hirdetés
hirdetés

A Turkish Airlines magyar pilótája: Orosházáról a világ minden szegletébe

Albert Attila, a Turkish Airlines pilótája az Antarktisz kivételével szinte már az egész világot bejárta.

hirdetés

Az Oroscafé Staféta című sorozatának keretén belül - amelyben olyan orosházi születésű embereket mutatnak be, akik nem hétköznapi hivatást választottak - Albert Attilával, a Turkish Airlines pilótájával olvashatnak interjút.

Albert Attila 1972-ben született, és gyermekkorában a nagyapja nyomdokait követve vadászpilóta szeretett volna lenni. Ha az nem is, de pilóta lett belőle.

Nyíregyházán tanult repülőmérnöknek, és itt szerezte meg a kisgépes szakszolgálati engedélyét is. Az iskolai évek után a Malévhez jelentkezett, de várólistára került. 1999-ben megunta a várakozást, és Ausztráliába költözött, ott a kisgépes repülésben tevékenykedett. 2001-ben már újra Magyarországon volt, megszerezte a nagygépes jogosítását, és végül elkezdhetett dolgozni a Malévnél.

B737-900 (Forrás: Turkish Airlines)
B737-900 (Forrás: Turkish Airlines)
A légitársaság megszűnése után gyorsan kellett cselekdnie - így először a Hainan Airlines-hoz került volna, azonban kapott egy jobb lehetőséget a Turkish Airlines-nál. Eleinte Boeing B737 első tiszti beosztásban kezdett repülni, majd áthelyezték B777-re, nemrég azonban kapitányi megbízatást kapott a vállalattól B737-re, így visszatért ehhez a típushoz. Célja, hogy néhány éven belül kapitányként visszatérhessen a 777-esre,  amire minden esély megvan. "Az én foglalkozásomban mindenképpen egy szakmai csúcsot jelent majd" - teszi hozzá.

Attila az elmúlt években berepülte szinte az egész világot. Jelenlegi gépe, a 737-es jellemzően 5-6 ezer kilométeren belül mozog, ebbe Európa mellett a Közel-Kelet és Afrika is belefér, és rengeteg belföldi járatuk is van. A 777-essel viszont sok tengerentúli járaton dolgozott. Repültek Észak- és Dél-Amerikába, valamint a Távol-Keletre is "Az Antarktisz kivételével szinte mindenhol, minden kontinensen jártam már, sok érdekes és szép helyet láttam" - meséli a pilóta.

Attila elmondta, pilótának lenni nagyszerű dolog, de nagy felelősséggel is jár. Nincsenek ünnepnapok, akkor dolgoznak, amikor mások alszanak.

Az Attilával készült teljes interjút az Oroscafén olvashatja. 

(forrás: Oros Café)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai