Petricsészétől a palackig

Idén júliusban zárul az Alkobeer projekt, amelynek Magyarország egyetlen biosörét köszönhetjük. A 2008-ban indult munka a gabonanemesítéstől az áruházak polcaiig vitte végig a fejlesztési folyamatot. Mára az ital a legtöbb élelmiszerláncnál kapható, eladásai lendületesen növekednek, így a több szempontból különleges terméknek mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A létrejöttét és első lépéseit finanszírozó támogatás megszűntével Magyarország egyetlen biosörének mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon. A készítők tervei, reményei szerint a 0,33-as kiszerelésű ital értékesítési volumene még az idén belép a százezres nagyságrendbe.

A sok tekintetben különleges prémiumtermék mögött álló, csaknem 300 millió forintos, 2008-ban indult Alkobeer projektnek (száma: TECH-08-A32-2008-0423) azonban csak az egyik eredménye az Alakor sör. Az MTA Agrártudományi kutatóközpontja, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. összefogásából több, szintén egyedülálló fejlesztés született.

A munkamegosztásban a kutatóközpontnak a gabonanemesítés, a Corvinusnak a receptúra kidolgozása, a biofarmnak az alapanyag előállítása, míg a Biokontrollnak egy szemléletében is úttörő, minden eddiginél szigorúbb tanúsítási metódus kidolgozása és bevezetése volt a feladata.

Strapabíró fajta

Az ősi búza, az alakor nemesítése során két, kifejezetten olyan fajta jött létre, amely nem vegyszerek segítségével, hanem önmagától tűri jól a mostoha termesztési körülményeket és megőrzi az eredeti növény kiemelkedő beltartalmi értékeit – ismertette az előzményeket a kutatóközpont projektben résztvevő tudományos munkatársa. Megyeri Mária kifejtette, a munka jelentős részben az időközben elhunyt projektvezető, Dr. Kovács Géza érdeme.

A résztvevők eredeti elképzelései és a pályázati követelmények miatt is fontos volt, hogy az új ital beltartalmában értékesebb legyen a többi sörnél – hangoztatta Hegyesné Dr. Vecseri Beáta. A Corvinus tanszékvezetője elmondta, az eredmény borostyán színű ital lett, amely magában hordozza a felsőerjesztésű élesztő aromáit, a komló fűszeres, citrusos ízével együtt. Az Alakor annyira egyedi és jellegzetes, hogy aki valaha kóstolta, jó eséllyel bármikor képes egy vakteszten is felismerni.

Lekövethetőség

Az elkészült sörnek teljesítenie kell a biotanúsítás szigorú feltételeit, de ettől többet is – hangoztatta a nemesítést, az alapanyag-termesztést, a feldolgozást és a forgalmazást is ellenőrző és tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) fejlesztési vezetője. Kanyó Zsolt kiemelte, ebben a projektben még a szokásosnál is szigorúbb feltételeket határoztak meg, az alapanyagok és a késztermékek nyilvántartása minden részletre kiterjed. Kidolgozták a tételtanúsítási eljárást is, az ellenőrök minden lépésnél mérnek és vizsgálnak, mielőtt engedélyt adnának a következőre. A folyamat során a palackok egyedi sorszámot és QR-kódot kapnak, ami alapján az interneten a fogyasztó ellenőrizheti, hogy az adott palack milyen alapanyagokból, mikor készült, hol és mikor lett lepalackozva, kinek mikor lett kiszállítva a főzdéből.

Az alapanyagot termelő és a folyamatos gyártásért felelős Körös-Maros Biofarm egyik vezetője, Ráki Zsolt hozzátette, a termék előállítása mellett az is cél volt, hogy jó példát mutassanak a hasonló kezdeményezéseknek. Magyarországnak jelentős potenciálja van a biogazdálkodásban, amely nem szabad, hogy megálljon az alapanyagok szintjén. Erre jó példa ez a most záruló projekt, amelynek tapasztalatai alapján most már más bioélelmiszerek előállítása is ezt a módszertant követi, követheti.

A biosör megtalálta vevőit Magyarországon, az eladások szépen növekednek, így valóban nem lesz már szükség a projekt jelentette támogatásra. Az első néhány önálló évben derül majd ki, hogy az Alakor termékként is lesz-e annyira életerős, mint a nevét adó, ősi búzafajta.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.