hirdetés

Alice Csodaországa

Ha egy szálloda épületének saját története van, az mindig izgalmasan vonzó a vendég számára. Márpedig a pesti Andrássy úton található Alice Hotel múltja igazán titokzatosan mesés, derült ki azon a szakmai bejáráson, amelyet a JAB Csoport Magyarországi Képviselete Bakody Katalin vezetésével szervezett november 5-én, belsőépítész és tervező partnereik számára, és amelynek során a ház fiatal enteriőr tervezője, Gyűrűsi Lilla kísérte végig kollégáit a hotel belső terein.

 

hirdetés

Kinek a házában vendégeskedünk?

Nagyon kevés információ maradt fent a ház eredeti gazdájáról, kezdte az ismertetést Lilla, majd elmesélte, ami tudható Weiss Manfréd nagyiparosról, aki az 1800-as évek második felében építtette a luxusvillát családja számára, Kallina Mór építésszel.

Báró csepeli Weiss Manfréd testvérével együtt Budapest leggazdagabb nagyiparosainak egyike volt, és amikor 1884-ben feleségül vette szintén izraelita vallású Albert von Wahl vasúti vezérigazgató Alice nevű lányát – ekkor építette fel családi otthonukat Pest legelegánsabb részén, az Andrássy úton. Itt született és cseperedett fel négy gyermekük, akik közül az egyiknek, apja szemefényének, Elzának, azaz Daisy lányuknak a szomszéd telket is megvette, ott építtetve számára egy újabb elegáns villát. Ezért Lilla koncepciója alapján a ház különböző terein meg is jelennek a ház egykori gazdái: hol a névadó Alice asszony portréja bukkan fel a szinte eredeti állapotába visszavarázsolt, a földszinti recepciótól felfelé induló falépcsőt övező tűzfalon, ahol maga az egykori házigazda nagybirtokos tekint ki teraszáról a környékre, és néz át óvó tekintettel Daisy lányára, a falfelületre festett fiktív történet alapján.

Apró szakmai titkok

A ház alapos ismerője, az enteriőrt létrehozó tervező megosztott pár szakmai titkot, olyan játékos ötletet, amelyet elképzelése alapján valósítottak meg a hotel kialakításakor. Például megtudtuk, amikor a közös tér közepén álló falépcsőt helyreállították eredeti állapotába, sok-sok festékrétegtől szabadították meg a faépítményt, közben kiderült, súlyos tűzvészen is átesett az elmúlt évek folyamán, valamint előkerült a recepció feletti részen olyan gipszminta, amely a család vallásának megfelelően ószövetségi – néhol kissé frivol - részleteket tartalmaz. 

A 41 szobás butikszállodát különben Lilla divatos, friss, fiatalos, játékos koncepció alapján tervezte újjá, tiszteletben tartva, hogy ahol azért lehet, visszahozza a villa eredeti tulajdonosainak történetét. Az impozáns kávézó és lobbi alkotta közös térben korabeli családi fotók kerültek a falra, a lobbiban látványos kör alakú puha szőnyeget terítettek a parkettára, amely ugyanúgy a Jab-kollekciójából került ki, akárcsak mindenütt a vendégszobákban a sötétítő blackoutok, valamint a házban a fényáteresztő függönyök. Sok-sok szatén párna, rojtos, káderes, pomponos díszítéssel biztosítja a szálloda területén az otthonosság érzetét, a kávézóba helyezettek színükben, mintájukkal pedig franciás hangulatot idéznek. 

A lobbiból a magas, impozáns, ívelt ablakokon kitekintve, a kültéri terasz mentazöld székeinek kültéri párnái is a német anyacéggel rendelkező textilcég kollekciójának egy-egy darabja, szintén a franciás miliő kedvéért választotta ezeket a tervező.

Instára kívánkozó szobák, Booking-ból kitünő vendégterek

Lilla most épp azt részletezi kollégáinak, ma egy szálláshely tervezésekor alapvető szempont, mennyire tűnik ki a többi ajánlat közül az adott hely, amikor pörgeti az ajánlatokat a mobilján vagy más eszközén az adott helyre érkezést kereső. Ő emiatt tervezett olyan szobákat az Alice-ba, amelyik mind elegáns, egyben modern, fiatalosan meglepő színekkel és hangulatos miliővel rendelkezik. Kitűnjön a Booking-oldalairól, lehet akár extravagáns, de egyben meglepő. Ilyen például a ház alagsorában kialakított étkező, amelynek fala szintén a Jab által biztosított műbőr felület bevonatot kapott, méghozzá olyat, amely szaténhatású és egy meglepő kék változat. Ugyanitt a kék, barna, szürke, zöld színek is visszaköszönnek, akárcsak a vendégszobákban felhasznált textilek esetében, biztosítva a házban a harmonikus összhatást.

És ha már poén és geg, a ház enteriőr tervezője a stílusos megjelenésű butikhotelnél a körséta végén megmutatta a közösségi oldalakon való megjelenésre való megoldást: a ház első emeletét a felső szinttel összekötő lépcsőre egy olyan több ezer színű, színátmenetes szőnyeget tervezett, amelynek alapanyagát szintén a Jab kollekcióiból válogatta össze, majd kimondottan erre helyre, egyedi módon történt a gyártás. Az összhatás pedig mindenki számára lenyűgöző, és emlékezetes, aki egyszer látja, biztos, hogy visszaemlékszik rá.

www.jab.de

(forrás: JAB / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai