A legdrágább marhahús most a menzákra kerül

A külföldi turisták távolmaradása és az éttermek bezárása miatt tetemes készletek maradtak a japán marhatenyésztők nyakán a világ legdrágább marhahúsából.

Önmagában nem újdonság, hogy a szigetország lakói wagyut esznek, a szó ugyanis egyszerűen csak annyit jelent, hogy japán (wa) marhahús (gyu). A nemzetközi gasztronómiában azonban a kifejezés  a szájban szinte elolvadó, az izomrostok között egyenletesen elraktározott zsír miatt márványos mintázatú, különlegesen finom marhahús szinonimája. A wagyu marha egy gyűjtőnév, több fajtát és földrajzi területet foglal magában, amelyek közül legismertebb a Kobe környékén tartott “japán fekete” szarvasmarha húsa, amelynek ára a kilónkénti 500 eurót is elérheti - írja a Magyar Konyha.



Az eredetvédelmi oltalom alá eső terméknek számos - igen szigorúan ellenőrzött - származási és minőségi kritériumnak kell megfelelnie. A hamisítás elkerülése érdekében a minősített kobei wagyu exportját kilóra pontosan számon tartja a Hjogó tartományi hústermelők szövetkezete, visszakereshetővé téve minden egyes tételt.

A luxuspiac nyomora

A pandémia okozta leállás miatt a termelők nehéz helyzetbe kerültek, drámaian visszaesett az értékesítés, a raktár tele, a kassza viszont üresen maradt. A felhalmozódott készleteket a hústermelők a belföldi piacon próbálták értékesíteni, sokszor akár 20-40 százalékos árengedménnyel ösztönözve a vásárlókat. A luxus termékek piacát különösen súlyosan érintik a járvány következményei: nemcsak a wagyu, hanem egyéb áruféleségek, például a Szent Jakab-kagyló vagy a lazac forgalma is drasztikusan csökkent - összességében minden olyan árucsoporté, amelynek fő felvevője az országba látogató külföldieket és a helyi fizetőképes lakosságot kiszolgáló éttermi szektor.

A japán kormány nem tétlenkedett: saját közbeszerzési erőforrásait mozgósította a helyi élelmiszer termelők túlélése érdekében. Egy 2020 áprilisában hozott intézkedés értelmében központi forrásokból finanszírozzák a közétkeztetésben - elsősorban az általános és középiskolák konyháin - felhasznált hazai alapanyagok beszerzését. A támogatás kezdetben csak a legsúlyosabban érintett marhahúsra és a Szent Jakab-kagylóra vonatkozott, de a szubvencionált hús- és halfélék köre folyamatosan bővül például helyi halakkal, szabadtartású csirkével. Az eredetileg 2020 végéig hatályos rendelkezést a nem múló egészségügyi válsághelyzet miatt a 2021-es évre is fenntartja a japán kormány.

A támogatásnak köszönhetően országszerte több ezer iskolai menzán jutnak normál esetben sokak számára megfizethetetlen, prémium minőségű élelmiszerhez a diákok. Csak a Kobe székhelyű Hjogó tartományban 1250 állami és magán oktatási intézmény kap wagyut, akár a legdrágább kobei minősítésűből.


Forrás: Magyar Konyha


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.