Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét

Legalábbis ezt állítja a megkérdezett szakértő  - többek közt saját tapasztalata alapján.

Megkértük Gendur Andrást, az Andrássy úton található La Perle Noir Restaurant and Lounge tulajdonosát, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) Gasztronómiai társelnökét, adjon bepillantást a fővárosi vendéglátás mostani világába, és elemezze a pillanatnyi állapotot.

Napról napra változó helyzet. Véleménye szerint fel kell osztani a fővárost a turisták által látogatott, idegenforgalmilag frekventált ill. nem frekventált területekre. Ahol fő turistaérkezés várható, ott, megítélése szerint, az jár a legjobban, aki ki sem nyitott az idei évben. Ugyanis a napi lezárásokat, tiltásokat, szabályokat folyamatosan figyelemmel kísérni, és aszerint betartani a nyitva tartás szabályait - emberpróbáló feladat. Arról nem beszélve, hogy lehetetlen kisakkozni, hány fővel működtethető éppen az adott pillanatban az adott vendéglátóegység. A másik fontos rizikótényező pedig a készletezés kérdése, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagból, mennyit szerez be valaki a konyhára - amit aztán vagy fel tud használni időben, vagy pedig lejár a szavatosság, és mehet a kukába, mert nem jön/nem jöhet a vendég, így nincs, akinek elkészítse a konyhán a személyzet.

Az utolsó mentsvár is lassan a ködbe vész. E témánál a szakember természetesen a most csúcsra járatott rendezvényekre, év végi partikra céloz - amely még megmenthetné a vendéglátósok számára az idei évet. Csakhogy nézzük a száraz tényeket: sorra mondják le az ilyen jellegű programokat, a karácsonyi céges partikat a kisebb cégek és a nagyobb multik - az ott meghirdetett "vörös kód"-ra hivatkozva. Pedig a hazai vendéglátás szereplőinek a sötét január és még szintén sötét, azaz vendég nélküli februári hónapok előtt mindig is ez volt a mentőöve, e bevételekkel vészelték át a következő, kritikus hónapokat.

A jövő szintén tele kérdőjellel. 2022-őt illetően nem sok jóval biztat a megkérdezett szakértő. Aki azt mondja, áldja az eszüket és az előrelátásukat, hogy ők bizony eddig sem nyitottak ki idén, éttermük kizárólag a velük egy házban lévő szállodával lévő együttműködés keretén belül működik, az utcáról nem fogadnak vendégeket. A sokszor emlegetett 2019-es adatokat idézve Gendur elmondta, szerinte az elkövetkező évben a húsvéti, majd a nyári időszakban jöhet el a várva várt fellendülés. Persze, mindennek erős kritériuma, hogy jó idő legyen, legyen az embereknek kedvük kimozdulniuk otthonról, illetve a covid-helyzet és a járványkezelés megengedje, hogy érkezhessenek hozzánk külföldről a turisták. Ugyanis az az elmúlt időszakot tekintve, és immár a negyedik hullámot is lassan magunk mögött hagyva kijelenthetjük, hogy az emberek igenis szeretnének, akarnak utazni, világot látni - esetünkben Budapestet meglátogatni és megismerkedni az itteni nevezetességekkel, és ezen belül hazánk gasztronómiájával -, és amint erre módjuk van, azonnal fel is kerekednek.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.