, közben nevetve könnyezik, gesztenyét pucol, és közben még a mártásra is figyel a gázon, hogy ne égjen oda. Kacsint közben: mindjárt kész vannak, és jöhet a terítés. Trvtkoékat közben egyáltalán nem zavarja, hogy nem állnak még sehogy. Remek (újabb) könyv születhetne a megható karácsonyi történetből, azonban az ételük még nem áll sehogy, bár a műsorvezető megnyugtatja az aggódó körbeállókat: „tökéletesen haladunk, izgalomra semmi ok.”

Hú, közben Győzőék nagyon belehúznak: már emelgetik ki a ropogósra sült töltött húsokat a serpenyőből, és mennyei illat száll körülöttük.

Nincs mese, a negyvenöt perc szinte elröpül, két pár készen is van időre: Győzőék és Fanniék. A baptisták vezetője eközben még a köretnek szánt forró céklával bajlódik, Trvtko kezében ellenben nincs se forró, se hideg étel, ő viszont egy újabb remek történetbe kezd, ezúttal a karácsony utáni napok, és egy rozmaringos kacsamell áll a sztori középpontjában.

Már mind a négy „versenyző pár” fogása az asztalon, és egy újabb kellemes része következik a programnak: mindenki kóstolja a másik ételét, és azt pontozhatja, így alakul ki a végleges sorrend. Orrhosszal nyer a többiek előtt az egész versenyt és programot a legkomolyabban vevő páros, a Szabó Győző – Hajdú Zoltán férficsapat, akiknek kreációja ráadásul ötletes nevet is kap: kötözött krampulyka lett. (krampusz + pulyka párosítása, Győző ötlete alapján).

Mindenki METRO ajándékcsomagot kap, a profi séfek pedig plusz ajándékként lehetőséget arra, hogy 2013-ban valamelyik METRO Vevőakadémia tréningen részt vehetnek, vagy konyhájukról delegálhatnak egy náluk dolgozót a tréningre.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.