Vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer?

Az ősz beköszöntével lassan jön a sál, nagykabát és persze a pálinka szezonja, hogy felmelegítsen bennünket. „Megfáztál? Igyál egy kupicával.” „Fáj a gyomrod is? Igyál még egy pohárral.” – gyakran mondogatjuk. De vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? Barangolás a törkölypálinka legendák világában.

Amikor hűvösre fordul az idő, akkor jön a pálinka igazi szezonja, megannyi fesztivállal és az otthoni esti pálinkázásokkal. A törkölypálinka az egyik legrégebbi pálinkafajta – az olajos, gyorsan melegítő nedű a népi hiedelmek szerint hamar fertőtlenít és hatásos módja a megfázás kezelésének is. A törkölypálinkát a legtöbben még mindig a pálinka túl erős mostohatestvérének tartják, pedig különlegesen karakteres, olajos természete igazi hungarikum.

A pálinkára általában, de a törkölypálinkára fokozottan igaz, hogy rengetek népi monda, hiedelem kapcsolódik köré. Sokan mondogatják, hogy a gyomor doktora, hogy a keringésre és a szívre is jó hatással van. Természetesen alkoholról lévén szó a törkölypálinkáról is elmondható, hogy mértékkel és felelősséggel fogyasztandó.

A törkölypálinkának két pozitív élettani hatását ismerjük. A másodlagos, tréfás hatás, miszerint „a vidám ember mindig egészségesebb”. Elsődleges pozitív hatását az olajosságának köszönheti. Még a borászoknál, a szőlőfürtök kipréselésével megmarad az értékes, de már kevésbé lédús szőlőszem, ez a szőlőmagot is tartalmazó törköly érkezik be a pálinkafőzőhöz. Van, ahol a mag egy részét kiszedik – ebből készül sok esetben az újrafelhasználás eredményeképpen a köztudottan egészséges és egyre inkább népszerű szőlőmag olaj és szőlőmag liszt. A törkölyben maradó többi mag pedig a törkölypálinkának kölcsönöz kellemesen olajos, lágy zamatot.

Népi hiedelmek:

A pálinkával kapcsolatban sok népszokás és hiedelem alakult ki. Az egyik a „pálinkás jó reggelt!” – vagyis a földeken dolgozók úgy kezdték el a munkát reggel, hogy előtte jól meghúzták a pálinkás üveget. Később kiderült, hogy a pálinka károsan hat az üres gyomorra. Jobb étkezés után, teli hassal inni egy kis törkölyt, így lassabb lesz ugyan a hatása, azonban segíti az emésztést. Népi gyógymód még a megfázásra és rekedtségre fogyasztandó kupica. Az alkohol erős fertőtlenítőszer, így a pálinka jó kúrája lehet egy gyenge meghűlésnek. Népi hiedelem továbbá, hogy a pálinka önmagában jó magas vérnyomás ellen, illetve hogy a fokhagymás pálinka varázsszer. Sok falusi legenda keringett régen a pálinka felhasználás módozatairól, melyeket a modern években semmiképp nem ajánlatos kipróbálni – ilyen például, hogy ha a gyermek sokat sír fogzás alatt, adjunk neki egy kis pálinkás kenyeret, az megnyugtatja az idegeit.

Ha ősz, akkor pálinkafesztivál:

Aki nem hisz a népi babonákban, vagy nem kóstolta még a híres törkölypálinkát, az most kipróbálhatja magát – szeptembertől ugyanis országszerte pálinkafesztiválokat rendeznek. Az egyik legnépszerűbb és legtöbb látogatót vonzó esemény a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, mely idén október 2-4. között, kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a főváros egyik legszebb pontján, a Budai Várban. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon találkozhatunk a törkölypálinka specialistájával is – a Villányi Pálinka standján három különböző alkoholfokú, díjnyertes törkölypálinkát kóstolhat a nagyérdemű.

Forrás: Villányi Pálinka

Forrás: Vendég & Hotel Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?