hirdetés

Kisfaludy Program 150 szoba felett?

Folytatva az országjáró körutat október 4-én, párhuzamosan a budapesti régióüléssel, vidéki városokban tartott munkaértekezletet az MSZÉSZ és az MTÜ, a Szövetség tagjai számára. A kötetlen forma ezúttal is szolgálta az értékes információ és tapasztalatcserét, Sopronban és Bükfürdőn.

hirdetés

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökségszálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója és Könnyid László MSZÉSZ elnök Sopronban indította a napot a szintén Szövetségi tag Tercia Hubertus étteremben, Tölli Bálint frissen megválasztott nyugati régióvezető szervezésében lebonyolított igazgatói reggelin. A térség szereplői számára természetesen a legfontosabb kérdés a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció első üteménekpályázati tapasztalata volt, amely program minden idők legnagyobb, hazai forrásból megvalósuló szálláshelyfejlesztési konstrukciója. A pályázatok értékelését követően a Turisztikai Ügynökség meghozta a támogatói döntéseket. A Kisfaludy Program első ütemének keretében most több mint 700 beruházás – panzió és szálloda fejlesztés, illetve új szálláshely létesítés – kap összesen közel 50 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a magyar kormánytól.

Szabó Áron a tapasztalatok kiértékelése mellett kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet a jogorvoslati lehetőségekre, amelynek határideje a napokban jár le. A soproni szállodaigazgatók élénk üzletmenetről számoltak be, viszont a nyugati határszélen az országos munkaerő problémák hatványozottan éreztetik hatásukat, ennek eredményeként a munkabérek itt vannak a legközelebb a nyugati bérszínvonalhoz az országban. Az eszmecsere rávilágított a Sopronban tervezett fejlesztések fontosságára, mint például a Lővérek Program, a város megközelíthetősége, a hiányzó komplex attrakciós elemek szükségességére.

Könnyid László jelezte, az MSZÉSZ aktív szereplője a turizmus formálásának a legfontosabb desztinációkan, ezt tovább erősítik ezután is, így az igazgatói reggelik ott működnek havi rendszerességgel sikeresen, ahol ott ül a városvezetés is, átlátva és megértve a komplex tervezés szükségességét. Az MSZÉSZ Sopronban is azon dolgozik, hogy minden szereplő egy asztalhoz üljön és előre gondolkodjon, bevonva a helyi TDM szervezetet, a Soproni Régió Turisztikai Nonprofit Kft–t, amelynek ügyvezetőjét,Gazdag-Kovács Nikolettát bíztatták a szállodás és éttermes kollégák a helyi turisztikai szereplők összefogására, munkájához pedig a gazdasági szereplők minden segítséget meg kívánnak adni.

Bükön Dr. Németh Sándor polgármester jelenlétében a Danubius Szállodában került sor a több órás értekezletre, munkaebéd keretében, Katz Péter igazgató, jelenlegi MSZÉSZ régióvezető meghívására. Az intenzív eszmecserét segítette, hogy az eseményen részt vett a város TDM szervezetének vezetője, Pálffy Tamás, valamennyi nagykapacitású és meghatározó szálloda, valamint sárvári kollégák is csatlakoztak, Haller Ferenc ügyvezető a városi TDM oldaláról, valamint sárvári szállodák is. A megjelent szállodák várakozással tekintenek a Kisfaludy Program 150 szoba feletti házakat érintő a jövőben várható pályázati kiírására, amely a jelenlegi élénk üzletmenet mellett valamennyi szálloda jövőtervezésének fontos elemét képezi. Dr. Németh Sándor polgármester a turisztikai szereplők havi rendszeres munkaértekezletét az MSZÉSZ keretein belül rendkívül hasznosnak tartja, mivel első kézből kaphatnak a politikai döntéshozók háttér információkat és a vendégforgalom alakulásán túl olyan kérdések is előkerülhetnek mint az orvosi ügyelet biztosítása vagy éppen a folyamatban lévő, attrakciót segítő fejlesztések. Valamennyi szereplő hangsúlyozta a 84-es út fejlesztésének szükségességét.

Könnyid László jelezte, hogy az MSZÉSZ tervezi megkeresni a kérdésben az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, tekintve, hogy nem egy település problémájáról van szó, sokkal inkább a Termál-Út (a résztvevők által a német nyelvterületen használt Bäderstrasse) megközelíthetőségéről Sárvár-Bük-Hévíz-Zalakaros esetében, továbbá a Balaton nyugati medencéjének elérhetősége ezáltal oldódna meg az osztrák és német, de még cseh vendégek számára is. A büki értekezleten számos kérdés érkezett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jövő évi bevezetése kapcsán, amelynek céljaiban és eszközrendszerében az igazgató kollégák üzleti, a TDM vezetők vendégösszetétel statisztikai, a polgármester pedig idegenforgalmi adó nyilvántartási és behajthatósági szempontból maximálisan egyetértett. Szabó Áron hangsúlyozta, hogy a bevezetés során a fokozatosság elvét követi az MTÜ és a rendszer adminisztrációs terhet nem jelent majd a szállodák részére

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai