hirdetés
hirdetés

A légi közlekedés vesztesége dollármilliárdokban mérhető

A légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) riportja szerint a légitársaságok az idei és a következő évben összesen 157 milliárd dolláros veszteséget szenvednek el a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, írja a Reuters nyomán a telex.hu hírportál.

hirdetés

Az IATA még júniusban 100 milliárd dolláros veszteséget prognosztizált a kétéves időszakra, most azonban, a járvány második hullámában már 118,5 milliárd dolláros bevételkieséssel számolnak 2020-ra, míg 2021-re további 38,7 milliárd dolláros veszteséggel kalkulálnak.

Nincs tolongás a barcelonai reptéren sem / pixabay.com
Nincs tolongás a barcelonai reptéren sem / pixabay.com

„A gazdaságra és a légi forgalomra gyakorolt ​​pozitív hatása csak 2021 közepére fog masszívan bekövetkezni” – mondta a a vakcina lehetséges gazdaságélénkítő hatásáról Alexandre de Juniac, az IATA főigazgatója. A becsléseik szerint az utasok száma idén várhatóan 1,8 milliárdra csökken a tavalyi 4,5 milliárdról, jövőre pedig csak részben áll helyre, összesen 2,8 milliárd utasra lehet számítani. Ennek megfelelően a bevételek 2020-ra várhatóan 69 százalékkal, 191 milliárd dollárra csökkennek.

„Ez messze a legnagyobb sokk az iparágban a második világháború óta”, mondta Brian Pearce, az IATA vezető közgazdásza.

Az előrejelzéseik azzal kalkulálnak, hogy 2021 közepére a világ nagy részén már megnyílnak a határok. Az IATA megismételte a kormányokhoz intézett felhívását, miszerint az utazásokat korlátozó karanténok helyett inkább a széles körű tesztprogramokkal küzdjenek a járvány ellen. 

Juniac szerint további csődök várhatók az iparágban, a legújabb áldozat a Norwegian Air lett, akik novemberben kértek csődvédelmet. Egy átlagos légitársaságnak nagyjából 8,5 hónapra elegendő tartalékjai vannak a túléléshez, míg néhánynak már csak hetei vannak hátra, mondta Pearce, aki szerint egyes légitársaságok kudarcai a szektor konszolidációjához fognak vezetni.

A teljes cikk elolvasható: ITT.

 

 

(forrás: Reuters / telex.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai