A rántott csirkére esküsznek a gyerekek

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál több száz – a fővárosban és 33 vidéki nagyvárosban található – étterem bevonásával készített elemzést a gyerekétel kínálatról. Az eredmény szerint a felmérésében résztvevő vendéglátóhelyek 10 százalékánál lehet kapni kifejezetten gyermekeknek ajánlott fogásokat.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss felmérése szerint a vállalat hálózatában található több száz budapesti és vidéki étterem jelenleg 10%-a kínál kifejezetten gyermekek számára készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló éttermek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel.

Az abszolút listavezető a rántott csirke (legyen szó egészben, csíkokban vagy nuggets formában készített változatról), ez a fogás szinte mindegyik étlapon szerepel. A második leggyakrabban előforduló étel a rántott sajt, bár ez már csak a gyermekételeket kínáló éttermek kevesebb, mint felénél rendelhető. A harmadik helyezést a paradicsomos bolognai tészta érte el, és csak eggyel maradt le a dobogóról a rántott halrudacska. A toplista ötödik helyén a pizza áll, amely a megszokott kínálat kis adagjának felel meg.


Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, civilben kétgyerekes anya és a Gyermek az asztalnál című könyv szerzője a Falatozz.hu kérdésére elmondta: „A kisgyermekes szülők gyakran feltételezik, hogy a gyerek rossz evő vagy válogatós. Ezek a félelmek lehetnek valósak is, de ha étterembe megyünk a családdal, nem kell aggódnunk, hogy az alkalomszerű étkezések jelentősebben befolyásolnák a gyerekek étkezési szokásait. Érdemes tehát olyat rendelni, amit tényleg szeretnek, illetve ez jó lehetőség, hogy  újdonságokat is kipróbáljanak. Mindazonáltal nagyon kellenek a főzelékek, például a borsó, a spenót vagy a sóska, a párolt zöldség vagy a pépesebb rakott zöldségek, hiszen ezek komplett ételek, van bennük minden, amire a gyerekeknek szükségük van” – mondta a szakértő.

Bár a felmérés szerint kevésbé jellemző, hogy a gyermekeknek szánt alapételeket zöldségekben gazdagon tálalnák, a legelterjedtebb fogások mellett azért a Falatozz.hu-n nagyobb kínálatból is választhatunk, mint például a vaslapon sült csirkemell rizi-bizivel, a grillezett mézes csirkemell rizzsel, a lepketészta sonkával és kukoricával, a kicsi döner tál, vagy a pulykamell golyók petrezselymes, sajtos, enyhén fokhagymás töltelékkel.

Forrás: Élelmiszer Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?