Apácamell, Suhajda csemege és kézzel írott recept

Nem mindennapi értékmentő programba kezdett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat találkozóján a többgeneráción keresztül működő, ma is jól ismert Suhajda és a Végvári cukrászdák tulajdonosai, családtagjai, cukrászai meséltek történetükről és mindennapjaikról.

Az 'Apácamell' nem más, mint a Végvári cukrászda olasz ihletésű tojássárgás krémes citromos piskótája, melyet a különleges formája miatt az olaszok is így neveznek. A Suhajda csemege pedig Suhajda Józsefnek az a híres desszertje, mely 1912-ben Párizsban megkapta a Grand Prix kitüntetést, majd 1913-ban ismét aranyéremmel jutalmazták. Mindkét süteményt megkóstolhatták és egy exkluzív datolyaszelet kézzel írott receptjét is megkapták a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kortárs Cukrászat rendezvényének szakmai vendégei.

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A programsorozaton mindemellett szerepelnek majd olyan ifjú cukrászok is, akiknek fiatalságuk ellenére az elhivatottságuk és eddigi munkásságuk példaértékű.

A múzeum Dobos szalonjában érdekes és színes történetek, életutak, szakmai műhelytitkok nyomában sütemények és csokoládék kóstolgatása és kötetlen beszélgetések közben ismerkedhetnek a szakmai résztvevők a múlt, jelen és az új generáció képviselőivel. Az ínycsiklandó kérdéseket Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője tette fel a meghívott vendégeknek.

„A legfontosabb, hogy ez egy értékmentő akció. Szeretnénk ugyanis, ha lenne egy archivált anyagunk ezekről a cukrászatokról, melyet megmutathatunk majd a jövő nemzedékének is. Az Ipartestület szándéka ugyanakkor az is, hogy ezzel a rendezvénnyel is felhívja a figyelmet a minőségi termékeket készítő cukrászokra, cukrászatokra. Minőség, alázat és magas szintű szakmai tudás, a régi történetek erről mesélnek és a sikeres maiak ezt csinálják” -vallja Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

Számos családi titkot tudtunk meg a a 105 éves Ilonka nagymamától a megmaradt töredékek alapján a Suhajda cukrászdáról. Egy régi álom vált valóra az eredetileg Szegeden, később Budapesten nyitott, az államosítás során elvett, majd 60 év után, 2012 decemberében Budaörsön történő üzlet megnyitásával – árulta el szerkesztőségünknek Szentandrási- Szabó Emese tulajdonos, üzemeltető. A budaörsi cukrászdában ápolják a Suhajda hagyományokat és szellemiséget, mely szerint 'jót csak jóból lehet készíteni'. Mindezt modern köntösben, a mesterséges alapanyagok nélkül, a süteményekhez is csak vajat használnak, a tej, a tejszín állati eredetű, a bonbonjaik kizárólag magas kakaótartalmú minőségi csokoládékból, a gyümölcsfagyi pedig gyümölcsből készül, minden helyben, manufakturális módszerekkel. A tulajdonosok vallják, hogy a kultúra is fontos a süteményezés mellett. A Suhajda cukrászda lakásszínházat is berendezett, nyáron pedig egy terasszal bővül ki az üzlet, ahol színházi estekkel várják a vendégeket.

A Rákoshegyi Végvári cukrászda régi történetét a mama, Végvári Gabriella eleveníti fel. 1902-ben még az ő nagypapája alapította meg a cukrászatot az Üllői úton. Szomorúan idézi fel az 50-es évek államosítását, amikor még gyermek volt. „Három fiatalember bejött, jegyzőkönyvet írt, majd ki kellett mindenkinek mennie az üzletből. Másnap nem tudtam megérteni miért nem mehetek be és miért nem játszhatok a többiekkel.” 1957-ben csak nagy összeköttetések révén tudták megnyitni a Rákoshegyi cukrászdát, mely mind a mai napig üzemel.

A Végvári fiúk, Hajduk Viktor és Barna, akiknek édesanyjuk később átadta az ipart, így emlékeznek: „Ott nőttünk fel az üzletben, a napi rutinban benne voltunk. Számunkra mind a mai napig az alapanyag minősége a fontos. Régi receptek alapján dolgozunk, ahol követjük a családi hagyományt. Látható a régi papíron: tiszta teavajból készült termékek, ezt mi is igyekszünk folytatni. Manapság a multikkal kell versenyeznünk. Aki azonban szereti a minőséget és az eredeti dolgokat, nálunk megtalálja.”

A Végváriak voltak az elsők a magyar cukrászatban, akik a marketing és az értékesítés részt kiadták a kezükből és profikra bízták. „Túl sok mindenre kell figyelnie egy cukrásznak. Csak dolgoztunk és nem értettük, hogy a végén miért nem marad pénz”- mesélik a Hajduk testvérek. Ma már öt Végvári cukrászda van az országban, s a gazdasági szemlélettel sokkal jobban mennek az üzletek is, figyelik az áramfogyasztást, a különféle adók, a zeneszolgáltatási díj befizetését és már jóval előre tervezik az akciókat is, míg korábban ezek teljesen spontán módon történtek.A fagylaltversenyen is aranyérmes és több rangos díjat is nyert cukrászda szlogenje mindent elárul a megpróbáltatásokról és az örömökről:

„Az élet bizonytalan, kezd a desszerttel!”

Az egyedülálló rendezvénysorozat és ezzel a cukrászati értékek őrzése, archiválása tovább folytatódik a Vendéglátóipari Múzeumban, miközben a régi emléktárgyak, cukrászati ereklyék a decemberben nyílt kereskedelmi kiállításon megcsodálhatók.

Forrás: Vendég & Hotel


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.