Közel a világvége: a francia menzákon nem adnak sajtot!

A gasztronómia fellegvárának számító Franciaországban egy ebéd még a menzákon is az előétel-főétel-desszert szentháromság körül forog. Azonban az elszálló élelmiszerköltségek miatt itt is megszorító intézkedéseket hoztak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Franciaországban egy tipikus iskolai vagy óvodai ebéd három fogásos: előételből, főételből és desszertből áll - a desszert lehet édesség, joghurt, gyümölcs vagy sajt. A menünek emellett szigorú irányelveket kell követnie: biztosítani kell, hogy az adagok az életkornak megfelelőek legyenek, az ételek tápanyagtartalmát szabályozzák, hogy finomított cukorral készült vagy transzzsírsavakban gazdag fogásokat csak ritkán tálaljanak fel, a menühöz pedig sok organikus, bio- és helyben termesztett alapanyagot kell használni, áll az euronews.com beszámolójában.

2019 óta minden héten legalább egy húsmentes napot kell tartani, a 2022-es tanév kezdetétől pedig azt is megköveteli a kormány, hogy az iskolai ételek legalább 50 százalékban fenntartható, minőségi élelmiszerekből készüljenek, melyek legalább 20 százaléka legyen organikus módon termesztett növény.

Franciaországban a legalacsonyabb az infláció az unió országai között, októberben csupán 7,3 százalék volt. Az emelkedő árak miatt azonban az iskolai étkezések is drágábbak lettek, átlagosan 0,27 eurocenttel (111 forinttal).

A menzákat fenntartó önkormányzatoknak döntenie kellett, hogy a szülőkre hárítják a többletet, vagy megpróbálnak valamin csökkenteni - vagy kihagynak valamit a megszokott menüből. Úgy döntöttek, nincs több sajt.

A nyugat-franciaországi Caudebec-lès-Elbeuf kisvárosa például úgy döntött, hogy a korábbi három fogás helyett csak kettőt tálalnak fel. Nap nap után változik, hogy épp az előételt, a sajtot, vagy a desszertet hagyják el. "Otthon sem eszünk minden nap ötfogásos menüt" - mondta ezzel kapcsolatban a város polgármestere, Laurent Bonnaterre egy interjúban, majd hozzátette: a döntés meghozatala előtt azért egyeztettek a szülőkkel. Több a vegetáriánus étel, kevesebb a hús Mások inkább a vegetáriánus fogások növelésével igyekeznek megfogni a költségeket.

A dél-franciaországi Mouans-Sartoux városában csökkentették a húsételek, és növelték a vegetáriánus ételek számát a menüben - ezt egyébként sok, a Zöldek által vezetett önkormányzat menzáin már régóta csinálják környezetvédelmi okokból. "Ezek a termékek felébe kerülnek a korábbiaknak" - mondta a város megbízott polgármestere, aki szerint jelentősen tudnak spórolni a lépéssel.

A bordeaux-i iskolák is hasonlóan döntöttek, de a vegetáriánus fogások növelése mellett mást is csináltak: a sima kenyérről biokenyérre váltottak, napraforgóolaj helyett pedig olívaolajat használnak. Állításuk szerint így olcsóbban jönnek ki, mint korábban.

Last minute kedvezményeket vesznek igénybe Limoges-ban megint más módját választották a spórolásnak: bár az iskolai menüket országszerte előre szokták közölni, náluk a település vezetése úgy döntött, a korábbinál sokkal általánosabb menüt állítanak össze, hogy egy hirtelen beeső akciós ajánlat hatására akár az utolsó pillanatban is tudjanak változtatni rajta. "Csak a főételt tüntetjük fel, a többit nem. Mondjuk ahelyett, hogy előre bejelentenénk, hogy epres joghurt lesz aznap, csak annyit írunk: tejtermék. Így tudunk bizonyos leárazott vagy kedvezményes termékeket felhasználni, amik olcsóbbak vagy helyben készültek és ezért kedvezménnyel adják" - mondta el Vincent Julby megbízott.

Le Mansban a szülőket arra kérik, hogy legalább nyolc nappal előre jelezzék, ha gyerekük nem ebédel az iskolában - ha ezt elmulasztják, a kiszabható legmagasabb árat fizettetik ki velük az el nem fogyasztott ebéd után. A cél az, hogy limitálják az élelmiszerpazarlást.

Forrás: Euronews


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.