Borutak helyett borösvények?

BorÉrt elnevezéssel félnapos szakmai konferenciát szerveztek a Vajdahunyad Várban január 26-án, ahol fő témaként a hazai borturizmus létjogosultsága szerepelt.

Többek közt elhangzotta magyar borok többsége sokkal értékesebb beltartalommal bír, mint mondjuk egynéhány osztrák, szlovén vagy német tétel, mégis, ez utóbbiak köré komoly turisztikai ágazatot szerveznek.

A magyar borászati ágazat megérdemelné, hogy a pincegazdaságok és a bort szerető potenciális turisták közé egy fajsúlyos szervezet beékelődjön. Azonban ma még egyelőre nincs ilyen.

 

A szakmai rész egyik fő kérdése így hangzott: Mi a siker útja a pincétől a vásárló poharáig? Hiszen a fogyasztók általában nem a bort, hanem a hozzá kapcsolható élményt keresik.   

Kiemelt célként szerepelt a fiatalok megszólítása, ezért a tematikus nap szervezői a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve a korábbi évekhez képest még szélesebb körben és kedvezményt kínálva szólították meg a diákokat, a kulturált borfogyasztás jegyében.

A konferencia keretében a kerekasztal beszélgetésen szóba kerültek a friss trendek, fogyasztói preferenciák, új fogyasztók, a gasztronómia szerepe a borturizmusban, bemutatkoztak borvidékek, és szó esett az oktatás szerepéről a minőségi borturizmus megteremtésében.

Több tucatnyi kiállító - pincészetetek, turisztikai szakemberek, szolgáltatók, oktatási intézmények, önkormányzatok szállásadók, turisztikai attrakciók tulajdonosai képviseltették magukat, a határon túlról is. Ebből bizonyára profitáltak a jelenlévők, hiszen a kapcsolatok kialakítása nélkül nem sikerülne a borturizmus fellendítése. A rendezvény főszereplője idén a Kunsági borvidék volt.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?