Sörre sör - előre tör

Elindult a Belvárosi Sörfesztivál a pesti Szabadság téren augusztus 29-én, ami szeptember 3-ig tart, és úgy tűnik, az égiek is kedvelik malátából készült minőségi italokat, mert elállt az eső és kisütött a nap a sörivók hat napon át tartó vigalmának nyitó eseményére.  

A Budai Várból költözött le hat éve a pesti belváros kellős közepébe a rendezvény és a megváltoztatott helyszín jó választásnak bizonyult, hallhattuk a rendezőktől, mert azóta 30 százalékkal nőtt mind a kiállítók, mind a rendezvényre látogató sörbarátok száma. A sikerhez azért, tegyük hozzá, nagyban hozzájárul az is, hogy a sörrel bélelt rendezvény bárki számára ingyenesen látogatható, „csak” egy speciális Sörfesztivál pohár a belépő bármelyik pavilonhoz (amely egyébként úgyis abszolválható, hogy a leleményesebb látogató megőrizte mondjuk a tavalyi programról, és elhozza magával az idei fesztiválra is).

 

Ötven minőségi hazai kézműves sörfőzde, több mint 250 féle sörféleséggel, 13 gasztro kiállító, kakukktojásként pedig 1 boros pavilon és 1 pezsgős, proseccos kiállító várja idén a nagyérdeműt – vasárnap éjfélig bezárólag.

A verseny egyik kiállítója és fő támogatója a SPAR, amely, mint Heiszler Gabriellától, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezető igazgatójától megtudtuk, sok-sok éve támogatja az itthoni kis- és családi sörfőzdéket, és az ott készült sörkülönlegességek piacra kerülését. Amúgy a kisüzemi sör szerelemprojektük, mondja a SPAR-vezér, aki azt is elmesélte, pár éve, amikor cégük atyaúristenei, az osztrák családi vállalkozás fejei személyesen jöttek el hozzájuk, és megtekintettek a Várban egy másik alkoholos nagyközönségi rendezvényt, egyemberként azt kérdezték: Jó, jó, de hol van a sör?!" Így nem csoda, hogy a sört cégük kiemelt termékként kezeli. Tény, hogy ma sörválasztékuk 75 százaléka a mainstream kategóriába tartozó termék, és választékuk egynegyedét a kézműves kis sörfőzdék készítményei teszik ki.

 

Dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója elmondta, adataik alapján a nagyok, azaz a hazánkban jelen lévő öt legnagyobb cég eladási számai korántsem ütősek, azonban a kisebb, kézműves sörfőzdéknek egyre jobban szalad a szekér. Ez év július végéig 12,7 százalékkal kevesebb sört adtak el a nagyok, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a szuperprémiumot képviselő minőségi sörökből viszont sokkal több fogyott. A gazdaságos, azaz az olcsóbb minőségűből 20 százalékkal kevesebb fogyott 2022-höz képest, azaz összességében elmondható: „sörtudatos” lett a magyar sörvásárló, inkább a drágább, de minőségi terméket keresi és fogyasztja, mintsem az átlagos minőségű sört.

A budapesti Szabadság téren augusztus 29. és szeptember 3. között zajló Belvárosi Sörfesztiválon nemcsak minőségi söröket kóstolhatnak a látogatók, hanem széles street food kínálattal és zenés kísérőprogramokkal igazi gasztro-kulturális esemény várja a sört kedvelő kisebb és nagyobb társaságokat.

A teljes progarmkavalkádot ITT böngészheti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.