Hasznos tippek a romantikus borválasztáshoz

Milyen bort válasszunk a Valentin-napi vacsora mellé? Hogyan válhatunk pillanatok alatt „borszakértővé”? Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? A Dubicz Borászat összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel elkápráztathatjuk kedvesünket Valentin-nap alkalmával, február 14-én.

A Valentin-napi vacsorához leginkább illő borok kiválasztása nem könnyű feladat, bár az étel-ital párosítás alapvetően szubjektív, érdemes néhány alapvető szabályt figyelembe venni. Megfelelő párosításnál a bor kiemeli az étel ízét, ráadásul a bor egyedi jellemzői is jobban tudnak érvényesülni.


Fontos, hogy egy többfogásos menü esetén mindig a könnyed, fiatal, úgynevezett reduktív borokkal kell kezdenünk a sort, ezután jönnek a testesebb, komplexebb fajták, majd a legvégén az édes desszertborok. Kivételt képez a liba- vagy kacsamájból készült előétel, amelyhez általában édes, félédes vagy aszúbort kínálunk.


Borral készült fogásoknál pedig alapszabály, hogy mindig az étel elkészítéséhez használt bort válasszuk kísérőként. Aperitifként fogyaszthatunk pezsgőt esetleg habzóborokat, mint például a Dubicz Borászat illatos muscat lunel szőlőből készült gyöngyöző borát, a Zsizsit. Az alacsonyabb alkoholtartalmú, illatosabb borok, mint például a reduktív olaszrizling vagy egy könnyed, illatában és ízében virágos jegyeket viselő Irsai Olivér is megfelelő választás lehet egy romantikus vacsora kezdetére.

Vörös húshoz vörös bor?


Általános szabály, hogy a könnyebb, kevésbé fűszeres ételekhez friss, fiatal fehérborokat célszerű választani, míg az intenzívebb íz világú, esetleg zsírosabb fogások mellé erősebb fehér- vagy testes vörösborokat szokás fogyasztani. Húsétel esetén a tévhitekkel ellentétben, nem a hús színe, hanem az étel elkészítésének módja, illetve a mellé tálalt szószok karaktere határozza meg, milyen típusú bor illik leginkább hozzá. Vajas és gyümölcsös mártásokhoz mindig fehérborban gondolkozzunk.


Enyhén fűszerezett, párolt vagy főtt húsokhoz fehér, míg a grillezett, sült húsok mellé egy primőr rozé a legjobb választás. Csirkéből, pulykából készült ételek esetén jó választás lehet például a szőlővirág és tearózsa illatát idéző 2016-os Muscat Ottonel vagy egy közepesen testes, árnyalatnyi virágos tónussal rendelkező Savignon Blanc.

Tengeri herkentyűk


A Valentin-napi menüsorok népszerű ételei az afrodiziákumként is számon tartott tengeri halak, kagylók, rákok, valamint a kaviár. A szárazabb húsú, kevésbé intenzív ízű halakat könnyű fehérborokkal párosítjuk, míg egy grillezett tonhal vagy lazac esetén egy szárazabb Szürkebarát vagy rozé – például a Dubicz Kékfrankos Rosé bora – lehet a megfelelő választás. Amennyiben vajas vagy tejszínes mártással készül a hal, egy testesebb, hordós érlelésű fehérbort válasszunk.
A gyöngyöző borok nem csak aperitifként fogyaszthatók: könnyedségüknek, enyhén gyümölcsös íz világuknak köszönhetően halas és tengeri ételek kísérőiként is kiváló választás lehetnek.

Desszertborok – a Valentin-nap slágerei

A desszertek esetén – melyek jó eséllyel minden Valentin-nap alapkellékei – alapvető szabályként vegyük figyelembe: a desszert sosem lehet édesebb, mint a mellé kínált bor. Az édességek gyümölcsössége, illetve savtartalma fontos szempont a bor megválasztásánál. Bár a desszertek gyakori kísérői az édes borok, azok is könnyen találhatnak desszert-bor párosítást maguknak, akik inkább a szárazabb fajtákat kedvelik. Rétesekhez, öntettel megbolondított édes, kelt tésztákhoz vagy mandulatortához például jól illik egy olyan, késői szüretelésű bor, mint a 2008-as Fríz Hárslevelű. Egy illatában és ízében is piros gyümölcsöket idéző kékfrankos rozé megfelelő kísérője lehet egy könnyed epertortának vagy egy tál friss epernek. A citrusosabb, fanyarabb ízvilágot kedvelők számára jó választás lehet egy citromtorta-Savignon Blanc párosítás. Az olyan tartalmasabb desszertek, mint a csokitorta, csoki mousse, rigójancsi, lúdlábtorta vagy gesztenyés sütemények mellé tökéletesen passzol egy pohár kékfrankos-cabernet franc.

A csokoládéra is érdemes figyelni

A szerelem világnapján a bor mellett szintén közkedvelt ajándék a csokoládé. Ahogy a desszertek, úgy a csokoládé esetében is gyakran édes borokkal párosítják azt, de testesebb borok mellé is találhatunk ízben harmonizáló csokoládét. Egy magas kakaótartalmú étcsokoládét társíthatunk egy kékfrankos vagy cabernet franc borral.


A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet. A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait és a legmodernebb technológiát ötvözve, kiváló ár-érték arányú friss, illatos, könnyed boraik mellett, magas beltartalmú reduktív fehérborokat, valamint hordóban erjesztett és érlelt testesebb borkülönlegességeket is kínálnak.További információk: www.dubicz.hu


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.