Borszerda-estek és tárlatvezetés a Nemzeti Galériában

Szeptember 13-án és 20-án kiállítások, tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a közönséget a budai Várban.

A rendezvénysorozat immár tizenkettedik alkalommal kínál rendhagyó múzeumi programot a képzőművészet és a bor rajongóinak.

Borszerda-estek látogatói a művészeti élmények mellett a Nemzeti Galéria teraszáról egy-két pohár bor társaságában élvezhetik a dunai panorámát. Az idei Borszerdák tematikája különböző ellentétpárokra épül: a szeptemberi alkalmak az “álom és valóság”, valamint a “mesterek és tanítványok” témakörét járják körbe.

A szeptember 13-ai esten Álom a múltról és a történelem valósága címmel Bellák Gábor művészettörténész tart rendhagyó előadást a történelmi festészetről, Winkler Nóra művészeti szakember, az Artmagazin alapítója és Topor Tünde művészettörténész, a lap főszerkesztője pedig közös tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket Kortárs művek titkai címmel a nemrég megújult Lépésváltás – frissítve! című tárlatban.

Szeptember 20-án a frissen nyílt Barabás Miklós-kiállításhoz kapcsolódóan Csorba László történész tart előadást, és a tárlatot a közönség tárlatvezetéssel is megtekintheti. Ezen az estén a múzeum egyik kabinetkiállításához kapcsolódóan – amely a bikaviadalok szereplőit, kulturális jelentőségét és a téma gyökereit járja körbe – Pablo Picasso halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve Picasso mint Goya-tanítvány – két alkotó bikaviadaljai címmel Bodor Kata művészettörténész is előadást tart.

A tárlatvezetések pedig megismertetik Munkácsy Mihály művészetét és párizsi magyar pártfogoltjait, valamint Vaszary Jánost, tanítványként és mesterként egyaránt.

A szeptemberi Borszerda-estek meghívott borászatai a tokaji Harsányi Pincészet és a villányi Günzer Családi Birtok; a borászatok képviselőit beszélgetéseken ismerheti meg a közönség.

Forrás: Librarius


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.