hirdetés
hirdetés

A légiközlekedést is érinti a részleges kormányzati leállás Amerikában

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt. 

hirdetés

"Ezt a rendszert nem szabad összezavarni, felelőtlenség, ami a részleges kormányzati leállással történik" - fogalmazott újságíróknak Trish Gilbert, a légiforgalmi irányítók szervezetének alelnöke. Közleményében a hatóság ugyanakkor leszögezte, hogy a légiközlekedés változatlanul biztonságos. 

A legnagyobb amerikai légitársaságok - köztük az American Airlines, a Southwest Airlines vagy az Alaska Air - vezetői csütörtökön konferencián jelezték, hogy zavarok várhatók a légiközlekedésben a légiforgalmi irányítók hiánya miatt. "Fordulóponthoz értünk" - fogalmazott Robin Hayes, a JetBlue légitársaság vezérigazgatója és arra figyelmeztetett, hogy "minél hosszabb ideig tart ez, annál nehezebb lesz a légi forgalom infrastruktúrájának helyreállítása". 

A pilótákat, utaskísérőket és légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi utazások veszélyessé válhatnak. Az immár 34 napja tartó részleges kormányzati leállás a mindennapi élet egyre több területén okoz működési zavarokat. 

Pénteken az adóhivatal (IRS) visszarendelte 26 ezer alkalmazottját, miután a most esedékes adóbevallásokat  fel kell dolgozni. A The Washington Post információi szerint azonban kilencezer embert nem tudtak utolérni, további ötezren pedig nehézségekre hivatkozva nemet mondtak. A visszarendelt munkatársak továbbra sem kapnak fizetést. 

A múlt héten a külügyminisztérium rendelte vissza munkatársait. 

A részleges kormányzati leállás feloldására tett két törvényjavaslatot csütörtökön a szenátusban leszavazták. Sarah Huckabee Sanders pénteken újságíróknak nyilatkozva a demokrata párti politikusokat tette felelőssé ezért. "Hagyjanak fel az obstrukcióval. Hagyjanak fel azzal, hogy csak nemet tudnak mondani. Üljenek le a tárgyalóasztalhoz" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivőnője.Akadozik a forgalom az Egyesült Államok három nagy repülőterén is a részleges kormányzati leállás miatt. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt.

FRISSÍTÉS

Helyi idő szerint pénteken este az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta a kormányzat átmeneti működését biztosító kétpárti törvényjavaslatot.

A törvényjavaslatot a szenátus már délután - nem sokkal Donald Trump bejelentését követően - megszavazta, este pedig a képviselőház is elfogadta. 

A kétpárti törvényjavaslat a demokraták csütörtöki kompromisszumos javaslatát tükrözi: átmeneti időre, három hétre biztosítja a teljes kormányzat működéséhez szükséges összeget, és ezalatt a republikánusok és a demokraták tovább tárgyalnak az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeiről. A pénteken megszavazott törvényjavaslat nem tartalmazza a falépítés azonnali finanszírozását. 

A szavazás gyorsan és könnyen ment, miután az elnök pénteken beleegyezett a kompromisszumos javaslatba. 

A péntek délután a Fehér Ház Rózsakertjében - Mike Pence alelnök és kormánytagok jelenlétében - tartott beszédében Donald Trump azt is bejelentette, hogy egy kétpárti bizottság megkezdi a tanácskozást a határbiztonság erősítéséről. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem mond le a határfal megépítéséről, mert szerinte - ahogyan fogalmazott - "tényleg nincs más lehetőségünk, mint megépíteni egy hatékony falat, vagy acélkerítést". Közölte azt is, hogy amennyiben nem sikerül erről korrekt megállapodásra jutni a kongresszussal, akkor február 15-én vagy ismét részlegesen leáll a kormányzati munka, vagy élni fog a törvények és az Egyesült Államok alkotmánya biztosította hatalmával és rendkívüli állapotot hirdet ki. 

A kongresszusban megszavazott törvényjavaslatot még pénteken este átküldték a Fehér Házba aláírásra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai