Kóser étteremmel gazdagodott Debrecen

Debrecen első kóser étterme, a Hamsza közel-keleti ízvilágú ételeihez számos országból érkeznek alapanyagok. 

A közelmúltban nyitotta meg kapuit  az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) debreceni szervezete által működtett Hamsza Étterem az Aranybika mögötti udvarban. Ez  Az új vendéglátóhely nemcsak amiatt különleges, hogy az emeletén ugyan imaszobát, játszóházat, társalkodót alakítottak ki, azonban mindenki számára nyitott, aki jó ételeket szeretne enni. Hanem amiatt is, hogy ahhoz, hogy teljes mértékben kóser ételeket szolgálhassanak fel, még a konyhai tűzhely és a főzéshez használt eszköz is kóser, és a tűzhelyet is csak zsidó gyújthatja be. A Hamsza kósersági felügyelője egyébként Faigen Sámuel debreceni ortodox rabbi.

Bárány- és marhasülttel, salátákkal, izraeli fűszerekkel, közelkeleti ízvilággal várják a vendégeket, akiknek a neves zsidó séf, a modern kóser gasztronómia egyik megálmodója, Ahron Faigen főz – közölte a civishir.hu-val az étterem egyik vezetője, Preiszler Dániel. A bárányhúst Angliából, a marhát Lengyelországból, a bort Franciaországból és Izraelből, a fűszereket pedig kizárólag Izraelből rendelik, a szárnyasokat Budapestről vagy magyarországi kóser vágóhidakról szerzik be, a lazacot és a zöldségeket pedig Debrecenben veszik. 

 

Az étterem vezetője szerint Debrecen zsidóságának, továbbá az egész városnak emeli a rangját, ha van egy ilyen étterme. Emellett számítanak az Izraelből vagy a Londonból érkező zsidó vagy izraeli utazókra is a vendégkörnél. A hazánkba látogató izraeli és zsidó turisták második legkedveltebb célpontja Debrecen, tehát turisztikai szempontból is jelentős szerepe lehet a Hamszának, de elsősorban a debreceni zsidó és nem zsidó vendégek kedvében szeretnénk járni. Mondják sokan a városban, hogy jártak a kóser étteremben, és jót ettek. Ez a célunk!”– mondta Preiszler Dániel.Szerinte éppen a különlegessége miatt lehet sikeres vállalkozás a zsidó étterem, hiszen például csicseriborsós báránysültet csak itt lehet enni a városban.

Forrás: Cívishír


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.