Megszületett Székesfehérvár királyi desszertje

Először hirdetett Székesfehérvár desszertversenyt, méghozzá nem is akármilyen alkalomból. 2022-ben a város az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulóját ünnepli, az Emlékév tiszteletére a helyi cukrászok kapcsolódó történelmi tematikájú süteményeket álmodtak meg. Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… – csak néhány az elkészült alkotások fantázianevei közül. A nyertes, azaz Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. cím birtokosa a Krém cukrászda alkotása lett, amely az Andreas Rex nevet viseli - tájékoztatta lapunkat a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

A hétvégén 9 cukrászat 13 féle desszertjéből kellett a legjobbat és a legszebbet kiválasztania az 500 tagú (nem tévedés!) zsűrinek. A szervező Székesfehérvári Turisztikai Kft. ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy közönségszavazás döntsön, ezért egy előzetesen meghirdetett online Aranybulla kvízt tettek közzé. Az első 500 kitöltő lehetett olyan szerencsés, hogy bejutást nyert a kóstolásra és szavazásra. Csak hab a tortán, hogy az esemény a barokk Hiemer-ház gyönyörű báltermében zajlott, és a sütemények mellett a szervező olyan „finomságokkal” is színesítette, mint Alba robot jelenléte, aki kóstolás híján a szavazatok számlálását vállalta magára.

A desszerteket a közönség mellett a cukrász szakma is értékelte. A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, Erdélyi Balázs a beküldött receptek előzetes véleményezését vállalta, a versenynapon pedig az Ipartestület képviseletében Tóth Norbert mestercukrász kóstolt és értékelt. Elmondása szerint a fehérvári versenyre készített pályaművek nagy többsége az ország bármelyik sütis pultjában megállná a helyét, minőségi desszertek készültek. Hasonló véleményt fogalmazott meg Gácsi Zoltán, aki a Csokoládé Akadémia díját adta át a legszebb sütemény készítőjének.

A nyertes desszert receptjét a szervező közzéteszi, azzal a szándékkal, hogy a sütemény bekerüljön a város cukrászatainak állandó kínálatába, és eggyel több okot adjon a fehérvári látogatásra. Előre láthatóan legkésőbb május végétől már a vendégek is kóstolhatják a Királyi Desszertet Székesfehérváron.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?