A légiközlekedést is érinti a részleges kormányzati leállás Amerikában

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt. 

"Ezt a rendszert nem szabad összezavarni, felelőtlenség, ami a részleges kormányzati leállással történik" - fogalmazott újságíróknak Trish Gilbert, a légiforgalmi irányítók szervezetének alelnöke. Közleményében a hatóság ugyanakkor leszögezte, hogy a légiközlekedés változatlanul biztonságos. 

A legnagyobb amerikai légitársaságok - köztük az American Airlines, a Southwest Airlines vagy az Alaska Air - vezetői csütörtökön konferencián jelezték, hogy zavarok várhatók a légiközlekedésben a légiforgalmi irányítók hiánya miatt. "Fordulóponthoz értünk" - fogalmazott Robin Hayes, a JetBlue légitársaság vezérigazgatója és arra figyelmeztetett, hogy "minél hosszabb ideig tart ez, annál nehezebb lesz a légi forgalom infrastruktúrájának helyreállítása". 

A pilótákat, utaskísérőket és légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi utazások veszélyessé válhatnak. Az immár 34 napja tartó részleges kormányzati leállás a mindennapi élet egyre több területén okoz működési zavarokat. 

Pénteken az adóhivatal (IRS) visszarendelte 26 ezer alkalmazottját, miután a most esedékes adóbevallásokat  fel kell dolgozni. A The Washington Post információi szerint azonban kilencezer embert nem tudtak utolérni, további ötezren pedig nehézségekre hivatkozva nemet mondtak. A visszarendelt munkatársak továbbra sem kapnak fizetést. 

A múlt héten a külügyminisztérium rendelte vissza munkatársait. 

A részleges kormányzati leállás feloldására tett két törvényjavaslatot csütörtökön a szenátusban leszavazták. Sarah Huckabee Sanders pénteken újságíróknak nyilatkozva a demokrata párti politikusokat tette felelőssé ezért. "Hagyjanak fel az obstrukcióval. Hagyjanak fel azzal, hogy csak nemet tudnak mondani. Üljenek le a tárgyalóasztalhoz" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivőnője.Akadozik a forgalom az Egyesült Államok három nagy repülőterén is a részleges kormányzati leállás miatt. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt.

FRISSÍTÉS

Helyi idő szerint pénteken este az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta a kormányzat átmeneti működését biztosító kétpárti törvényjavaslatot.

A törvényjavaslatot a szenátus már délután - nem sokkal Donald Trump bejelentését követően - megszavazta, este pedig a képviselőház is elfogadta. 

A kétpárti törvényjavaslat a demokraták csütörtöki kompromisszumos javaslatát tükrözi: átmeneti időre, három hétre biztosítja a teljes kormányzat működéséhez szükséges összeget, és ezalatt a republikánusok és a demokraták tovább tárgyalnak az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeiről. A pénteken megszavazott törvényjavaslat nem tartalmazza a falépítés azonnali finanszírozását. 

A szavazás gyorsan és könnyen ment, miután az elnök pénteken beleegyezett a kompromisszumos javaslatba. 

A péntek délután a Fehér Ház Rózsakertjében - Mike Pence alelnök és kormánytagok jelenlétében - tartott beszédében Donald Trump azt is bejelentette, hogy egy kétpárti bizottság megkezdi a tanácskozást a határbiztonság erősítéséről. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem mond le a határfal megépítéséről, mert szerinte - ahogyan fogalmazott - "tényleg nincs más lehetőségünk, mint megépíteni egy hatékony falat, vagy acélkerítést". Közölte azt is, hogy amennyiben nem sikerül erről korrekt megállapodásra jutni a kongresszussal, akkor február 15-én vagy ismét részlegesen leáll a kormányzati munka, vagy élni fog a törvények és az Egyesült Államok alkotmánya biztosította hatalmával és rendkívüli állapotot hirdet ki. 

A kongresszusban megszavazott törvényjavaslatot még pénteken este átküldték a Fehér Házba aláírásra.

Forrás: MTI


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?