Biciklivel is eljuthatunk a balatoni fesztiválokra

Tavaly augusztusban adták át a BuBa, azaz a Budapest-Balaton kerékpáros útvonalat, amit a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) egy kerékpáros túrával, az I. BuBa Epic-kel ünnepelt meg. A szövetség idén is megszervezi az eseményt, ezúttal azonban több újítás is színesíti a kerékpáros teljesítménytúrát.

Az idei lesz az első olyan szervezett biciklis teljesítménytúra, ahol Budapesttől egészen a magyar tengerig tekerhetünk a BuBa kerékpáros útvonalon, hogy az út végén a nyári melegben egy nagyot csobbanjunk. A tavalyi teljesítménytúrára ugyanis októberben került sor.

„Még mindig úgy érezzük, hogy sokak számára egy beteljesületlen álom, hogy letekerjenek a Balatonhoz, hiszen még mindig új ez az út és sokan még nem próbálták ki, főleg mert a tavaly augusztusi átadás már a szezon végére esett. Idén lehet majd először úgy végigmenni rajta, hogy az ember a végén csobbanhat egyet a Balatonban" - magyarázta Dominus Ákos, 
az esemény ötletgazdája.


Biciklivel tekerhetünk a Bondoró Utcaszínház Fesztiválra

Dominus Ákos azt is elárulta, a második BuBa Epic az előzőhöz képest több új elemmel is bővül.

„Az idei esemény egyik újdonsága, hogy mivel sokaktól kaptuk azt a visszajelzést, hogy nehéz az útvonal, ezért kétnapos teljesítésre is lesz lehetőség. Erre kifejezetten várjuk a családok, baráti társaságok jelentkezését, akik esetleg nem érzik olyan rutinos kerékpárosnak magukat, hogy az egész utat egyben letekerjék és inkább egyéni szállással, két nap alatt oldják meg a táv teljesítését."

A szervezők ötszáz résztvevőt várnak a június 30. és július 1. között megrendezett eseményre, ahol három frissítőpont lesz és 125 kilométert kell letekernie a résztvevőknek.



„Aki egy nap alatt teljesíti ezt a távot, azok számára egy igazi kihívást jelent, míg a kétnapos túra egy remek közösségi, csapatépítő programnak ígérkezik. Az útvonalon nagy segítség lehet az ingyenes Kerékpárosbarát alkalmazás, aminek a segítségével nem csak a szállásokat választhatjuk ki az útvonalon, de a pihenőhelyeket és az éttermeket is könnyűszerrel megtaláljuk ezen az útvonalon is, ráadásul bármi probléma adódna a kerékpárral, az applikáció a szerviz pontokat is jelzi" - tette hozzá Dominus Ákos.

A program másik újítása, hogy a teljesítménytúra az Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy környezetbarát közlekedési eszközökkel is megközelíthetőek a programok és a fesztiválok. Éppen ezért a Bondoró Utcaszínház Fesztivál időpontjában tartott eseményt célja is a fesztivál bejáratában lesz.

„Akik az eseményen részt vesznek, mindenképpen érdemes a Bondoró fesztiválon is körülnézni, hiszen a BuBa Epic-en résztvevők kedvezményesen válthatnak jegyet a fesztiválra is. Aki mégsem vágna neki a biciklis útnak, természetesen más módon is eljuthat a Bondoró Fesztivál négynapos programjaira. Aki csak egy napra ugrana le a fesztiválra, vagy nem szeretné végigtekerni a távot, vonattal is megteheti az utat, hiszen Balatonalmádi ad helyet a rendezvénynek, ami remekül megközelíthető így is. Mindenképpen érdemes kilátogatni majd ide, rengeteg nagyszerű program várja majd a résztvevőket" - fejtette ki Domius Ákos.

Bármikor neki vághatunk a Budapest-Balaton távnak

Azoknak sem érdemes azonban elkeseredni, aki szívesen teljesítenék ezt a távot, ám az időpont nem megfelelő a számukra, ugyanis szép időjárás mellett bárki kipróbálhatja magát a kerékpáros útvonalon.

„További csoportos biciklizéseket is tervezünk majd egy-egy kulturális programra, itt is szem előtt tartva az Európa Kulturális Fővárosa esemény egyik kulcsüzenetét, miszerint a fenntarthatóságra ügyelve, környezetbarát módon is eljuthatunk a programokra. Ezekkel kapcsolatban érdemes a MAKETUSZ honlapját figyelni, hiszen folyamatosan frissítjük a program naptárunkat. De természetesen bárki kipróbálhatja ezt az útvonalat egyénileg is, hiszen nem csak a sport miatt, de a táj miatt is érdemes végigtekerni rajta" - mondta a BuBa Epic ötletgazdája.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?