Felszámoló cég árulja a tarcali luxusszállodát

A Naturland és Avemar kapcsán is ismert Szabó József tulajdonában lévő tarcali Andrássy Kúria négycsillagos wellness szálloda épületét nettó 2,7 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámoló.

Pályázaton keres új tulajdonost a felszámoló Vectigalis Általános Vállalkozási Zrt. a tavaly május óta felszámolás alatt álló tarcali Andrássy Kúria Szálloda és Vendéglátóipari Kft. (AK) vagyonának - tudta meg a Napi Gazdaság. A felszámoló eladásra kínálja a társaság szállodaépületét a hozzá tartozó udvarral - összesen közel ötezer négyzetméteren -, amelyhez 2500 négyzetméternyi egyéb terület is tartozik. A jelenleg négycsillagos wellness-szállodaként működő tarcali ingatlanegyüttest a beépített, működést segítő berendezésekkel és felszerelésekkel együtt, viszont a lízingelt gépek és berendezések nélkül nettó 2,7 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámoló. A 2,5 milliárd forintból épült szállodát 2008 májusában adták át, az AK egyik tulajdonosa a Naturland és az Avemar kapcsán is ismert Szabó József. A társaság nagy összegű fejlesztési hitelből építette a szállodát, amit - a szállítók egyidejű kifizetésével együtt - nem tudott kigazdálkodni. A hotel kihasználtsága sem hozta a várt szintet, és a társaság üzleti terve utólag túlvállalásnak bizonyult - mondta lapunknak Varga Jenő felszámoló. Az AK ellen összesen kétmilliárd forint feletti hitelezői követelés érkezett be, ennek legnagyobb részét a banki tartozás teszi ki. Földhivatali adatok alapján a CIB Banknak 1,15 milliárd forint értékben végrehajtási joga van az ingatlanon. A szálloda jelenleg is működik, üzemeltetője az Andrássy Hotel Szállodaipari és Vendéglátó Kft. Az ingatlanok a földhivatali adatok szerint 2008 végén átkerültek az AK-ből kiváló Hillfoot Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonába, majd egy év múlva ismét az AK tulajdonát jegyezték be. A felszámolás során sikerült elérni az ingatlanok visszaolvadását a felszámolás alatt álló társaságba - fogalmazott Varga Jenő. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai alapján a társaság 2006-ban 126,37 millió forintos támogatást nyert el a Regionális Operatív Program turisztikai fogadóképesség javítására irányuló, 50 százalékos önrészt igénylő pályázatán, a pályázat megfogalmazása szerint a "Chateau Hotel Andrássy férőhelybővítésére és szolgáltatási színvonalának emelésére wellness- és vinotherápiás centrum létrehozásával". A támogatást a projekt folytatódása esetén nem kell visszafizetni, a vagyon értékesítése után azonban az új tulajdonossal való megegyezés az állami szervek döntési kompetenciájába tartozik. A szálloda egykori kivitelezője, az FK-Raszter Építő Zrt. a generálkivitelezési szerződés alapján 352,8 millió forint erejéig jelzálogjoggal rendelkezik az ingatlanon - derül ki a földhivatali adatokból. Információink szerint ezzel kapcsolatban rendőrségi vizsgálat is folyamatban van. A szállodába épített konyhai, mosodai berendezések és gépjárművek nem tartoznak az adós vagyonába, de ezek nélkül a szálloda nem működhet, így az ingatlanok értékesítésének feltétele az ezekre vonatkozó lízingszerződések átvállalása és a már törlesztett díjak megtérítése (amelyek információink szerint 200 millió forintos nagyságrendet jelentenek). A pályázat harmadik része egy 243 négyzetméteres parkoló, amely fizikailag a szálloda melletti borászati feldolgozóüzemhez tartozik, azonban az AK tulajdonában maradt. A kiírás szerinti itt ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos - a szintén Szabó résztulajdonában lévő - Andrássy-Szentkereszt Szőlészeti Kft. meghirdetett irányára nettó 5 millió forint - a felszámoló reményei szerint ezzel kapcsolatban a borászatot üzemeltető Andrássy-Szentkereszt lép majd fel vevői igénnyel. Az érdeklődők március 5-éig nyújthatják be ajánlatukat a felszámoló békéscsabai irodájában. (Napi Gazdaság, Turizmus Online)

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.