Megszületett Székesfehérvár királyi desszertje

Először hirdetett Székesfehérvár desszertversenyt, méghozzá nem is akármilyen alkalomból. 2022-ben a város az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulóját ünnepli, az Emlékév tiszteletére a helyi cukrászok kapcsolódó történelmi tematikájú süteményeket álmodtak meg. Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… – csak néhány az elkészült alkotások fantázianevei közül. A nyertes, azaz Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. cím birtokosa a Krém cukrászda alkotása lett, amely az Andreas Rex nevet viseli - tájékoztatta lapunkat a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

A hétvégén 9 cukrászat 13 féle desszertjéből kellett a legjobbat és a legszebbet kiválasztania az 500 tagú (nem tévedés!) zsűrinek. A szervező Székesfehérvári Turisztikai Kft. ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy közönségszavazás döntsön, ezért egy előzetesen meghirdetett online Aranybulla kvízt tettek közzé. Az első 500 kitöltő lehetett olyan szerencsés, hogy bejutást nyert a kóstolásra és szavazásra. Csak hab a tortán, hogy az esemény a barokk Hiemer-ház gyönyörű báltermében zajlott, és a sütemények mellett a szervező olyan „finomságokkal” is színesítette, mint Alba robot jelenléte, aki kóstolás híján a szavazatok számlálását vállalta magára.

A desszerteket a közönség mellett a cukrász szakma is értékelte. A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, Erdélyi Balázs a beküldött receptek előzetes véleményezését vállalta, a versenynapon pedig az Ipartestület képviseletében Tóth Norbert mestercukrász kóstolt és értékelt. Elmondása szerint a fehérvári versenyre készített pályaművek nagy többsége az ország bármelyik sütis pultjában megállná a helyét, minőségi desszertek készültek. Hasonló véleményt fogalmazott meg Gácsi Zoltán, aki a Csokoládé Akadémia díját adta át a legszebb sütemény készítőjének.

A nyertes desszert receptjét a szervező közzéteszi, azzal a szándékkal, hogy a sütemény bekerüljön a város cukrászatainak állandó kínálatába, és eggyel több okot adjon a fehérvári látogatásra. Előre láthatóan legkésőbb május végétől már a vendégek is kóstolhatják a Királyi Desszertet Székesfehérváron.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.