85 éves a fedélzeti ellátás

Az Imperial Airways (a British Airways elődje) 1927. május 1-jén vezette be azt a máig is meglévő szokást, hogy a repülő utasoknak fedélzeti kiszolgálást nyújtanak repülés közben. 

Az akció bevezetésének az első időkben „orvos pszichológiai” okai voltak: ezzel terelték el az utasok figyelmét a repülés veszélyeiről. Ez sikerült is, hiszen a felszolgált 4 féle whisky, a két féle sör, ásványvíz és a termoszból felszolgált kávé és tea valóban kitöltötte a London és Párizs között közlekedő gép repülési idejét. A későbbi járatokon már volt harapnivaló, keksz, szendvics is a fedélzeten.

Később tovább bővült a választék: megjelentek a kompakt fedélzeti konyhák, néhány géptípuson több is, ahol osztályonként változott a menü kínálat. A hosszú távú járatokon az első osztályon az utas előtt készítette el a fedélzeti szakács a bélszínt és más ínyenc falatokat. Szinte versengtek a cégek, hogy kinek sikerült ízletesebb, jobb kiszolgálást nyújtani. Ezzel párhuzamosan megalakultak a repülőtéri konyhák, egy új iparágat teremtve a légi utasok kiszolgálásához. Az sem ritkaság, ha valaki már a helyfoglalásakor megrendeli a saját menüjét, legyen az vegetáriánus, sómentes vagy valamilyen vallási előírásnak megfelelő.

Mára a takarékosság a szektor e részén is érvényesül, a menük szerényebbek, kevésbé tükrözik a nemzeti sajátosságokat. Egy viszont változatlan: a higiéniai alapelvek betartása. Ez érvényes a „low costs” cégekre is, habár nálunk az ellátmány nem jár, csak vásárolható.


SIA Csoport: úton a karbonsemlegesség felé

SIA Csoport: úton a karbonsemlegesség felé 

A Singapore Airlines (SIA) Csoport megállapodásokat írt alá a Fenntartható Repülési Üzemanyag (SAF) beszerzéséről.
Emirates éves riport: annál is sikeresebb, mint gondolná

Emirates éves riport: annál is sikeresebb, mint gondolná 

Megdöntötte saját rekordját az Emirates Group a 2024–2025-ös pénzügyi évben.
Mallorca a repülőjáratok korlátozását fontolgatja

Mallorca a repülőjáratok korlátozását fontolgatja 

A korlátozás oka a húsvéti héten mért jelentős forgalomnövekedés.
Ismét robog a Jégmadár expressz

Ismét robog a Jégmadár expressz 

Május 18-tól ismét közlekedik a Jégmadár expresszvonat, amely közvetlen összeköttetést kínál Rákospalota-Újpestről a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz.
WIZZ: Brassó-Budapest járatnövelés

WIZZ: Brassó-Budapest járatnövelés 

A repülőtér a Romániai Repülőterek Egyesülete által közölt januári statisztika szerint egy év alatt megduplázta utasainak számát.
Ünnepel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Ünnepel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 

Éppen hetvenöt évvel ezelőtt, 1950. május 7-én nyitották meg az utazóközönség előtt Budapest nemzetközi repülőterét, Magyarország kapuját.
Dubaj dübörög, és helyet kér magának a nyári desztinációk sorában

Dubaj dübörög, és helyet kér magának a nyári desztinációk sorában 

Dubajról leginkább a téli napsütés, a tavaszi luxuspihenés vagy az őszi tökéletes kikapcsolódás jut eszünkbe – de ez hamarosan megváltozhat.
Budapest Airport vállalás – indul a zajvédelmi program következő üteme

Budapest Airport vállalás – indul a zajvédelmi program következő üteme 

A Budapest Airport (BA) ezt a speciális programot az érintett kerületek és települések polgármestereivel konzultálva alakította ki.
IATA-jelentés: nőtt a globális utasforgalom

IATA-jelentés: nőtt a globális utasforgalom  

Az április 30-án megjelent sajtóközlemény 2025. márciusi globális légiutasforgalom adatait ismerteti.
Ausztriában jön a Railjet vonatok új generációja

Ausztriában jön a Railjet vonatok új generációja 

A növekvő kereslet és a megváltozott utazási szokások miatt Ausztriában egyre nagyobb szerepet kapnak a fejlesztések.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.